БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

„Изкуството обединява“ – това е мотото на цирков фестивал, за който обществената телевизия БНТ отдели 5 минути от ефирното си време в самия край на сутрешния блок.

Във включване по телефона водещият на БНТ Драгомир Драганов обобщи, че циркът, може да се окаже „онази сила, която да предизвика света да спре агресията си“. Предвид страстта на Драганов към изкуството на манежа, думите му биха прозвучали дори симпатично, стига да не бяха изречени от Москва.

Именно столицата на Русия е мястото, където от 18 до 21 юли се провежда фестивал на цирковите изкуства, наречен "Идол". За него Драганов разказа с патос в сутрешния блок на БНТ.

Научихме още "ценната" информация, че трите златни отличия в различни категории са присъдени на артисти от Русия, Китай и Северна Корея.

Мотото на състезанието - „Изкуството обединява“ - може би също нямаше да звучи цинично, ако не идваше именно от фестивал в Русия – страната, която нахлу на територията на съседна независима държава и която продължава да води агресивна война в Украйна повече от две години.

От кореспонденцията на Драганов от мястото на събитието стана ясно, че във въпросния фестивал са участвали 200 души от 17 националности, включително и 25-годишният българин Красимир Васов (той се вижда на стопкадъра от сутрешния блок на БНТ - б.р.). Той е акробат, който балансира на ръце, но не е успял да спечели награда от форума.

„Голямата награда остана в Русия и това не е изненада, защото руската и китайската циркови школи са най-добрите в момента,“ обясни Драганов и отново повтори, че циркът ще „продължи да обединява нациите и хората с различни интереси“.

Включването завърши със сърдечни благодарности от страна на водещия за кадрите, които Драганов е изпратил от Москва. Не се чу нищо критично за руската пропаганда и призиви за мир, когато самата Русия е агресор.

"Булевард България" потърси от БНТ отговори дали Драганов е командирован от обществената телевизия в руската столица, тя ли е поела разноските и някого не го ли смущава този начин на отразяване на въпросния цирков фестивал, който се провежда в Русия, срещу която западния свят налага санкции заради войната, която води в Украйна.

От обществената телевизия отговориха, че Драганов е в отпуск, не е в командировка, а присъствието му на цирковия фестивал си е негов личен ангажимент. На останалите въпроси очакваме допълнителни отговори.

Самият Драгомир Драганов е популярен със страстта си към цирковото изкуство.

Освен че имаше тематично предаване по БНТ, той е и създател на виртуален музей българското цирково изкуство. Там представя внушителна колекция от плакати, флаери и други рекламни материали, който е събирал от циркови гостувания през годините.

Интересът на Драганов към цирковия фестивал в Москва не е изненадващ, още повече че в него има и българско участие. Остават обаче въпросите защо обществената телевизия отделя от ефирното си време и безкритично отразява кремълски призиви за „обединение и мир“, предвид факта, че Русия е агресор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024