Как българската икономика печели от въоръжаването на Украйна

Българската военна индустрия допринася за отбранителните усилия на Украйна, като ѝ помага с военно оборудване и по този начин укрепва собствената си икономическа стабилност. Това става ясно от анализ на нидерландския сайт за отбрана Oryx*, който събира и изследва информация за войната.

Той пише, че българските заводи за оръжия са поели "безпрецедентна роля, като работят денонощно", за да снабдяват Киев с така необходимите ѝ боеприпаси от съветски тип в битката ѝ срещу руския агресор. Именно тези производствени процеси се оказват важни за стимулирането на българската икономика.

"Приходите, генерирани от тези транзакции, служат като жизненоважна линия за изпитващата недостиг на парични средства държава, като на практика превръщат ситуацията в симбиотично споразумение, при което България подпомага Украйна, като същевременно укрепва собствената си икономическа стабилност", пише Oryx.

Оръжейният сектор е особено натоварен на фона на войната в Украйна, а голямото производство носи и повече печалби. В средата на юли министърът на икономиката Богдан Богданов обяви в интервю за БНТ, че износът на специализирана оръжейна продукция е нараснал с 200%, което по негови сметки е между 1,6-1,7 млрд. евро ръст спрямо 2020 г.

"Индустрията се развива и целта е да продължим развитието ѝ, както и модернизацията на производство", заяви той.

Същевременно Oryx акцентира върху вътрешното противоречие в България по темата с държавната военна помощ за Украйна, като дава за пример критиките на президента Румен Радев към правителство и парламент. Още предишното краткотрайно Народно събрание взе решение за оказване на военно-техническа помощ на нападнатата от Русия държава. Служебното управление, назначено от Радев, направи една доставка, чието съдържание остана тайна. Настоящият редовен кабинет с премиер акад. Николай Денков задвижи наново ангажимента на България по темата.

Преди месец парламентът реши да достави и 100 стари бронетранспортьора, открити в складовете на Министерството на вътрешните работи. Машините са от времето на възродителния процес и сега ще бъдат дарени на украинското правителство, тъй като българското МВР не ги използва от десетилетия.

Още по времето на кабинета с премиер Кирил Петков излязоха данни, че България не предоставя военна помощ на Киев, но изнася оръжие за страни от ЕС и НАТО, които след това отиват към Украйна. В това правителство министър на икономиката беше лидерката на БСП Корнелия Нинова, която, заедно с партията си, е против военната помощ за Украйна срещу Русия. През цялото време позицията ѝ е, че България не е предоставила "нито един патрон" директно на нападната от Кремъл държава.

Нидерландският сайт на свой ред изтъква, че София заема по-скоро средно положение и успява да постигне "деликатен баланс", като не се ангажира с директна подкрепа за Украйна, но в същото време допринася за отбранителните усилия на Киев.

Платформата дава и непълен списък на българското военно оборудване, което според информацията, до която достига екипът на сайта, е доставено или обещано на Украйна. В списъка влизат предимно оръжия, поръчани от украинското правителство, това на САЩ, както и от страни от Европейския съюз.

В публикацията са включени 14 бойни самолета Су-25, за които се твърди, че държави членки на НАТО са купили от България. Тази информация беше съобщена за първи път през януари от бизнес изданието Bloomberg, но Министерството на отбраната отрече твърденията и каза, че "не е продавало и/или предоставяло на държави на НАТО самолети Су-25, предназначени за Украйна". Нещо повече - тогавашният служебен министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че военното министерство не е продавало самолети Су-25 от десетиление - последната известна такава сделка е от 2012 г. Това се потвърждава и от официалната информация, излизала от министерството в годините назад, показа проверка.

Според военни експерти България и Словения се смятат за единствените държави в ЕС, които все още разполагат с такива самолети.


*Сайтът Oryx разработва тези анализи чрез използването на открити източници. Проектът се ръководи от журналисти, които преди са работили за групата за разследваща журналистика Bellingcat, а един от тях е работил и в британската компания за военно разузнаване "Janes Information Services". Сайтът стартира през 2013 г. и първоначално се фокусира върху конфликта в Сирия, но оттогава насам е придобил международна популярност благодарение на работата си по време на войната в Украйна.

Той редовно е цитиран от големи медии, включително "Reuters", "Guardian" и BBC, а "Forbes" дори го нарича "най-надеждният източник" за конфликта в Украйна досега.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Десните популисти изпреварват партията на британския премиер Сунак в проучване преди вота

Управляващата партия на премиера Сунак е едва трета в прогнозните резултати за вота

12:27 - 14.06.2024
Важно днес

Слави Трифонов и кандидати на ГЕРБ и ДПС се отказаха от парламента

Шест кандидати, избрани за депутати, се отказват от мястото си в следващия парламент

11:23 - 14.06.2024
Важно днес

Ремонт на тротоар в Костинброд предизвика взрив в къща

78-годишна жена е с изгаряния след инцидента

10:55 - 14.06.2024
Кино и сериали

"House of the Dragon" е подновен за трети сезон още преди премиерата на втори

HBO работи и по нов спин-оф сериал от света на "Игра на тронове".

10:23 - 14.06.2024
Бизнес

Акционерите в Tesla одобриха рекорден бонус за Мъск, той заяви, че ги "обича"

Рекордният пакет е на стойност от около 48 млрд. долара

09:30 - 14.06.2024
Важно днес

Силни бури и градушки нанесоха сериозни щети, опасното време продължава

Обявени са жълт и оранжев код в Централна и Източна България

08:04 - 14.06.2024
Важно днес

Терзиев: Единствената "катастрофа" в управлението на София са старите практики

Кметът на София представи 13 аргумента, за да обори твърденията на Борисов за лошото управление на София

20:21 - 13.06.2024
Важно днес

Радан Кънев: Държахме се като едно по-добре облечено и по-възпитано "Величие"

Според Кънев при следващи избори ПП-ДБ може да се окаже "на ръба на парламентарното оцеляване", ако не се случат промени

18:18 - 13.06.2024