Изключението Ерзин: Турският град, който не даде нито една жертва при земетресението Снимка: © Getty Images

Ерзин е град с 42 000 жители в турската провинция Хатай - в сърцевината на района, който беше опустошен от земетресенията на 6 февруари.

За разлика от всички други градове, в които жилищните сгради се срутиха и убиха десетки хиляди души, Ерзин не е дал нито една жертва по време на природното бедствие.

Причината: кметът на града не толерира незаконното строителство, не допуска и други корупционни престъпления на строителните предприемачи.

Йоккеш Елмасолу - на 44 години, представител на опозиционната Републиканска народна партия - управлява Ерзин от 2019 г.

Няколко къщи и минаретата на джамиите в града са претърпели видими материални щети по време на земетресението.

Но нито една сграда в Ерзин не е рухнала на земята. Няма нито един убит или ранен в нощта на 6 февруари.

"Не съм допускал незаконно строителство по никакъв начин. Независимо че някои хора са се опитвали да го правят. Първоначално ни беше трудно да ги преследваме, защото нямахме достатъчно персонал. По-късно ги предавахме на прокуратурата и започвахме действия по разрушаване на незаконните постройки", казва той, цитиран от "Хюриет".

Една от особеностите на Ерзин е, че повечето жилищни сгради са еднофамилни или четириетажни блокове. Най-високото строителство е на 6 етажа, но то се среща по-рядко и сградите са сравнително по-нови. Строгият контрол на местната власт обаче е по-важният фактор.

Елмасолу настоява за "пълна промяна на манталитета" по отношение на качеството на строителството в Турция - държава, която е с висок риск от тежки земетресения и е длъжна да прилага по-строги мерки за безопасност.

"За тази цел е необходимо гражданите ни да не очакват никакви компромиси от страна на държавата спрямо незаконното строителство и да не предприемат сами такива инициативи; нужни са и решителни мерки за събаряне на тези сгради, когато това е необходимо", казва той.

Изключението "Ерзин" привлича вниманието на всички - на фона на тежките обвинения срещу управляващите в Турция за това, че корупцията и липсата на контрол върху строителството са довели до безпрецедентен мащаб на бедствието.

Пред "Зюддойче цайтунг" Йоккеш Елмасолу казва, че, ако всички градоначалници в района на земетресението бяха толкова стриктни, катастрофата нямаше да е толкова тежка.

"Преди моя мандат имаше малко незаконни сгради, но дори те бяха пощадени от земетресението. По мое време и дори преди това се строеше само от местни строители. Тези хора живеят сред нас. Всеки познава всеки. Всеки гледа и вижда как се строи", казва той.

Кметът казва, че мнозина са се настроили срещу него заради строгото изпълнение на регулациите, но "съвестта му сега е чиста".

"Предприемачите или хората, които строят в другите градове, постоянно искат от кметовете да разрешават недопустими неща. Ние не го допускаме. Не очакваме "политически подаръци" и не ги приемаме", казва кметът на Ерзин.

Строителният надзор в Турция не функционира, смята още той. Ако сградите се изпълняваха в съответствие с регулациите, нямаше да падат толкова бързо.

"Цялата отговорност е оставена на строителите и на самите собственици на имотите. Прекалено много нови сгради получават разрешения. Често никой не проверява обекта в края на строителството, а дава оценка само по снимки. Това е хазарт. Това е лотария. Не може да се прави строителен надзор по този начин", казва Елмасолу.

Кметът настоява централната власт в Анкара да "освободи строителната индустрия от политическа намеса".

"Държавата трябва да бъде безкомпромисна по отношение на спазването на правилата. Не бива да изпраща грешни сигнали към кметовете. Не бива да толерира незаконното строителство с разрешения при свършен факт", казва той.

Само няколко дни преди земетресението правителството на Турция е обсъждало нова амнистия за нелегалните строежи в страната.

"Кметовете не бива да бъдат обвинявани за бедствието. Това, което е необходимо, е нов манталитет - от горе до долу. Незаконните строежи трябва да се разрушат. Когато събориш 10 сгради, вече никой не си позволява да строи немарливо", казва той.

До момента в Турция са арестувани 14 души, които ще бъдат съдени за некачествено строителство, допринесло до голяма степен за трагедията. Двама от заподозрените строителни предприемачи са арестувани на летището в Истанбул в неделя, докато са опитвали да излязат от страната.

Турция след земетресението Писателката Едже Темелкуран: В Турция в момента „царят е гол“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024