Изборна измама? Не, компютърна грешка. История от президентския вот във Франция Снимка: © Getty Images

Компютърна техническа грешка, излъчена в национален ефир, в ерата на социалните мрежи може да посее съмнения дори за достоверността на резултатите от изборите във Франция. Подозренията за "измама" с получените гласове за президента Еманюел Макрон и за опонентката му за поста Марин Льо Пен на проведения в неделя балотаж плъзнаха сред потребители на Facebook и Twitter. Причината - общественият телевизионен канал France 2 показа неверни предварителни резултати от вота, спечелен в крайна сметка от Макрон.

Франция преизбра Макрон, но Льо Пен постави рекорд за националистически вот

В деня на балотажа по предварителни данни от преброяването телевизията първоначално приписва 14,2 млн. гласа на победителя в гласуването, но и 14,4 млн. гласа на Льо Пен. Оттук и съмненията на потребители, че президентските избори били обект на измама, а кандидатката на крайната десница е "загубила хиляди и хиляди гласове", докато бюлетините в нейна подкрепа още се броят. Тръгва полемика как Льо Пен е водила по време на преброяването, но е загубила изборите след официалното обявяване на резултата. Съмненията се разпространяват светкавично из социалните мрежи, стигат до милиони потребители.

"Макрон беше назад с 217 571 гласа, а спечели 30 минути по-късно. Само аз ли съм гледал този филм преди?", пише потребител в Twitter.

"Към момента на обявяването на резултатите остават 6 450 000 непреброени гласа. Как може броенето да приключи с по-ниско число за Марин Льо Пен? Мирише на изборна измама", споделя друг потребител във Facebook.

Обвиненията в измама обаче са неоснователни. От националния тв канал France 2 обявиха официално, че неправителните предварителни данни се дължат на "компютърна грешка".

"Компютърна грешка ни накара да покажем грешни цифри по време на изборната вечер в ефира на France 2 в неделя. Софтуерът, който позволява на канала да показва данни от броенето на резултата, преброи два пъти гласовете в определени общини за двамата кандидати“, се казва в изявлението.

Грешката е забелязана незабавно и светкавично коригирана, допълват от телевизията. И уточняват, че Министерството на вътрешните работи, което отговаря за организирането на изборите във Франция, не е отчитало 14 млн. гласа за Марин Льо Пен в нито един момент. Окончателните резултати показват, че Еманюел Макрон е получил 18,8 млн. гласа (58,54%), докато опонентката му има 13,3 млн. гласа (41,46%).

За приключилите президентски избори френската телевизия искаше да въведе иновация, като позволи на зрителите да видят разпределението на вота на гражданите в реално време, докато бюлетините още се броят. За целта е била изградена система за връзка към данните от Министерството на вътрешните работи.

При получаване на гласовете от няколко региона обаче компютърният софтуер е сумирал данните от някои общини по два пъти, вместо да ги коригира и актуализира правилно, обясняват от телевизионния оператор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024