Къде да пратя детето след училище? Снимка: © Getty Images

"Децата, оставени без надзор, ще бъдат продадени на цирка", гласи малко солена, но популярна закачка за възрастни, която виси по стените на не едно заведение. И подсеща с усмивка чия грижа и отговорност са собствените ни наследници 24/7, дори когато са (не)достатъчно пораснали. А и смешката не е случайна - нали знаете на какво са способни хлапетата, ако вземе да им става скучно?

Голямата ваканция свърши с все лятото и тези, които са имали възможността да се полюбуват на относително родителско безгрижие, най-често обезпечено от самоотвержени баби и дядовци, вече са в сезона на тревогите.

Ако предположим, че поне 8 часа от денонощието отиват за сън, а още толкова - за училище и свързаните с него домашни занимания, остават едни 8 часа време, което някак трябва да се уплътни. По възможност с нещо смислено, забавно, полезно, вдъхновяващо.

Едва ли на някого му е хрумнало да му липсва пандемията, но докато я имаше, беше отпаднало чуденето "къде да пратя детето след училище" - първо, защото нямаше къде и второ - защото и училището, и целият живот, се случваха предимно от дивана и пред екрана.

Сега пак свикваме с нормалния живот. Тренировка! Идеята звучи върхът на фона на дългите месеци, в които се превръщахме в част от мебелировката на домовете си и позабравихме, че се състоим от мускули, стави и сухожилия. Добре, но каква тренировка?

Редица международни изследвания показват, че най-добре е на въпроса да отговори детето - футбол, тенис, брейк денс, балет, карате, бокс, фехтовка... Най-лесно ще е, ако сте намерили опции, от които да се избира, ако наследникът няма собствена готова идея и вече отгледана страст. Или - както често се случва с тийнейджърите - искат нещо ново, но не е ясно какво точно.

Пазарът предлага какви ли не варианти. На помощ в чуденето може да се притече голяма онлайн платформа, която събира добрите оферти на едно място. В България най-голямата, развита и проверена платформа е OLX.bg. Има и специална секцията "Тренировки, танци", в която можете да влезете и да откриете и предложения, които не са ви хрумнали, но да блеснете с оригиналност пред подрастващия вкъщи.

Ако детето не се увлича по спорт, колкото и да настоявате да е другояче, или пък вече тренира, платформата предлага всякакви курсове и обучения. И офертите излизат и извън диапазона на уроците по литература и математика и "стандартните" чужди езици - които често пъти са и неизбежни в графика.

Уроци по муцика

Но, представете си, че в дома ви има скрит полиглот, който ще се увлече и по китайския, ако му предложите? Или пък още не сте разбрали, че отглеждате новия Ерик Клептън, преди да го зарибите да се запише на китара? Ако не харесвате достатъчно съседите, барабаните също са опция.

В секцията на "Курсове, обучения" се намират опции и за тежки случаи, в които нямате никакъв шанс да отлепите конкретния ученически чифт очи от монитора. Може обаче да превърнете тази несгода в предимство за в бъдеще - например с курс по програмиране.

Платформата може да ви улесни и ако още не знаете какво търсите, и ако вече имате идея - защото различните оферти са на едно място. А и ще е забавно, ако с детето браузвате заедно. Международните изследвания показват, че около 80 % от анкетираните деца се радват да участват в дейности извън училище - защото се забавляват, попадат в общност от себеподобни с общи интереси, чувстват се приети, развиват талантите си. И срещат нови приятели. Само трябва да им помогнем да ги открият и да ги насърчим, да ги провокираме сами да изберат.

А докато търсите къде да пратите детето, внимавайте - курсът, на който може да попаднете в търсенето може да се окаже отдавна потисната мечта за вашето собствено хоби. Тийнейджърът у дома тогава може и да не трябва да се чуди "къде да изпратя нашите, когато не съм на училище".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ГЕРБ-СДС: Или ще има правителство на споделена отговорност, или нови избори

Тома Биков прочете първата декларация на партията в 50-ото НС

09:19 - 19.06.2024
Важно днес

Седмокласниците се явяват на изпит по български език и литература

Те ще пишат по Вариант 1 на националното външно оценяване

07:46 - 19.06.2024
Важно днес

Първото заседание на 50-ото НС: "Време е да върнем здравия разум"

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024