Как да станеш богат, без да работиш: Поколението Z в капана на новите пирамиди

Десетки хиляди младежи биват вербувани от "финансови гурута" през социалните медии. Тези ментори продват мегаломански фантазии за лъскав живот, публикуват клипове от инфинити басейни, снимки от частни самолети, а отдолу рекламират "онлайн академии" с хаштагове #forex и #crypto.

"Сега трябва да използвате потенциала на интернет", "Положете основите на собствената си независимост.", "Без много предварителни познания", "Без начален капитал" са част от рекламните им послания. Идеята накратко е, че ако още ходиш на училище или на работа, значи си глупак.

Поколенията Y и Z се смятат за особено отворени към алтернативни източници на доходи. Много малко от тях в световен мащаб ще могат да си позволят да купят къща или да получат адекватна пенсия само чрез доходите си от работа.

„Учи, работи, забогатявай“ звучи като подигравка за част от тях. Затова и толкова младежи опитват късмета си в търговията на финансовите пазари.

През 2021 г. около 650 000 германци под 30 години са закупили ценни книжа за първи път. В платформите е пълно с хора под 20 години, които предават на живо, докато търгуват с акции или споделят загубите си с хаштаг #fuckup.

Културата им миксира борсовите котировки със забавни мемета. Само по себе си това е обнадеждаващо развитие, с оглед на развитието на фондовите пазари, но борсите са космос, който гъмжи от фалшиви пророци.

Немското издание "Шпигел" се среща с Даниел, който тъкмо е завършил IM Mastery Academy - глобална структура за "овладяване на пазарите" от младите хора, която твърди, че има повече от 400 000 члена. Компанията казва, че може да подготви неспециалисти за финансовите пазари чрез видеоклипове с инструкции, приложения и „правилно мислене“. Месечна такса е до $275.

Истинските финансови експерти намират "академията" за безполезна. По-интересна е оценката на психолозите, които говорят за сектоподобни състояния.

Финансови наблюдатели в Белгия и Франция предупреждават за пирамидална схема.

В Испания наскоро арестуваха осем високопоставени членове на IM.

В някои европейски страни обаче компанията продължава да се развива. Нейните потребители са тийнейджъри или млади хора. Личността на някои от тях се променя коренно.

В българския Инстаграм също се намират примери за небрежни обяви за крипто печалби.

Как да станеш богат, без да работиш: Поколението Z в капана на новите пирамиди

Преди IM Academy Даниел преживява тежък период - не му върви в училище, няма много приятели, седи сам пред компютъра и играе игри.

В началото на 2021 г. Даниел чува за първи път за IM Academy. Момче от квартала внезапно започва да пуска клипове от луксозни места. Понякога се снима в самолет, друг път се разхожда из Валенсия. В профила му пише „Да ограбим банките законно“.

Двамата се срещат. Приятелят на Даниел му говори за финансовите пазари в продължение на няколко часа. Дългов капитал, ливъридж, Фибоначи: всичко в главата на Даниел е каша, но съседът му го успокоява, че ще се научи, че електронната търговията е "просто умение“ като математиката и плуването. За целта има онлайн академия.

След това момчето показва на Даниел скрийншот, на който се вижда, че има сто хиляди евро в сметката си, благодарение на хитри борсови сделки.

Даниел също иска да води такъв живот.

За известно време той използва IM акаунта на Валентино, след това обаче моли баща си да запише и него. Получва отказ, но това не го спира.

Започва да доставя вестници, за да финансира месечната такса за академията. Намира пълнолетен приятел, който да го запише в мрежата за обучение и започва да събира бонуси от т. нар. мултилевъл структура на продажбите, която е достъпна само от 18-годишна възраст нагоре. На 13 юни 2021 г. официално става "студент" в Академията.

Присъединявайки се към IM Academy, Даниел става част от "движение"/ movement. Така се наричат подгрупите на платформата, в които са организирани членовете. Групата на Даниел се казва „Империя“/Empire и в нея има около 2000 члена, някои от които са 15-16 годишни.

Основателят на Empire е бивш складов работник, който цитира Евангелието на Лука в Instagram и пуска снимки, на които се вижда как кара джет в Дубай.

Името му е Илия Зубикс. Той е на 20-ина години и според регистрите на компанията печели по 12 500 долара на седмица за членовете, които набира. И за членовете, които ги набират. Така работи мултилевъл маркетингът.

Учението на Даниел е разделено на три области. Обучителни модули за правилната "нагласа". Видеоклипове с инструкции и онлайн семинари за търговия с валутни курсове. И инструктаж за това как да набира членове.

Курсовете за настройка на ума са евтини мотивационни курсове. „Винаги бъдете позитивни“, „Единственият, който може да те спре, си самият ти.“, гласят постулатите им.

Тези мотивиращи мисли трябва да се повтарят всеки ден, а препоръчителната допълнителна литература са книги като Rich Dad Poor Dad, които напълно обезценяват идеята за ходене на работа.

Има и още по-манипулативни уроци, като например, че да не споделяш за IM Academy е като да откажеш лечение на пациент, болен от рак. Трябва да сте готови да губите приятели, казват "учителите". Препоръчват се и конспиративни филми като "Тайната", според които успехът може да бъде енергийно повлиян.

Най-голямата стойност на IM е постоянството. „Тежко е през първите две-три години“, казват хората, но трябва да продължиш. (Като разбира се продължавате да плащате месечната такса.) Накрая ще дойде експоненциалният растеж и положението ще стане take, take, take.

