Как българската икономика печели от въоръжаването на Украйна

Българската военна индустрия допринася за отбранителните усилия на Украйна, като ѝ помага с военно оборудване и по този начин укрепва собствената си икономическа стабилност. Това става ясно от анализ на нидерландския сайт за отбрана Oryx*, който събира и изследва информация за войната.

Той пише, че българските заводи за оръжия са поели "безпрецедентна роля, като работят денонощно", за да снабдяват Киев с така необходимите ѝ боеприпаси от съветски тип в битката ѝ срещу руския агресор. Именно тези производствени процеси се оказват важни за стимулирането на българската икономика.

"Приходите, генерирани от тези транзакции, служат като жизненоважна линия за изпитващата недостиг на парични средства държава, като на практика превръщат ситуацията в симбиотично споразумение, при което България подпомага Украйна, като същевременно укрепва собствената си икономическа стабилност", пише Oryx.

Оръжейният сектор е особено натоварен на фона на войната в Украйна, а голямото производство носи и повече печалби. В средата на юли министърът на икономиката Богдан Богданов обяви в интервю за БНТ, че износът на специализирана оръжейна продукция е нараснал с 200%, което по негови сметки е между 1,6-1,7 млрд. евро ръст спрямо 2020 г.

"Индустрията се развива и целта е да продължим развитието ѝ, както и модернизацията на производство", заяви той.

Същевременно Oryx акцентира върху вътрешното противоречие в България по темата с държавната военна помощ за Украйна, като дава за пример критиките на президента Румен Радев към правителство и парламент. Още предишното краткотрайно Народно събрание взе решение за оказване на военно-техническа помощ на нападнатата от Русия държава. Служебното управление, назначено от Радев, направи една доставка, чието съдържание остана тайна. Настоящият редовен кабинет с премиер акад. Николай Денков задвижи наново ангажимента на България по темата.

Преди месец парламентът реши да достави и 100 стари бронетранспортьора, открити в складовете на Министерството на вътрешните работи. Машините са от времето на възродителния процес и сега ще бъдат дарени на украинското правителство, тъй като българското МВР не ги използва от десетилетия.

Още по времето на кабинета с премиер Кирил Петков излязоха данни, че България не предоставя военна помощ на Киев, но изнася оръжие за страни от ЕС и НАТО, които след това отиват към Украйна. В това правителство министър на икономиката беше лидерката на БСП Корнелия Нинова, която, заедно с партията си, е против военната помощ за Украйна срещу Русия. През цялото време позицията ѝ е, че България не е предоставила "нито един патрон" директно на нападната от Кремъл държава.

Нидерландският сайт на свой ред изтъква, че София заема по-скоро средно положение и успява да постигне "деликатен баланс", като не се ангажира с директна подкрепа за Украйна, но в същото време допринася за отбранителните усилия на Киев.

Платформата дава и непълен списък на българското военно оборудване, което според информацията, до която достига екипът на сайта, е доставено или обещано на Украйна. В списъка влизат предимно оръжия, поръчани от украинското правителство, това на САЩ, както и от страни от Европейския съюз.

В публикацията са включени 14 бойни самолета Су-25, за които се твърди, че държави членки на НАТО са купили от България. Тази информация беше съобщена за първи път през януари от бизнес изданието Bloomberg, но Министерството на отбраната отрече твърденията и каза, че "не е продавало и/или предоставяло на държави на НАТО самолети Су-25, предназначени за Украйна". Нещо повече - тогавашният служебен министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че военното министерство не е продавало самолети Су-25 от десетиление - последната известна такава сделка е от 2012 г. Това се потвърждава и от официалната информация, излизала от министерството в годините назад, показа проверка.

Според военни експерти България и Словения се смятат за единствените държави в ЕС, които все още разполагат с такива самолети.


*Сайтът Oryx разработва тези анализи чрез използването на открити източници. Проектът се ръководи от журналисти, които преди са работили за групата за разследваща журналистика Bellingcat, а един от тях е работил и в британската компания за военно разузнаване "Janes Information Services". Сайтът стартира през 2013 г. и първоначално се фокусира върху конфликта в Сирия, но оттогава насам е придобил международна популярност благодарение на работата си по време на войната в Украйна.

Той редовно е цитиран от големи медии, включително "Reuters", "Guardian" и BBC, а "Forbes" дори го нарича "най-надеждният източник" за конфликта в Украйна досега.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024