Европа вече се готви за съкращаването на потреблението на природен газ през зимата на 2022/2023 г., след като новият регламент, провокиран от риска за прекратяване на руските доставки в целия ЕС, влезе в сила.

Кризисният план на ЕС за газа предвижда 27-те страни да намалят консумацията си на природен газ до края на март 2023 г. с 15% в сравнение със средното ниво през изминалите 5 години.

Не всички държави ще приложат тази мярка по еднакъв начин - някои вече са постигнали целта още преди да бъде въведена, за други бяха допуснати и изключения.

Част от държавите ще разчитат на доброволни ограничения, а други - като България - все още не са разработили плановете си как ще постигнат 15-процентовия показател.

За разлика от България - доста страни от ЕС използват газ за производството на електроенергия, което има отражение и върху обхвата на решенията за ограничаване на потреблението.

Германският "Шпигел" прави анализ на решенията, които отделните държави ще предприемат - от налагането на минимални и максимални стойности за отопление и охлаждане на обществени сгради, до финансиране на програма за подмяна на стари битови електроуреди с нови енергийно ефективни продукти.

Германия, която е особено силно зависима от руския газ, вече планира да съкрати потреблението с повече от 15%. За тази цел в производството на електроенергия се е включила и резервна въглищна централа, която допълва енергийната система от края на юли.

Планира се още информационна кампания, която да мотивира хората да пестят енергия. Предвидени са съркащения на енергийните разходи в публичните сгради, в които няма да бъдат отоплявани общи пространства като фоайета или коридори без постоянно присъствие на хора.

Предстои да се направи задължителна инспекция на газовото отопление в жилищните сгради. Предприятията ще имат възможността да продават неизползвани газови наличности на търгове и да бъдат стимулирани за пестене на енергия.

Австрия се прехвърля към алтернативни горива и е възможно отново да пусне в експлоатация спряната въглищна централа Мелах при необходимост. Големите потребители и заводи ще могат да преминат от газ към алтернативно гориво, като държавата ще поеме разходите по трансформацията.

От есента започва и публична кампания за енергийни икониомии. Според Министерството на енергетиката на Австрия - високите цени на газа вече са довели до намаляване на потреблението в първата половина на 2022 г. с около 7% в сравнение с миналата година.

Франция ще разчита на най-сериозни съкращения в потреблението на природен газ от публичната администрация и индустрията. Разработени са планове за всеки сектор, включително за климатизирането и осветлението на сградите. Властите препоръчват да не се оставят уреди, включени на stand-by режим, както и да се намали отоплението и охлаждането на помещенията. Страната ще разчита на ядрени централи и ВЕИ-инсталации, за да компенсира евентуалните нужди за производството на ток.

Нидерландия се фокусира предимно върху съкращаването на потреблението на природен газ сред населението. Още през пролетта на 2022 г. местните власти започнаха информационна кампания, в която призоваваха хората да свалят температурата на отоплението и да използват топли дрехи. Правителството не изключва ограничения и за бизнеса, които ще бъдат обявени в края на лятото. От началото на енергийната криза държавата вече използва около 25% по-малко газ месечно отколкото в предходната година.

Белгия също е намалила консумацията на горивото заради рязкото поскъпване в последните месеци. Правителството провежда кампания сред населението с призиви към хората да пестят енергия.

В Италия публичните офиси ще може да се охлаждат до не по-малко от 25 градуса през лятото, а климатиците през зимата ще са намалени на 19 градуса. Отоплителният сезон ще се съкрати с две седмици. Индустрията обаче няма да бъде принуждавана да прави икономии на газ.

В Гърция ще намалят уличното осветление до абсолютния минимум, а климатичните инсталации ще работят на 26 градуса. Правителството води кампания, финансирана с пари от бюджета и еврофондоевте, по която гражданите са стимулирани да заменят климатиците и хладилниците си с нови, енергийно-спестяващи уреди. Въглищните централи ще бъдат пуснати и тук, докато производствените мощности, които ползват газ, ще преминават на мазут.

В Испания задължителните мерки за климатизирането на помещенията ще важат не само за администацията, но и за търговски обекти като магазини, киносалони, офиси, хотели, гари и летища. От 22 ч. нататък ще се изключва осветлението на неизползваните офиси, витрини и паметници.

Финландия и Дания вече са постигнали заложените цели от ЕК още след избухването на войната в Украйна, така че няма да въвеждат извънредни мерки.

В Швеция е разработен онлайн-портал, който съветва хората как биха могли да намалят потреблението на газ.

Няколко държави все още нямат разработени планове за мерки, а други като Полша и Унгария бойкотират регламента на ЕК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023