Тя е един от най-добрите разследващи репортери в света: Изобел Йънг спечели "Оскар" за журналистика Снимка: © Getty Images

Изобел Йънг знае как да запазва самообладание. 36-годишната британска журналистка има опит при справянето с жестокостите на живота. Отразявала е тероризъм, корупция, геноцид и войни. Свидетел е на гражданската война в Йемен, превземането на Афганистан от талибаните и войната в Украйна. Това лято беше поставена под домашен арест в хотелска стая в Кабул, след което ѝ беше наредено незабавно да напусне страната, защото талибаните не харесват журналистическите ѝ репортажи.

За да свърши работата си по едно от последните си разследвания, Йънг работи под прикритие в Гвиана, Южна Америка. Целта ѝ е да разкрие огромна корупционна схема, в която са замесени редица китайски бизнесмени.

Видеорепортажите ѝ за Vice тази седмица бяха отличени с награда от Асоциацията на чуждестранната преса в Лондон - FPA. Материалът ѝ "Гаяна за продан" беше признат за най-добър икономически репортаж на годината, а тя - за журналист на годината, което, както самите организатори казват, е награда, равностойна на "Оскар" за журналистика.

В благодарствената си реч Йънг се пошегува, че признанието ще ѝ донесе "много пари", след което благодари на екипа си, с чиято усърдна работа "можем да разкажем тези истории".

Влиянието на китайските бизнес кръгове

Йънг успява да запише няколко китайски предприемачи, работещи в Гаяна, които признават, че са участвали в схема за пране на пари и са плащали подкупи на правителството в южноамериканската страна, за да получат приоритетен достъп до по-изгодни договори и да могат да увеличат инвестициите си.

Тя се представя за инвеститор с интереси в областта на минното дело, дърводобива и строителството. Докато използва чужда самоличност, до нея достига оферта за сделка със земи, върху които да бъдат построени хотел и казино.

Йънг има и сътрудник. Самоличността му не е упомената, но е представен с името г-н Чан. За да се осъществи сделката, той се среща с посредник, на когото обяснява, че целият им финансов капитал се намира в Китай. Това обаче не затруднява посредника, който твърди, че познава "няколко момчета, които са в състояние да прехвърлят огромни суми пари в страната".

"През цялото време, докато бяхме тук, имаше много намеци, че начинът, по който чуждестранните компании обикновено вкарват средства в страната, е чрез различни перачници на пари, които действат тук", посочва Йънг.

В продължение на седмици разследващата журналистка си проправя път към елитни бизнес кръгове и записва множество разговори, за да разкрие как Пекин увеличава присъствието си в Южна Америка с помощта на бизнесмени, които заобикалят разпоредби и подкупват държавни служители в Гаяна.

Изобел е многократно награждаван кореспондент на VICE News. Тя се присъединява към VICE през 2014 г., след като работи в Китай в продължение на четири години, където прави репортажи и продуцира предавания за няколко азиатски и британски телевизионни канали и пише за известни международни издания, включително The Guardian, The Telegraph, The Independent и South China Morning Post.

Йънг има репортажи от почти всяка военна зона по света - документирала е конфликти и кризи в Йемен, Сирия, Либия, Ирак, Турция, Филипините и Афганистан. За VICE е правила завладяващи репортажи за битката на Ислямска държава в Близкия изток, за разрушаването на Сирия при Башар Асад.

Йънг е работила и по теми като #MeToo в САЩ. Те е първият кореспондент, който се присъединява към либийската брегова охрана и се среща с мигрантите, хванати в клопката на системата на страната, която е в епицентъра на контрабандата на мигранти. Този журналистически поглед и смелост ѝ печелят две номинации за "Еми".

Младата журналистка прекарва месеци под прикритие в Китай, където документира жестокостта и системното насилие срещу уйгурските мюсюлмани от страна на китайските власти. Безстрашният и суров репортаж на Йънг е първият по рода си от региона и дава най-обширният поглед върху продължаващата криза с човешките права там.

Изобел е спечелила две награди "Еми" с репортажа си за хуманитарната криза в Йемен, която както тя казва "удря най-лошо децата".

Жената на фронта в Украйна

Изобел Йънг е и една от кореспондентките, които отразяват събитията в Украйна след началото на руската инвазия. Тя подхожда към войната със значителен акцент върху цивилния живот и човешките загуби от насилието.

Материалите ѝ още в първите месеци от конфликта показват непознати дотогава сцени - погребения и сватби, изпълнени с оптимизъм, срещи с деца и техните домашни любимци и разбира се - сцени на война.

Пред "Vogue" тя споделя, че след подобни картини завръщането у дома в Лондон не винаги е лесно. Вкъщи тя се чувства "погълната от вина" заради привилегията, че е могла да напусне войната въпреки, че не може да откъсне поглед от новините относно случващото се.

"Трудно е да бъдеш и в двата свята. Моят терапевт би казал, че трябва да се опитам да бъда в света, в който съм в момента“, споделя журналистката в интервю пред сп. “Vogue”.

С документалните си репортажи британската журналистка успява да покаже много проблеми по света като правата на жените в Афганистан, сексуалното насилие, психичното здраве и корупцията.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024