„Измамна мрежа“? Изплашени инвеститори изтеглиха за ден $780 млн. от Binance Снимка: © Getty Images

Инвеститорите започнаха да се надпреварват да изтеглят депозитите си от Binance. През последните 24 часа са били дръпнати около 780 млн. долара от криптоборсата, сочи анализ на компанията за данни Nansen. Активизацията дойде, след американските регулатори обвиниха платформата за търговия и нейния главния ѝ изпълнителен директор Чанпън Джао в „измамна мрежа“.

Въпреки на пръв поглед зашеметяващия нетен отлив, който не показва признаци на забавяне, данните на Nansen сочат също, че балансът на стабилните монети на Binance остава стабилен. Понастоящем той е малко над 8 млрд. долара, като седемдневният отлив е 519 млн. долара, или около 6% от наличностите. За сравнение, OKX, борсата с вторите по големина наличности, има баланс от 4 млрд. долара.

Базираната в Сеул фирма за криптоанализи CryptoQuant посочи в профила си в Twitter, че тегленията са в рамките на историческите норми.

Цената на биткойна се понижи с няколко процентни пункта и от 27 200 долара в понеделник в момента се движи около 25 500 долара.

Binance и основателят ѝ Чанпън Джао бяха обвинени в злоупотреба със средства на инвеститорите и нарушаване на множество американски закони за ценни книжа, включително, че борсата работи без регистрация,

В иска, подаден от Комисията за ценни книжа и борси (SEC), се изброяват 13 обвинения срещу платформата за криптотърговия – включително смесване и пренасочване на клиентски активи към субект, собственост на Джао, наречен Sigma Chain.

Обвиненията са като тези, отправени към втората по големина борса за криптовалути FTX и нейния основател Сам Банкман-Фрийд след срива миналата година.

Председателят на SEC Гари Генслър в писмено изявление заяви, че Джао и Binance „са участвали в обширна мрежа от измами, конфликти на интереси, липса на оповестяване и умишлено заобикаляне на закона“.

Според SEC Binance изкуствено е раздула търговските обеми и е отклонила средства на клиенти. Също така не е ограничила американските клиенти от платформата си и е подвела инвеститори за наблюдението си на пазара.

Комисията твърди още, че Binance и Джао, нейният основател милиардер и един от най-видните магнати в криптоиндустрията, тайно са контролирали активи на клиенти, позволявайки им да се смесват и да отклоняват средства на инвеститори, „както им харесва“.

„Обществеността трябва да се пази от инвестиране на трудно спечелените си активи с или на тези незаконни платформи“, каза Гари Генслер.

В публикация в социалните медии Binance заяви, че сътрудничи на разследването на SEC, но заяви, че агенцията „е избрала да действа едностранно и да води съдебни дела“.

Binance е лидер в търговията с криптовалути, като миналата година е обработила транзакции на стойност около 65 млрд. долара дневно, което представлява около 70% от целия пазар.

Искът е поредната неприятност за компанията, както и пореден знак за затягане на примката около шията на криптоиндустрията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024