Европа вече се готви за съкращаването на потреблението на природен газ през зимата на 2022/2023 г., след като новият регламент, провокиран от риска за прекратяване на руските доставки в целия ЕС, влезе в сила.

Кризисният план на ЕС за газа предвижда 27-те страни да намалят консумацията си на природен газ до края на март 2023 г. с 15% в сравнение със средното ниво през изминалите 5 години.

Не всички държави ще приложат тази мярка по еднакъв начин - някои вече са постигнали целта още преди да бъде въведена, за други бяха допуснати и изключения.

Част от държавите ще разчитат на доброволни ограничения, а други - като България - все още не са разработили плановете си как ще постигнат 15-процентовия показател.

За разлика от България - доста страни от ЕС използват газ за производството на електроенергия, което има отражение и върху обхвата на решенията за ограничаване на потреблението.

Германският "Шпигел" прави анализ на решенията, които отделните държави ще предприемат - от налагането на минимални и максимални стойности за отопление и охлаждане на обществени сгради, до финансиране на програма за подмяна на стари битови електроуреди с нови енергийно ефективни продукти.

Германия, която е особено силно зависима от руския газ, вече планира да съкрати потреблението с повече от 15%. За тази цел в производството на електроенергия се е включила и резервна въглищна централа, която допълва енергийната система от края на юли.

Планира се още информационна кампания, която да мотивира хората да пестят енергия. Предвидени са съркащения на енергийните разходи в публичните сгради, в които няма да бъдат отоплявани общи пространства като фоайета или коридори без постоянно присъствие на хора.

Предстои да се направи задължителна инспекция на газовото отопление в жилищните сгради. Предприятията ще имат възможността да продават неизползвани газови наличности на търгове и да бъдат стимулирани за пестене на енергия.

Австрия се прехвърля към алтернативни горива и е възможно отново да пусне в експлоатация спряната въглищна централа Мелах при необходимост. Големите потребители и заводи ще могат да преминат от газ към алтернативно гориво, като държавата ще поеме разходите по трансформацията.

От есента започва и публична кампания за енергийни икониомии. Според Министерството на енергетиката на Австрия - високите цени на газа вече са довели до намаляване на потреблението в първата половина на 2022 г. с около 7% в сравнение с миналата година.

Франция ще разчита на най-сериозни съкращения в потреблението на природен газ от публичната администрация и индустрията. Разработени са планове за всеки сектор, включително за климатизирането и осветлението на сградите. Властите препоръчват да не се оставят уреди, включени на stand-by режим, както и да се намали отоплението и охлаждането на помещенията. Страната ще разчита на ядрени централи и ВЕИ-инсталации, за да компенсира евентуалните нужди за производството на ток.

Нидерландия се фокусира предимно върху съкращаването на потреблението на природен газ сред населението. Още през пролетта на 2022 г. местните власти започнаха информационна кампания, в която призоваваха хората да свалят температурата на отоплението и да използват топли дрехи. Правителството не изключва ограничения и за бизнеса, които ще бъдат обявени в края на лятото. От началото на енергийната криза държавата вече използва около 25% по-малко газ месечно отколкото в предходната година.

Белгия също е намалила консумацията на горивото заради рязкото поскъпване в последните месеци. Правителството провежда кампания сред населението с призиви към хората да пестят енергия.

В Италия публичните офиси ще може да се охлаждат до не по-малко от 25 градуса през лятото, а климатиците през зимата ще са намалени на 19 градуса. Отоплителният сезон ще се съкрати с две седмици. Индустрията обаче няма да бъде принуждавана да прави икономии на газ.

В Гърция ще намалят уличното осветление до абсолютния минимум, а климатичните инсталации ще работят на 26 градуса. Правителството води кампания, финансирана с пари от бюджета и еврофондоевте, по която гражданите са стимулирани да заменят климатиците и хладилниците си с нови, енергийно-спестяващи уреди. Въглищните централи ще бъдат пуснати и тук, докато производствените мощности, които ползват газ, ще преминават на мазут.

В Испания задължителните мерки за климатизирането на помещенията ще важат не само за администацията, но и за търговски обекти като магазини, киносалони, офиси, хотели, гари и летища. От 22 ч. нататък ще се изключва осветлението на неизползваните офиси, витрини и паметници.

Финландия и Дания вече са постигнали заложените цели от ЕК още след избухването на войната в Украйна, така че няма да въвеждат извънредни мерки.

В Швеция е разработен онлайн-портал, който съветва хората как биха могли да намалят потреблението на газ.

Няколко държави все още нямат разработени планове за мерки, а други като Полша и Унгария бойкотират регламента на ЕК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.