Консулът на България във Валенсия и бивш шеф на Антикоруционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев ще бъде отзован.

Това обяви премиерът Кирил Петков в началото на заседанието на Министерски съвет на 5 януари. „От днес политическите назначения и назначения на хора, които не са свързани с професионална дейност, особено в МВнР, приключват", каза той.

Георгиев, който бе замесен в скандалите „Апартаментгейт“ и „Ало, Ваньо“, беше назначен за консул във Валенсия по изключение през октомври 2019 г. Той няма дипломатически ранг, но правителството „Борисов 3“ се позова на Закона за дипломатическата служба, който определя две възможности за изключение.

Първото е да става дума за изявена личност, „която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България“. Втората – да е български гражданин (допуска се двойно гражданство, ако е на държава от ЕС), да е с висше образование степен "магистър", да владее най-малко два чужди езика, да има компютърна грамотност и да не страда от хронично психическо заболяване.

След назначението му последваха съмнения в познанията му по испански език. Оказа се, че Георгиев ползва само английски и руски.

Той бе изпратен във Валенсия малко след скандала „Апартаментгейт“. Тогава се разбра, че над тризонета му са построени барбекю и сауна, а достъп до терасата има само той, въпреки че тя по документи е обща част. Докато е ръководил КПКОНПИ, е пропуснал да декларира огромната тераса от 187 кв. м. Сауната и барбекюто бяха съборени след проверка, доказала незаконността им.

Още през 2012 г. Пламен Георгиев се замеси в скандал, когато като прокурор наблюдаваше дело за корупция в агенция "Митници“. То беше свързано със записа „Мишо Бирата“, в който се чуваше как тогавашният премиер Бойко Борисов нарежда на шефа на митниците в този период Ваньо Танов да прекрати проверката в пивоварна "Леденика" на Михаил Михов, защото е "поел ангажимент да не го закача".

Отказът на Георгиев да разследва записа беше последван от назначаването му на постове в изпълнителната власт при Борисов. Той беше зам.-министър на правосъдието в първия кабинет на лидера на ГЕРБ, после стана шеф на Комисията за конфискация на незаконно придобитото имущество. Когато тя се трансформира в КПКОНПИ, Георгиев я оглави.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията