Изборите във Франция: Как камериерката победи министъра и защо оставка се подава дори заради загуба с 56 гласа

Как 56 гласа успяха да сложат край на кариерата на министъра на здравеопазването на Франция само месец след назначението?

Как имигрантка от Кот д'Ивоар, която работи като камериерка, успя да изпревари министъра на спорта по избирателна подкрепа? И защо три обвинения в сексуално насилие се оказаха недостатъчни, за да провалят избора на друг член на администрацията на Еманюел Макрон?

Това са само част от странните резултати от френските парламентарни избори, чийто решителен балотаж се проведе в неделя. Членовете на Националното събрание се избират с мажоритарни избори в два тур.

Партията на Макрон изгуби абсолютното си мнозинство, социалистите направиха обрат благодарение на широката си коалиция около левичаря Жан-Люк Меланшон, а Марин льо Пен успя да увеличи 10 пъти числеността на парламентарната група на крайната десница в сравнение с резултата си през 2017.

Особеностите на местната политическа сцена доведоха до няколко доста интересни изненади.

Трима души от действащото правителство не успяха да защитят депутатските си места, а досегашният председател на Националното събрание Ришар Феран, смятан за ключов фактор за единството в групата на Макрон, изгуби изборите в собствения си район. Министърът на околната среда Амели дьо Моншалин, от тесния кръг на Макрон, също трябва да отстъпи.

Министърът на здравеопазването Брижит Бургиньон вече подаде оставка заради отпадането си на балотажа срещу кандидата на партията на Марин льо Пен в Па дьо Кале.

Неуспехът на Бургиньон е особено болезнен, защото губи с разлика от 0,12%, или едва 56 гласа.

63-годишната жена става министър на здравеопазването на 20 май след преустройството на правителството при премиера Елизабет Борн. Точно един месец по-късно тя е длъжна да се оттегли от властта заради предварителното условие на Еманюел Макрон - министрите, които не успеят да защитят депутатските си места, нямат място в кабинета.

Куриозен провал на изборите се очерта и пред Роксана Марачинеану, която изгуби мандата си заради една неочаквана политическа "звезда" - 48-годишната камериерка Рашел Кеке.

Кеке е родена в Абиджан, но военен преврат в родината ѝ я принуждава да емигрира във Франция през 2000 г.. Получава френско гражданство през 2015 г. - седем години преди да стане депутат. Майка е на 5 деца.

Прекъсва образованието си и работи още от 16-годишна възраст - първо като фризьорка, после като камериерка и домашна прислужница. Популярността ѝ се дължи на успеха от близо 2-годишната ѝ битка за справедливи условия на труд като ръководител на профсъюза на чистачите в хотела Ibis Batignolles в Париж.

20 хигиенисти, които работят като подизпълнители на хотела, се борят да бъдат назначени като щатни негови служители и говорят открито за неадекватните условия - минимално заплащане за огромно натоварване, неплатен извънреден труд и случаи на дискриминация и тормоз.

След 22 месеца стачка мениджърите се съгласяват на изискванията им. Междувременно Рашел Кеке привлича вниманието на лявата коалиция "Нов народен екологичен и социален съюз" (NUPES), в който влиза "Непокорна Франция" на Жан-Люк Меланшон, обединението на зелените партии, социалистите и комунистите.

Кеке печели изборите в избирателен район в работническо предградие на Париж с малка разлика - само 177 гласа преднина или 50,30% от гласовете срещу Роксана Марачинеану, която досега оглавяваше Министерството на спорта.

Марачинеану е критикувана от левицата за това, че е "спуснат" кандидат и не познава проблемите на местните жители. На това родената в Румъния олимпийска шампионка по плуване отговаря с контрааргумент: "Моите родители пристигнаха във Франция с два куфара. Спяхме в колата, живяхме в работнически квартали. Имаме съвсем сходна история". Мнозинството на балотажа обаче се оказа на различно мнение.

Интересното е, че един от най-атакуваните преди изборите членове на кабинета - Дамиан Абад, министър на солидарността, възрастните и хората с увреждания - печели убедително в своя избирателен район.

Абад е обвиняван в сексуално насилие от три жени, след като беше назначен в кабинета през май 2021 г. Той твърди, че не само не е изнасилвал никого в живота си, но и е физически неспособен да го направи - министърът страда от заболяването артрогрипоза, заради което има увреждания в ставите и е по-трудно подвижен.

Прокуратурата не е повдигала обвинения срещу него, макар че е проверявала два сигнала от 2012 и 2017. Сега Абад отново спечели изборите с 57,86% подкрепа срещу левия кандидат Флоранс Пизани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024