Как изглежда картината на нелегалните цигари в България Снимка: © Getty Images

Седмицата беше белязана от акция на ДАНС и комисията за противодействие на корупцията в Агенция „Митници“.

В режим на неотложност бяха претърсени офиса и дома на Петя Банкова, която оглави агенцията през февруари 2024 година. На по-късен етап беше уведомена и прокуратурата.

Банкова беше оставена в ареста по обвинение за организирана престъпна група за контрабанда и търговия с влияние.

Според информацията от ДАНС Банкова е свързана със сочения за крупен контрабадист Николай Николов-Паскал.

Кой е Паскал?

За него не се знае много, въпреки че с името му се оказаха запознати едва ли не всички - политици, разследващи журналисти.

Николай Николов - Паскал се споменава през 2015 година, когато на 29 март е разбит мащабен контрабанден канал за внос на цигари при акция на ГКПП „Капитан Андреево“

Тогава са арестувани 22-ма митничари. Оказа се, че според документите от Турция през пункта от южната ни съседка у нас са влезли 200 камиона с цигари, които обаче не са „отчетени” на нашата митница и са се изпарили безследно.

Разбитият канал е на известния контрабандист Николай Николов-Паскал и според публикация в агенция „Frognews“ от 2016 година той е бил разбит по нареждане на Делян Пеевски.

През февруари на 2016 г. стана известно, че Турция е наложила забрана за влизане в страната на Делян Пеевски. Причина за това бяха публикации в близки до турското правителство медии, които посочиха, че „проруският олигарх Пеевски“ може да се окаже в основата на контрабандата на български цигари в Турция.

"Николай Николов-Паскал отдавна беше много значима фигура, може да се каже в началото на 90-те. При опит да се намерят данни за него се оказа, че неговите полицейски досиета са празни. До 2015 г. беше като име, което има значение основно в незаконните цигари", коментира пред bTV Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в деня на акцията в Агенция „Митници“.

Според разследващия журналист от 168 часа Слави Ангелов за Паскал не се знае много защото е бил агент на Държавна сигурност. По БНТ журналистът обяснява, че соченият за контрабандист е осъществявал подобна дейност по време на всяко управление. Той директно обвини главния секретар Живко Коцев във връзки с въпросния контрабандист.

Въпросният Паскал все още се издирва.

След акцията на 4 април, при която беше задържана директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова, от Софийската градска прокуратура първоначално съобщиха само инициалите на задържаните. Според информация на "24 часа", първият от тях е Николай Николов-Паскал, който е "сочен за крупен контрабандист".

Оказа се обаче, че Паскал всъщност не е бил открит, обвинението му е повдигнато „задочно“, според информацията на трите национални телевизии. Според bTV в последните години е известно, че Николай Николов – Паскал живее в Гърция.

Тихимир Безлов определя като "изненада" появата на името на сочения за контрабандист Николай Николов, а акцията в Агенция "Митници" смята за "безпрецедентна".

"Не помня за тези 34 години да са арестували по този начин директора на „Митници“ и заместника му“, коментира експертът от Центъра по изследване на демокрация Тихомир Безлов.

Според него сюжетът е станал "много предизборен" и допълни, че България от 1996 г. залавя кокаин. "Намерили сме 170 кг - да, голяма количество, но в Европа се залавят 300 тона годишно," коментира още Безлов.

Каква е картината на нелегалните цигари у нас в момента?

През 2023 година митническите органи са задържали близо 97 млн. къса нелегални цигари, което е над 2 пъти повече в сравнение с 2022 г., когато са били иззети 42 млн. къса цигари. Разбити са били две фабрики за незаконно производство на цигари, както и 5 склада за съхранението на нелегалните тютюневи изделия.

Делът на нелегалните цигари в България остава сред най-ниските в Европейския съюз (ЕС). Изводът е от проучване на тююневите компании от инициативата срещу незаконната търговия.

Данните за втората половина на 2023 година показват, че делът на цигарите без български бандерол е под 3.5% от общото потребление у нас и е сред най-ниските в ЕС от 5 години насам.

Изследването е проведено на база празни опаковки от цигари, като техният дял от общото потребление в страната представлява 2.6% през 4-то тримесечие и 2.3% през 2-ро тримесечие на 2023 година.

Макар анализът да показва леко покачване на дела на цигарите без бандерол в края на 2023 година, след отчетеното рекордно ниско ниво през 2022 г., от данните се вижда, че нелегалните цигари намаляват трайно от 2010 година насам. За сравнение тогава делът на цигарите без бандерол е бил близо 35%, или всяка трета цигара

Според проучването с най-голям дял сред нелегалните цигари на българския пазар са с опаковки, маркирани с надпис за безмитна търговия, следвани от фалшивите, имитиращи известни международни марки.

Сред празните опаковки са идентифицирани и кутии с неизвестни за българския пазар марки, които се определят от типа illicit whites – цигари, произведени единствено с цел нелегално разпространение.

Най-високи нива – над отчетеното средно, на цигарите и за двете тримесечия са Ямбол, Пловдив, Бургас, Видин, Хасково и Добрич, а през второто тримисечие са отчетени нулеви нива в Шумен, Асеновград и Перник.

Проучването включва допълнителна извадка от 6 града, избрани поради специфичния им профил или местоположение. Там, макар и по-високо от градовете в основната извадка, също се запазва сравнително ниско ниво на потребление на нелегални цигари, с изключение на Свиленград.

1/3 от употребяваните цигари в граничния град са били без български акцизен бандерол. За тези високи стойности значителна роля играе граничното местоположение на града и интензивния трафик на посетители от съседните страни, сочат обявените от инициативата данни към края на 2023 г.

Компаниите от „Инициативата срещу незаконната търговия“ настояват проучването борбата с нелегалните цигари да продължи да бъде ясен приоритет на правоохранителните органи в интерес на държавния бюджет и противодействието на незаконните дейности у нас.

В “Инициативата за борба с незаконната търговия“ участват Бритиш Американ Табако Трейдинг България ЕООД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024