Снимка: © Булевард България

Начинът за гласуване на изборите на 14 ноември ще е малко по-различен в сравнение с тези през април и юли, тъй като вотът ще е 2 в 1 – за парламент и президент.

Избирателите отново ще гласуват с машини, като сами ще изберат дали да участват в двата вида вот, само за Народно събрание или само за президентска двойка.

Работното време на секциите започва в 7 ч. сутринта и приключва в 20 ч. Изборният ден може да бъде удължен с един час по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват.  

Картата се поставя в устройството с чипа нагоре, след което на екрана се появяват три опции:

1. Избори за президент и вицепрезидент и за народни представители;

2. Избори за президент и вицепрезидент;

3. Избори за народни представители.

Важно е да се отбележи, че ако бъде избрана опцията гласуване за парламент, след това няма да можете да се върнете назад и да гласувате за държавен глава, както и обратното.

При избор на всяко едно от трите менюта, на дисплея на устройството се появява прозорец, който предлага опции за потвърждаване на избора или за връщане назад. Така че всеки, който е по погрешка е натиснал даден бутон, ще възможност да се поправи в самото начало.

При натискане на менюто за двата вида избори, първо се появява бюлетината с кандидатите за президент и вицепрезидент. Двойките са общо 23, разпределени на две страници. Най-отдолу е опцията „Не подкрепям никого“.

След отбелязване в квадратчето срещу съответния кандидат, се натиска бутонът „Към избори за НС“. Той ви отпраща към бюлетината с кандидати за народни представители за 47-ия парламент. Участват общо 27 партии и коалиции. Вдясно са и бутоните за преференции – избирателят може да даде предпочитанията си за съответен кандидат, който е по-назад в листата в съответния МИР.

След избор на формация гласоподавателят преминава напред с бутон „Преглед“, намиращ се в долната дясна част на дисплея. Така се появява меню, в което се показват двата направени избора. Ако избирателят е сгрешил, има възможност да се върне и да поправи гласа си с опцията „Промени избора“, като трябва да повтори цялата процедура от начало. Ако няма грешка, трябва да натисне бутона „Гласуване“.

Тогава изчаква отпечатването на двете разписки – една за изборите за парламент, а другата за президент, поставят се в една кутия

Гласуването само за президент или само за депутати е същото като процедура, с разликата, че накрая гласоподавателят получава една отпечатана разписка.

Всеки може да направи пробно гласуване със симулатора на платформата „Ти броиш“ или този на ЦИК.

Избирателите, които искаха да гласуват на настоящ адрес в населено място, различно от мястото на постоянния им адрес, трябваше да подадат заявление за вписване в избирателен списък до 30 октомври.

Срокът за заявление за гласуване в подвижна секция за хора с увреждания беше до 8 ноември.

Тъй като третите избори за годината се провеждат по време на поредната вълна на коронавируса, избирателите под карантина ще могат да гласуват в мобилни секции на адреса, на който са поставени под изолация. Те могат да подават заявления и в самия ден на вота – 14 ноември, чрез интернет страниците на общините и ЦИК, по имейл, в писмена форма чрез пълномощник, по пощата или факс.

На места има по 2 подвижни урни за двата вида избори. Росица Матева - зам.-председател и говорител на ЦИК -  обясни, че карантинираните ще се подписват в отделни графи за гласуването за президент и за народни представители.

Ако сте български гражданин и се намирате извън страната, може да гласувате в избрана от вас секция, дори да не сте подали предварително заявление. Нужно е само да представите документ за самоличност и декларация по образец, че не сте гласували и няма да гласувате на друго място. Комисията ще ви включи в списъка за гласуване. Ако сте вече в него, не представяте декларация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция