Снимка: © Булевард България

Начинът за гласуване на изборите на 14 ноември ще е малко по-различен в сравнение с тези през април и юли, тъй като вотът ще е 2 в 1 – за парламент и президент.

Избирателите отново ще гласуват с машини, като сами ще изберат дали да участват в двата вида вот, само за Народно събрание или само за президентска двойка.

Работното време на секциите започва в 7 ч. сутринта и приключва в 20 ч. Изборният ден може да бъде удължен с един час по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват.  

Картата се поставя в устройството с чипа нагоре, след което на екрана се появяват три опции:

1. Избори за президент и вицепрезидент и за народни представители;

2. Избори за президент и вицепрезидент;

3. Избори за народни представители.

Важно е да се отбележи, че ако бъде избрана опцията гласуване за парламент, след това няма да можете да се върнете назад и да гласувате за държавен глава, както и обратното.

При избор на всяко едно от трите менюта, на дисплея на устройството се появява прозорец, който предлага опции за потвърждаване на избора или за връщане назад. Така че всеки, който е по погрешка е натиснал даден бутон, ще възможност да се поправи в самото начало.

При натискане на менюто за двата вида избори, първо се появява бюлетината с кандидатите за президент и вицепрезидент. Двойките са общо 23, разпределени на две страници. Най-отдолу е опцията „Не подкрепям никого“.

След отбелязване в квадратчето срещу съответния кандидат, се натиска бутонът „Към избори за НС“. Той ви отпраща към бюлетината с кандидати за народни представители за 47-ия парламент. Участват общо 27 партии и коалиции. Вдясно са и бутоните за преференции – избирателят може да даде предпочитанията си за съответен кандидат, който е по-назад в листата в съответния МИР.

След избор на формация гласоподавателят преминава напред с бутон „Преглед“, намиращ се в долната дясна част на дисплея. Така се появява меню, в което се показват двата направени избора. Ако избирателят е сгрешил, има възможност да се върне и да поправи гласа си с опцията „Промени избора“, като трябва да повтори цялата процедура от начало. Ако няма грешка, трябва да натисне бутона „Гласуване“.

Тогава изчаква отпечатването на двете разписки – една за изборите за парламент, а другата за президент, поставят се в една кутия

Гласуването само за президент или само за депутати е същото като процедура, с разликата, че накрая гласоподавателят получава една отпечатана разписка.

Всеки може да направи пробно гласуване със симулатора на платформата „Ти броиш“ или този на ЦИК.

Избирателите, които искаха да гласуват на настоящ адрес в населено място, различно от мястото на постоянния им адрес, трябваше да подадат заявление за вписване в избирателен списък до 30 октомври.

Срокът за заявление за гласуване в подвижна секция за хора с увреждания беше до 8 ноември.

Тъй като третите избори за годината се провеждат по време на поредната вълна на коронавируса, избирателите под карантина ще могат да гласуват в мобилни секции на адреса, на който са поставени под изолация. Те могат да подават заявления и в самия ден на вота – 14 ноември, чрез интернет страниците на общините и ЦИК, по имейл, в писмена форма чрез пълномощник, по пощата или факс.

На места има по 2 подвижни урни за двата вида избори. Росица Матева - зам.-председател и говорител на ЦИК -  обясни, че карантинираните ще се подписват в отделни графи за гласуването за президент и за народни представители.

Ако сте български гражданин и се намирате извън страната, може да гласувате в избрана от вас секция, дори да не сте подали предварително заявление. Нужно е само да представите документ за самоличност и декларация по образец, че не сте гласували и няма да гласувате на друго място. Комисията ще ви включи в списъка за гласуване. Ако сте вече в него, не представяте декларация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Депутат от ПП поиска наказателна отговорност за публикации в онлайн медии

Комисията по медии изненадващо събра на едно мнение ПП, ИТН и ГЕРБ

Не е книжка с комикси, а истински паспорт: Белгия отдаде чест на Смърфовете и Тинтин

Няма как да го сбъркате - паспортът е неповторим

Инфографика: Минималната работна заплата в България и в останалите страни от ЕС

Страната е на последно място и по МРЗ, изчислена в стандарт на покупателната способност

Бизнесът се оплака от "некадърно управление и неквалифицирани работници"

След атаката на Асен Василев от пазара да се извадят "некадърни работодатели", които не плащат адекватно

Били Айлиш отново е под прицела на критиците - този път заради конкурс за дизайн

Феновете са недоволни от условието да се откажат от права върху илюстрациите си за конкурса

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook