Снимка: © phase7 performing.arts/classicalnext.com

Бъдещето на хората, машините и изкуството е в центъра на нов спектакъл в операта "Земпер" в Германия, а историята за това ще бъде разказана и изпята с помощта на изкуствен интелект.

Мултимедийният спектакъл "Chasing Waterfalls" използва компютърен алгоритъм, който е основата на произведението и ще изпълнява няколко роли. Той ще генерира различни текстове и дори ще помага на някои от актьорите в пеенето.

Гласът на изкуствения интелект е съставен от шаблони, изпълнени от норвежкото сопрано Ейра Индерхауг, които технологията ще използва, за да създаде свое собствено уникално "пеене" за всяко изпълнение.

Изкуственият интелект (ИИ) участва в подготовката на спектакъла, но непрекъснато генерира нови елементи. Резултатът от всичко това ще стане ясен на премиерата на операта, защото никой не знае какво точно ще напише и изпее технологията. Тя участва както в писането на текстовете, така и музикално - като ги интерпретира вокално.

Режисьор на проекта е Свен Сорен Бейер, който го ръководи заедно с берлинския колектив "Phase7 performing.arts". Писателката Кристиане Нойдекер създава либретото и експериментира с генерираните от ИИ текстове.

Преобразуването на текста в реч вече е намерило място в много търговски приложения, но това е първото в света изпълнение в подобна оперна форма. Изкуственият интелект е съкомпозитор, съавтор и певец в реално време, а нито едно негово изпълнение не е същото като предходното.

Спектакълът предвижда и технологични нововъведения в сценичния дизайн, като проектиране на истински водопад и 8-метрова кинетична светлинна скулптура, изработена от LED панели, която ще изобразява изкуствения интелект.

Публиката също ще има възможността да стане част от сценографията, тъй като някои от посетителите ще бъдат сканирани чрез 3D технология преди всяко представление и интегрирани в сценични дизайн.

Проектът ще бъде представен в Дрезден на 3 септември, когато е премиерата, както и на фестивала за изкуства New Vision в Хонконг през ноември.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"