Гулнара Каримова - дъщеря на диктатор с имотна империя за £200 млн. Снимка: © Getty Images

Тя дълго време има статут на знаменитост в страната си. Изявява се като поп дива и дипломат, управлява медийна империя, развива банка и се занимава с благотворителност. Докато звездният прах не пада и не лъсват тежки корупционни схеми, заради които е осъдена и лишена от свобода.

Тя е Гулнара Каримова, дъщерята на бившия узбекистански лидер Ислам Каримов. И отново влезе в медийните заглавия. Ново разследване на правозащитната организация „Свобода за Евразия“ разкрива, че е похарчила 240 млн. долара (200 млн. паунда) за имоти от Лондон до Хонконг.

Предвид профила ѝ не е изненада, че отново става дума за незаконна дейност. Случаят обаче поражда нови съмнения за усилията на Обединеното кралство да се справи с незаконното богатство. Разкритията сочат, че Каримова е използвала британски компании, за да си купи жилища и самолет със средства, придобити чрез подкупи и корупция.

Британските власти отдавна са обвинявани, че не правят достатъчно, за да попречат на престъпници от чужбина да използват собственост на Острова за изпиране на пари. В доклада се казва, че лекотата, с която Каримова се е сдобила с имоти в Обединеното кралство, е „обезпокоителна“.

Кратката история на Гулнара Каримова

Известно време Гулнара Каримова е спрягана за наследник на баща си Ислам Каримов, който управлява Узбекистан като президент от 1989 г. до смъртта си през 2016 г. През годините тя се появява в поп клипове под сценичното име Гугуша, ръководи компании за бижута, медии, банка. Била е посланик в Испания и постоянен представител на Узбекистан в ООН.

Още през 2005 г. тя е критикувана, че всъщност краде чужди бизнеси, като се възползва от статута си на президентска дъщеря.

През 2014 г. Гулнара изчезва от общественото полезрение. По-късно стана ясно, че е била задържана по обвинения в корупция, докато баща ѝ все още е на власт, и през декември 2017 г. е осъдена. През 2019 г. влиза в затвора заради нарушаване на условията на домашния ѝ арест.

Прокурорите я обвиняват, че е била част от престъпна група, която е контролирала активи на стойност над 1 млрд. долара (760 млн. паунда) в 12 държави, включително Обединеното кралство, Русия и Обединените арабски емирства. „Делото на Каримова е едно от най-големите дела за подкупи и корупция на всички времена“, казва Том Мейн, един от изследователите зад доклада на „Свобода за Евразия“ и научен сътрудник в Оксфордския университет.

Имотната сага

Фондация „Свобода за Евразия“ проучва данните за имотите и поземлените регистри, като идентифицира поне 14 имота, които изглежда са били закупени преди ареста от Каримова с предполагаеми съмнителни средства в различни държави, включително Обединеното кралство, Швейцария, Франция, Дубай и Хонконг.

Докладът, озаглавен „Кой даде възможност на узбекската принцеса?“, се фокусира върху пет имота, закупени в Лондон и околностите му, чиято стойност сега се оценява на 50 млн. паунда. Сред тях са три апартамента в Белгрейвия, западно от Бъкингамския дворец, къща в Мейфеър и имение в Съри с частно езеро за лодки на стойност 18 млн. паунда.

Гулнара Каримова - 2013 г. Два от апартаментите в Белгрейвия са продадени през 2013 г. - преди Каримова да бъде задържана. През 2017 г. къщата в Мейфеър, имението в Съри и третият апартамент в Белгрейвия са замразени от британската Служба за измами.

В доклада на „Свобода за Евразия“ се посочват и имената на фирми в Лондон и на Британските Вирджински острови. Твърди се, че те са били използвани от Каримова или нейни сътрудници, за да харчат приходите от престъпления за имоти, както и за частни самолети.

Приятелят на Каримова, Рустам Мадумаров, и други лица, за които се твърди, че са нейни сътрудници, са посочени в официални документи като „действителни собственици“ на фирми, базирани в Обединеното кралство, Гибралтар и Британските Вирджински острови. Но в доклада се казва, че те са били само пълномощници на Каримова, която е използвала фирмите, за да изпере стотици милиони долари.

Счетоводните услуги за две британски дружества, свързани с Каримова – Panally Ltd и Odenton Management Ltd – са предоставени от SH Landes LLP, фирма, която преди това се е намирала на New Oxford Street в Лондон.

В края на юли 2010 г. SH Landes се опитва да регистрира или да придобие друго дружество. Целта е била да се закупи частен самолет за около 40 млн. долара (33 млн. паунда), като Мадумаров е посочен като действителен собственик. Според доклада, зад покупката всъщност стои Каримова.

На въпроса за източника на средствата SH Landes отговаря: „Смятаме, че въпросът за личното богатство не е от значение в тази ситуация.“ Това изглежда е било така, защото парите за закупуване на самолета не са били осигурени от Мадумаров от личните му средства.

По-късно базираната в Лондон фирма заявява, че богатството на Мадумаров идва отчасти от базираната в Узбекистан компания за мобилни телефони Uzdonrobita, за която отдавна има данни за връзки с Каримова. Още през 2004 г. в статия за Moscow Times се твърди, че дъщерята на някогашния узбекски диктатор е източила около 20 млн. долара от Uzdunrobita, като е използвала фалшиви фактури. Бивш съветник обвинява Каримова и в „рекет“.

Тъй като става въпрос за сделка на висока стойност, свързана с високорискова юрисдикция – Узбекистан, в доклада се твърди, че SH Landes е трябвало да извърши „засилена комплексна проверка“. В такива ситуации задълбочени анализи са нужни, за да бъде гарантирано, че източникът на средствата е законен и не произхожда от престъпна дейност.

SH Landes представя и финансовите отчети за 2012 г. на Panally Ltd. В доклада се посочва, че през септември 2013 г. те са били подписани от близък сътрудник на Каримова - Гаяне Авакян.

През предходната година Би Би Си публикува материал, разкриващ, че Авакян се води действителен собственик на Takilant – регистрирана в Гибралтар компания, която е в центъра на „скандал за измами и корупция на високо равнище в Узбекистан“.

В изявление за британската медия Стивън Ландес заявява: „SH Landes LLP никога не е била ангажирана от Гулнара Каримова. SH Landes LLP е действала от името на Рустам Мадумаров.“ Посочва се също, че компанията е „извършила надлежна проверка на всички свои клиенти и съответните регулаторни органи са били уведомени и информирани“.

Том Мейн от „Свобода за Евразия“ казва, че очевидната лекота, с която Каримова е успяла да купи толкова много имоти в Обединеното кралство, е обезпокоителна. По думите му на властите им е отнело твърде много време, за да вземат мерки – „години след като други държави вече бяха замразили банкови сметки и имоти, които ѝ принадлежаха“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024