Изследвания с ЯМР дадоха по-ясна картина за т.нар. "дълъг" Covid-19 Снимка: © Getty

Хора с т.нар. "дълъг" ковид, които са били хоспитализирани вследствие на усложнения от вируса, са значително по-застрашени от увреждания на жизненоважни органи като бели дробове, бъбреци и мозък.

Това сочи ново проучване, проведено във Великобритания и публикувано в научното списание The Lancet Respiratory Medicine.

Изследването включва 259 пациента, които са били подложени на болнично лечение заради тежко протичане на Covid-19.

5 месеца след изписването на хората от болницата, резултатите от проведени изследвания с ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) са показали значителни промени в органите им спрямо тези при контролна група от 52 души, които никога не са карали вируса.

Най-големи промени са отчетени в белите дробове, където снимките сочат, че вероятността пациентите да страдат от последстващи заболявания са 14 пъти по-високи в сравнение с контролната група.

Изследването е установило и че лекуваните от ковид в болница имат 3 пъти по-висок риск от отключване на проблеми с мозъка и 2 пъти по-висок по отношение на бъбреците.

Не са отчетени разлики в състоянието на сърцето и черния дроб при изследваните лица.

Д-р Бети Таман от Оксфордския университет, която е сред учените, провеждали проучването, казва пред BBC, че очевидно хората със симптоми на дълъг ковид са по-застрашени от увреждане на някои органи.

"Възрастта на пациента, тежестта на прекарания вирус, придружаващите заболявания - всичко това са важни фактори по отношение на това дали даденият човек ще отключи последващи заболявания.

Настоящите открития са част от по-мащабно проучване за дългсрочните ефекти на ковид върху хоспитализираните пациенти, известно като Phosp-Covid.

Учените са открили, че някои симптоми съвпадат с признаци на увреждане на органи, разкрити от ЯМР сканирането - например стягане в гърдите и кашлица с налични промени в белите дробове.

Въпреки това, не всички симптоми, от които страдат хората, живеещи с дълъг ковид, могат да бъдат пряко свързани с това, което се вижда на скенера.

Според д-р Раман аномалиите в повече от един орган са по-чести сред хора, които са били приети в болница и все още съобщават за физически и психически проблеми, след като са се възстановили от първоначалната инфекция.

„Това, което виждаме, е, че хората с полиорганна патология на ЯМР – т.е. те са имали повече от два засегнати органа – са 4 пъти по-склонни да съобщават за тежки и много тежки умствени и физически увреждания“, казва тя.

„Нашите открития също така подчертават необходимостта от по-дългосрочни мултидисциплинарни последващи услуги, фокусирани върху белодробното и извънбелодробното здраве (бъбреци, мозък и психично здраве), особено за тези, които са били хоспитализирани за Covid.“

Професор Крис Брайтлинг от университета в Лестър, който ръководи проучването Phosp-Covid, казва, че изследването е част от по-големите усилия за разбиране на групата от различни симптоми, които съставляват синдрома, известен като дълъг Covid.

„Това подробно изследване на изображенията на целия организъм потвърждава, че промените в множество органи се наблюдават месеци след хоспитализация за Covid“, казва той и добавя, че проучването на Phosp-Covid работи върху разбирането защо това се случва и как може да се разработят тестове и нови лечения за продължителен ковид.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024