Деца с оръжие и в униформа. Как Руският Червен кръст участва в детски военни лагери Снимка: © Руският Червен кръст

Руският Червен кръст (РЧК) помага на военни лагери за деца и участва дейно в пропагандната машина на Кремъл в подкрепа на войната. Организацията, която се предполага да води хуманитарни и спасителни акции и да е неутрална, е подпомагала инициативи, в които деца и младежи стрелят с пушки и участват във военни учения.

Сътрудничила си е и с младежкия образователен център "Артек" на окупирания от Русия украински полуостров Крим. Има данни, че в центъра са държани украински деца, незаконно депортирани от окупираните украински територии, първата от които беше самият Крим през 2014 г. - много преди Москва да започне пълномащабната си война на 24 февруари 2022 г.

Последното е нарушение на устава на Международния Червен кръст, от който е част руската организация.

Всичко това е част от разследване на международен консорциум от медии, след които германският Spiegel и британският The Guardian. Информацията се базира на изтекли около 30 документа на Кремъл.

"Kremlin Leaks" разкриват, че общонационалната "Младежка армия" е участвала в "ден на действие" в покрайнините на Санкт Петербург през декември, в рамките на която момчета и момичета са се упражнявали в стрелба с пушки, както и в плетене на маскировъчни мрежи. Това е станало със сътрудничеството на РЧК.

"Младежката армия" е паравоенна организация, официално подкрепяна от руското Министерство на отбраната. Фактът, че от лятото на 2022 г. тя е санкционирана от Европейския съюз, не пречи на РЧК да си партнира с нея.

Записи, с които "Spiegel" разполага, показват кадри от т.нар. "военно-патриотичен ваканционен лагер", в рамките на който руски деца и младежи са обучавани като "детски специални сили".

По информация на немското издание тези военни "лагери" са били организирани многократно и са подкрепяни от РЧК. С други думи, точно от онази организация за помощ, чиито основни принципи са хуманност и неутралност.

Изтеклите документи разкриват още бъдещите планове на Кремъл за финансиране на нови клонове на РЧК в окупирана Украйна. Бюджетът за 2024 г. е 677 млн. рубли (около 6,7 млн. долара според актуалния курс - бел.ред.), от които 115 млн. рубли (1,15 млн. долара) са предназначени за така наречените "нови територии" - четирите незаконно анексирани украински региона, към които Путин предяви претенции през 2022 г.

През юни миналата година руската информационна агенция ТАСС публикува материал, в който се казва, че РЧК е доставил помощ в окупираните райони на Източна Украйна. В текста е включен и цитат от Екатерина Сухачева, наречена от медията тогава "представител на Червения кръст в Донецката народна република".

Описанието на длъжността ѝ обаче бързо се променя - ТАСС излиза с преработена статия, че помощта идва от така нар. "Донецки червен кръст". Такъв, разбира се, няма в системата на Международния червен кръст.

Два месеца по-късно става ясно, че Сухачева е създала "Донецки червен кръст" като официално юридическо лице.

Международният комитет на Червения кръст заяви, че работи с групата, като помага "финансово, технически или чрез предоставяне на помощи" за достигане до уязвимите хора в региона, но я смята за местна група, а не за официална организация на Червения кръст.

Работата на РЧК на окупирана територия би била нарушение на международното право и устава на Червения кръст.

С новите разкрития натискът върху Международната организация на Червения кръст и неговите ръководни органи се засилва все повече. САЩ вече нарекоха разпространените твърдения "изключително обезпокоителни", а шведското външно министерство, което е един от най-големите финансови донори на организацията заедно със САЩ, настоя за "пълна прозрачност".

Очаква се Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК) да предприеме бързи действия, заяви неин говорител.

МФЧК, която обединява 191 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец, има правомощия да предприема дисциплинарни мерки или да прекратява членството на национални дружества, които нарушават принципите на Червения кръст.

Международните органи се финансират от правителствени и филантропски донори и често работят с местните клонове на Червения кръст.

На свой ред националните движения на Червения кръст често работят съвместно с правителствени структури по възникнали военни или други кризи, но се предполага, че всички те са обвързани с принципите на Червения кръст за "неутралност, безпристрастност и независимост".

С други думи, изключването на Руския червен кръст от асоциацията е възможно.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) в Женева обаче е резервиран.

"Ние сме в контакт с членовете на движението на Червения кръст, особено с МФЧК, който разследва твърденията. Ситуацията се разглежда много сериозно", заяви техен говорител.

Въпреки това, Организацията, която е "чадър" на националните дружества на Червения кръст, все още говори за "преглед", т.е. за преразглеждане на твърденията, а не за разследване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024