Изключете светлините: Тази вечер отбелязваме Часа на Земята Снимка: © Getty Images

Тази вечер отбелязваме Часа на Земята. По традиция днес между 20:30 ч. и 21:30 ч. ще бъдат изгасени светлините по улиците и в обществени сгради по целия свят, а всички хора са призовани да направят същото в своите домове.

Всяка година милиони хора от над 190 страни и територии изключват осветлението си само за един час. Събитието е част от ежегодната традиция за повишаване на осведомеността относно изменението на климата.

Тази година организаторите от Световния фонд за дивата природа (WWF) твърдят, че това ще бъде "най-големият час за Земята" досега.

Всяка година милиони домове, офиси и исторически сгради притъмняват за Часа на Земята. Сред емблематичните забележителности, които са "угасвали" в миналото, са Операта в Сидни, Колизеумът, Айфеловата кула и Емпайър Стейт Билдинг.

Според проучвания изключването на светлините за Часа на Земята намалява потреблението на електроенергия средно с 4%. За WWF обаче това е по-скоро символично действие, в което да помислим за това какво можем да направим за ситуацията с климатичните промени.

"Часът на тъмнината ни изважда от напрегнатото ежедневие и ни позволява да се замислим за единствения дом, който всички споделяме. Пред лицето на ускоряващата се загуба на биоразнообразие и изменението на климата никога не е имало по-важен момент да се обединим и да предприемем действия за нашето общо бъдеще", се казва в съобщението на организацията.

Официалният сайт на Часа на Земята посочва, че планетата е на път да достигне затопляне от над 1,5 градуса по Целзий, "като по този начин рискува необратимо влошаване на околната среда и бягство от климатичните промени, което ще засегне всички наши общества и икономики".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024