Изкуствен интелект ще композира и пее в операта "Земпер" в Германия Снимка: © phase7 performing.arts/classicalnext.com

Бъдещето на хората, машините и изкуството е в центъра на нов спектакъл в операта "Земпер" в Германия, а историята за това ще бъде разказана и изпята с помощта на изкуствен интелект.

Мултимедийният спектакъл "Chasing Waterfalls" използва компютърен алгоритъм, който е основата на произведението и ще изпълнява няколко роли. Той ще генерира различни текстове и дори ще помага на някои от актьорите в пеенето.

Гласът на изкуствения интелект е съставен от шаблони, изпълнени от норвежкото сопрано Ейра Индерхауг, които технологията ще използва, за да създаде свое собствено уникално "пеене" за всяко изпълнение.

Изкуственият интелект (ИИ) участва в подготовката на спектакъла, но непрекъснато генерира нови елементи. Резултатът от всичко това ще стане ясен на премиерата на операта, защото никой не знае какво точно ще напише и изпее технологията. Тя участва както в писането на текстовете, така и музикално - като ги интерпретира вокално.

Режисьор на проекта е Свен Сорен Бейер, който го ръководи заедно с берлинския колектив "Phase7 performing.arts". Писателката Кристиане Нойдекер създава либретото и експериментира с генерираните от ИИ текстове.

Преобразуването на текста в реч вече е намерило място в много търговски приложения, но това е първото в света изпълнение в подобна оперна форма. Изкуственият интелект е съкомпозитор, съавтор и певец в реално време, а нито едно негово изпълнение не е същото като предходното.

Спектакълът предвижда и технологични нововъведения в сценичния дизайн, като проектиране на истински водопад и 8-метрова кинетична светлинна скулптура, изработена от LED панели, която ще изобразява изкуствения интелект.

Публиката също ще има възможността да стане част от сценографията, тъй като някои от посетителите ще бъдат сканирани чрез 3D технология преди всяко представление и интегрирани в сценични дизайн.

Проектът ще бъде представен в Дрезден на 3 септември, когато е премиерата, както и на фестивала за изкуства New Vision в Хонконг през ноември.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024