Даниел слуша много такива уроци, радва се на комплиментите в чатовете и на доброто настроение в платформата. Започва да влиза почти всяка вечер, понякога стои вътре до пет сутринта. Отказва се от игрите и от футбола. „ В академията има много колегиален дух“, казва той. „Чувствам се ценен и подкрепян от групата.“

Психолозите смятат, че всичко това са механизми, познати от сектите.

„Характерно за членовете на такива организации е. че членовете им се подкрепят един друг постоянно“, твърди Клаудия Грос, която изследва груповата динамика на мултилевъл групите за продажби, включително тези на IM Academy.

„Всяко малко нещо се аплодира.“ Помпа се самочувствие. Внушава се, че всичко е възможно. Онези, които не успяват, обикновено обвиняват само себе си, а не системата.

Техниките са известни като "lovebombing" и "токсична позитивност". Психически нестабилните хора, според Грос, се пристрастяват. Тийнейджърите са особено изложени на риск, защото тяхната личност все още не е изградена. „Съответно подобен тип компании ги атакуват.“

IM Academy е основана от Кристофър Тери - зализан мъж с бейби фейс, чието основно убеждение е, че всеки може да търгува. „Не е нужно да разбирате пазара“, каза Тери. „Просто трябва да разбира хората на пазара.“

Той вижда себе си като най-добрия пример. Във вече изтритата страница на академията той описва изкачването си от строителен работник в Бронкс до един от най-добри форекс търговци в Америка. Не споменава нищо за кариерата си в Amway - една от най-известните мултилевъл маркетинг компании в света, която търгува с всичко - от прахове за пране до храни.

На пръв поглед видеата в IM Academy изглеждат солидни. Обясняват се валутните и крипто пазарите, както и различни методи за анализ на графики.

Финансовите блогъри в YouTube обаче дават тези базисни познания безплатно.

Така наречените GoLive сесии, в които лекторите споделят своите екрани, докато търгуват на финансовия пазар, имат за цел да предложат истинска добавена стойност. Другите членове могат просто да копират от тях. Компанията го нарича „copy-paste търговия“. Дори има приложения за това. В едно от тях "плъзгате" сделките наляво и надясно като в Tinder.

Холгер Граф, финансов математик и бивш инвестиционен банкер, е скептичен. „Форекс пазарът е напълно непредвидим“, казва той. За неспециалисти е твърде рисков. Като цяло, в бизнеса с обменни курсове, обикновено се разчита на по-дълги периоди от време, а не на спонтанни сделки, както в IM Academy. „Нито един професионалист не седи пред компютъра и, без да има достъп до новини и информация, не залага, че йената ще се повиши незабавно.“ Анализи на графики като тези, които IM показва, са напълно безполезни на валутния пазар. И в други класове активи те почти не играят роля за професионалните инвеститори.

Фокусът върху международния валутен пазар може да бъде стратегия за продажба. Колкото по-сложен е той, толкова по-привлекателни са предполагаемите образователни предложения от предполагаеми финансови академии, казва финансовият блогър Томас Кел, 31, чийто видео канал има почти милион абонати. „Когато нещата вървят зле, това означава, че членовете просто трябва да продължат да оптимизират стратегията си.“

Кел знае добре триковете на подобни компании. След като завършва гимназия, самият той се озовава в мултилевъл организация, където го убеждават, че може да победи пазара. Вместо това харчи спестяванията си. И отчасти тези на родителите си.

„Системата работи само защото през цялото време се набират нови хора“, казва Кел.

Членовете на академията си имат никнеймове, които показват техния ранг в структурата на продажбите. Тим Хайне е P600, което означава повече от дванадесет активни потребители и $150 на седмица. Председател 10 като Мики Гал има над 500 члена и $2500 на седмица. Повечето от тях са загрижени предимно за тези комисионни. Като се има предвид, че продуктът, който се продава, е платформа за обучение за търговия, изненадващо малко се говори за търговия и твърде много - за мечтите и начина на мислене.

Комисионната се получва чрез онлайн услуги като Payquicker, с които все още можете да финтирате данъците.

Крипто сметката на Даниел е на червено. Даниел се е провалил вече три пъти в симулация на валутна търговия, инвестирал е около хиляда евро в курсове на IM Academy и е похарчил още стотици за пътувания до IM събития. Досега не е спечелил нищо.

Платформи като IM Academy са на ръба на закона със своите бизнес практики. Преувеличените обещания за печалби могат да се приемата за „подвеждаща или дори престъпна реклама“, укриването на данъци също е незаконно, а copy-paste търговията би могла да се приеме за форма на инвестиционен съвет.

Съществуват и други сайтове с подобна насоченост като Bossbabesinvest, Questra, съмнителни финансови групови чатове в WhatsApp и Discord.

Основният въпрос е дали IM Academy и подобни компании са незаконна пирамидална схема. Отоговорът е труден, защото по същество не става дума за продукт, а за набирането на възможно най-много "абонирани членове“.

В крайна сметка частната инциатива сега се формира онлайн. В YouTube, Instagram или Reddit потребителите правят методите на онлайн академиите прозрачни. Има и доста отзиви от отпаднали.

В много форуми подробно са описани методите за примамка от мултилевъл търговци.

Срещу това властите често са безсилни. Законите на ЕС срещу мултилевъл продажбите са слаби, съответно границата на пирамидалната схема са подвижни. Често е достатъчно такива компании да предложат просто някакъв продукт или услуга. Може би и дори курс по мотивиращо мислене.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024