Изтребител от ново поколение с изкуствен интелект разработват заедно Великобритания, Италия и Япония Снимка: © Pixabay

Япония, Великобритания и Италия обединяват усилия, за да разработят нов съвместен изтребител, който използва изкуствен интелект.

Страните ще обединят проектите си за реактивни изтребители, за да създадат такъв от следващо поколение. Планът е той да влезе на въоръжение в средата на следващото десетилетия, като евентуално ще замени изтребителя Typhoon.

Очаква се новият боен самолет Tempest да разполага с най-новите оръжия. Работата по разработването му вече е в ход. Целта на трите страни е да създадат боен самолет, който ще осигурява скоростна скритост, ще използва усъвършенствани сензори и дори изкуствен интелект, за да помага на пилота, когато той е претоварен или подложен на силен стрес. А при необходимост изтребителят може да се управлява и без участието на човек и да изстрелва хиперзвукови ракети.

Сделката по проекта беше съобщена за първи път през юли от "Ройтерс", но сега беше официално обявена. Партньорството, обхващащо Европа и Азия, е първото голямо индустриално сътрудничество в областта на отбраната за Япония извън проектите ѝ със САЩ от периода на Втората световна война насам.

Създаването на такъв сложен самолет обаче е изключително скъпо, затова Великобритания търси партньори. Италия вече се включи в проекта, а присъединяването на Япония е важен ход - в момент, когато Великобритания изгражда по-тесни връзки със съюзниците си в Индо-тихоокеанския регион, притеснени от по-настъпателния Китай, отбелязва британската обществена медия BBC.

Не е изключено към програмата да се присъединят и други държави. Франция, Германия и Испания вече работят заедно по свой отделен проект, както и Съединените щати.

Към начинанието ще се присъедини и европейският производител на ракети MBDA, както и производителят на авионика Mitsubishi Electric Corp. По двигателите ще работят компаниите Rolls-Royce PLC, IHI Corp и Avio Aero. Трите държави обаче все още не са уточнили някои подробности за това как ще се осъществява проектът, включително дяловете в работата, и къде ще се извършва разработката.

На фона на руската война в Украйна и засилването на китайската военна активност около Япония и Тайван споразумението може да помогне на Япония да се противопостави на нарастващата военна мощ на по-големия си съсед и да даде на Великобритания по-голяма роля в областта на сигурността в регион.

"Ангажирани сме да поддържаме основан на правила, свободен и отворен международен ред, което е по-важно отвсякога във време, когато тези принципи се оспорват, а заплахите и агресията се увеличават", посочват трите държави в съвместно изявление на лидерите.

На фона на влошаващата се според нея регионална сигурност този месец Япония ще обяви план за военно укрепване, който се очаква да удвои разходите за отбрана до около 2% от брутния вътрешен продукт за пет години.

Британският министър-председател Риши Сунак заяви, че страната му трябва да остане на върха на отбранителните технологии и че сделката ще осигури нови работни места.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024