Бърнестите мечки са сред най-застрашените животни, а Зоологическата градина в София е един от 10-те зоопарка в Европа, в които живее такъв вид. Лиъм обаче чака генетично съвместимата си половинка от Сингапур, за да създаде семейство. За да може пътешествието ѝ да се осъществи, зоологическата градина трябва да представи подобрени условия за живот на мечето.

Поради тази причина директорът Добри Бориславов се свързва със световноизвестния графити художник Станислав Трифонов – Насимо. Той хваща четките, спрейовете и боите и създава атрактивна художествена композиция в заграждението на Лиъм, което максимално се доближава до естествения му хабитат. Там скоро ще може да бъде настанена и женската бърнеста мечка.

Творбата на Насимо бе завършена преди няколко месеца, а сега от Зоологическата градина в София пуснаха кратък филм, в който показват преобразяването на зоопарка – от голите бетонни стени до красивото изкуство. Той е заснет благодарение на Fine Art Productions.

„Зоологическата градина е място, където искаме да бъде представено изкуството, защото в съвременния свят то е навсякъде. Отдавна е излязло от музеите и галериите, появило се е по улиците. От неугледни те стават красиви благодарение на това, че някой е поискал да превърне минуса в плюс“, казва директорът на зоопарка Добри Бориславов.

„Красотата в нашия зоопарк не е просто един графит – тя представлява част от хабитата на бърнестата мечка. Видът изчезва и затова трябва да обучим младите на толерантност към животните и на любов към тях и природата“, добавя той.

Бърнестата мечка е подложена на масово унищожаване, защото хабитатът ѝ се преплита с жизнените пространства на хората – например в много села в Индия случаят е точно такъв. Видът идва именно от Индийския полуостров и се среща в различни части на Азия.

Софийският зоопарк участва в програмата на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите за размножаване на защитени видове. Управата на зоологическата градина ще представи филма на годишната конференция на ЕАЗА.

„Сградата на мечкарника е съоръжение, което е замислено още през 80-те години. Вече е остаряло, но като план е добре проектирано. Трябваше да се преборим с големите площи от бетон. Затова опитахме се да ги облечем, да ги декорираме“, казва директорът. „Роди се идеята за създаване на изображение под формата на графити. Искахме човек, който не просто да дойде да го нарисува, а който да прояви интерес".

Той се свързва с Насимо, който е един от пионерите на арт културата по българските улици със своите известни графити.

„Стените бяха като изоставени бункери. Стъписах се, когато ги видях, защото за едно хубаво произведение ти е нужна равна, гладка повърхност – за да го превърнеш в платно на изкуството“, казва Трифонов.

Той няколко пъти обмисля дали да се откаже заради степента на сложност на задачата, но вече е обещал да съдейства и се залавя за работа. След като рисува стените фрагмент по фрагмент, накрая успява да сътвори красива картина – въпреки студеното време и краткия срок.

В средата на бетонната стена вече се извисява голяма бърнеста мечка. Отстрани се виждат други животни, дървета и храсти в много различни цветове – кафяво, синьо, червено, зелено, синьо, жълто.

Станислав Трифонов е художник, роден през 1979 в Търговище. Хората го познават с псевдонима Насимо. Започва да рисува по стените през 1995 г., заедно с няколко свои приятели и малко след това създават собствена група – LBC. Това е един от първите графити-екипи на Балканите, както и един от най-активните.

През 2000 г. Насимо съставя нова „банда“ и започва да практикува различен вид улично изкуство – микс между традиционен и графити стил.

Трифонов рисува стенописи в България, Канада, Великобритания, Германия, Италия, Гърция, Индия, Китай, Русия и още държави. Завършил е изкуство в Университета във Велико Търново и от 2009 насам прави изложби в галерии в София, Варна, Ванкувър, Лондон, Амстердам и др.

През 2007 издава книгата „Napalm Graffix“, съосновава фестивала Urban Creatures Festival през 2013, а пет години по-късно и студиото за съвременен стенопис Fine Art Factory.

„Всички са доволни. Много съм щастлив, виждаме нещо изключително красиво. Тази картина в зоопарка не е просто един графит. Това, с което ние се опитахме да сме различни, е не само да направим един фон, но посетителите да си зададат въпросите каква е историята на това животно, какво го е довело при нас“, казва директорът на Зоологическата градина.

„Това, което предстои, е да се погрижим за заграждението, където да настаним женското бърнесто мече. Това е нашата цел, но ще ни е необходимо да съберем средства за транспорта на бъдещата половинка на Лиъм. Ние ще сме един от десетте зоопарка в Европа, които ще имат семейство бърнести мечки. Всички хора, които искат да помогнат, могат да се обърнат към зоопарка по един от съществуващите канали“, добавя Добри Бориславов.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024