Бърнестите мечки са сред най-застрашените животни, а Зоологическата градина в София е един от 10-те зоопарка в Европа, в които живее такъв вид. Лиъм обаче чака генетично съвместимата си половинка от Сингапур, за да създаде семейство. За да може пътешествието ѝ да се осъществи, зоологическата градина трябва да представи подобрени условия за живот на мечето.

Поради тази причина директорът Добри Бориславов се свързва със световноизвестния графити художник Станислав Трифонов – Насимо. Той хваща четките, спрейовете и боите и създава атрактивна художествена композиция в заграждението на Лиъм, което максимално се доближава до естествения му хабитат. Там скоро ще може да бъде настанена и женската бърнеста мечка.

Творбата на Насимо бе завършена преди няколко месеца, а сега от Зоологическата градина в София пуснаха кратък филм, в който показват преобразяването на зоопарка – от голите бетонни стени до красивото изкуство. Той е заснет благодарение на Fine Art Productions.

„Зоологическата градина е място, където искаме да бъде представено изкуството, защото в съвременния свят то е навсякъде. Отдавна е излязло от музеите и галериите, появило се е по улиците. От неугледни те стават красиви благодарение на това, че някой е поискал да превърне минуса в плюс“, казва директорът на зоопарка Добри Бориславов.

„Красотата в нашия зоопарк не е просто един графит – тя представлява част от хабитата на бърнестата мечка. Видът изчезва и затова трябва да обучим младите на толерантност към животните и на любов към тях и природата“, добавя той.

Бърнестата мечка е подложена на масово унищожаване, защото хабитатът ѝ се преплита с жизнените пространства на хората – например в много села в Индия случаят е точно такъв. Видът идва именно от Индийския полуостров и се среща в различни части на Азия.

Софийският зоопарк участва в програмата на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите за размножаване на защитени видове. Управата на зоологическата градина ще представи филма на годишната конференция на ЕАЗА.

„Сградата на мечкарника е съоръжение, което е замислено още през 80-те години. Вече е остаряло, но като план е добре проектирано. Трябваше да се преборим с големите площи от бетон. Затова опитахме се да ги облечем, да ги декорираме“, казва директорът. „Роди се идеята за създаване на изображение под формата на графити. Искахме човек, който не просто да дойде да го нарисува, а който да прояви интерес".

Той се свързва с Насимо, който е един от пионерите на арт културата по българските улици със своите известни графити.

„Стените бяха като изоставени бункери. Стъписах се, когато ги видях, защото за едно хубаво произведение ти е нужна равна, гладка повърхност – за да го превърнеш в платно на изкуството“, казва Трифонов.

Той няколко пъти обмисля дали да се откаже заради степента на сложност на задачата, но вече е обещал да съдейства и се залавя за работа. След като рисува стените фрагмент по фрагмент, накрая успява да сътвори красива картина – въпреки студеното време и краткия срок.

В средата на бетонната стена вече се извисява голяма бърнеста мечка. Отстрани се виждат други животни, дървета и храсти в много различни цветове – кафяво, синьо, червено, зелено, синьо, жълто.

Станислав Трифонов е художник, роден през 1979 в Търговище. Хората го познават с псевдонима Насимо. Започва да рисува по стените през 1995 г., заедно с няколко свои приятели и малко след това създават собствена група – LBC. Това е един от първите графити-екипи на Балканите, както и един от най-активните.

През 2000 г. Насимо съставя нова „банда“ и започва да практикува различен вид улично изкуство – микс между традиционен и графити стил.

Трифонов рисува стенописи в България, Канада, Великобритания, Германия, Италия, Гърция, Индия, Китай, Русия и още държави. Завършил е изкуство в Университета във Велико Търново и от 2009 насам прави изложби в галерии в София, Варна, Ванкувър, Лондон, Амстердам и др.

През 2007 издава книгата „Napalm Graffix“, съосновава фестивала Urban Creatures Festival през 2013, а пет години по-късно и студиото за съвременен стенопис Fine Art Factory.

„Всички са доволни. Много съм щастлив, виждаме нещо изключително красиво. Тази картина в зоопарка не е просто един графит. Това, с което ние се опитахме да сме различни, е не само да направим един фон, но посетителите да си зададат въпросите каква е историята на това животно, какво го е довело при нас“, казва директорът на Зоологическата градина.

„Това, което предстои, е да се погрижим за заграждението, където да настаним женското бърнесто мече. Това е нашата цел, но ще ни е необходимо да съберем средства за транспорта на бъдещата половинка на Лиъм. Ние ще сме един от десетте зоопарка в Европа, които ще имат семейство бърнести мечки. Всички хора, които искат да помогнат, могат да се обърнат към зоопарка по един от съществуващите канали“, добавя Добри Бориславов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва

8 американски щата съдят криптоплатформата Nexo на бившия депутат Антони Тренчев

Бившият депутат от Реформаторския блок Тренчев и свързаният с HelpKarma Кънчев отговориха на обвинението