Снимка: © Getty Images

Компютърна техническа грешка, излъчена в национален ефир, в ерата на социалните мрежи може да посее съмнения дори за достоверността на резултатите от изборите във Франция. Подозренията за "измама" с получените гласове за президента Еманюел Макрон и за опонентката му за поста Марин Льо Пен на проведения в неделя балотаж плъзнаха сред потребители на Facebook и Twitter. Причината - общественият телевизионен канал France 2 показа неверни предварителни резултати от вота, спечелен в крайна сметка от Макрон.

Франция преизбра Макрон, но Льо Пен постави рекорд за националистически вот

В деня на балотажа по предварителни данни от преброяването телевизията първоначално приписва 14,2 млн. гласа на победителя в гласуването, но и 14,4 млн. гласа на Льо Пен. Оттук и съмненията на потребители, че президентските избори били обект на измама, а кандидатката на крайната десница е "загубила хиляди и хиляди гласове", докато бюлетините в нейна подкрепа още се броят. Тръгва полемика как Льо Пен е водила по време на преброяването, но е загубила изборите след официалното обявяване на резултата. Съмненията се разпространяват светкавично из социалните мрежи, стигат до милиони потребители.

"Макрон беше назад с 217 571 гласа, а спечели 30 минути по-късно. Само аз ли съм гледал този филм преди?", пише потребител в Twitter.

"Към момента на обявяването на резултатите остават 6 450 000 непреброени гласа. Как може броенето да приключи с по-ниско число за Марин Льо Пен? Мирише на изборна измама", споделя друг потребител във Facebook.

Обвиненията в измама обаче са неоснователни. От националния тв канал France 2 обявиха официално, че неправителните предварителни данни се дължат на "компютърна грешка".

"Компютърна грешка ни накара да покажем грешни цифри по време на изборната вечер в ефира на France 2 в неделя. Софтуерът, който позволява на канала да показва данни от броенето на резултата, преброи два пъти гласовете в определени общини за двамата кандидати“, се казва в изявлението.

Грешката е забелязана незабавно и светкавично коригирана, допълват от телевизията. И уточняват, че Министерството на вътрешните работи, което отговаря за организирането на изборите във Франция, не е отчитало 14 млн. гласа за Марин Льо Пен в нито един момент. Окончателните резултати показват, че Еманюел Макрон е получил 18,8 млн. гласа (58,54%), докато опонентката му има 13,3 млн. гласа (41,46%).

За приключилите президентски избори френската телевизия искаше да въведе иновация, като позволи на зрителите да видят разпределението на вота на гражданите в реално време, докато бюлетините още се броят. За целта е била изградена система за връзка към данните от Министерството на вътрешните работи.

При получаване на гласовете от няколко региона обаче компютърният софтуер е сумирал данните от някои общини по два пъти, вместо да ги коригира и актуализира правилно, обясняват от телевизионния оператор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици