Как прокуратурата представи монети с надпис "Bankia" и профил на Борисов за древно културно наследство Снимка: © Специализирана прокуратура

Разследването на прокуратурата срещу шефа на сектор „Културно-исторически ценности“ в МВР Ангел Папалезов придоби неочакван обрат, след като създател на сувенирни монети припозна част от откритите артефакти в кабинета на полицая.

Петър Петров прави реплики на древни монети от близо 30 години и твърди пред bTV, че част от иззетите от Спецпрокуратурата екземпляри са изковани в неговото ателие - а не са културно-исторически ценности.

Една от монетите в снимковия материал на прокуратурата показва двама борци и носи надпис "BANKIA". От обратната й страна, която не се показва от пресцентъра на Специализираната прокуратура, има релеф с лика на Бойко Борисов с лавров венец. Дизайнът е създаден по идея на симпатизанти на ГЕРБ, става ясно от репортажа на bTV по случая.

Най-голямата монета от иззетите веществени доказателства в кабинета на Ангел Папалезов също е сувенирно произведение, а не е реплика на антики. На нея е изписано "Плисковград" и е вграден медалионът на хан Омуртаг, направена е по идея на директора на Варненския музей.

"Случвало се е и друг път да обявяват наши творения за оригинали", казва майсторът, който твърди, че не се познава с обвинения висш полицай.

В съобщението на Специализираната прокуратура се твърдеше, че част от монетите са били "професионално увити и пакетирани с прикрепени към тях разпечатки, отразяващи търгове на един от най-големите аукциони в Германия. Само за една от монетите, например, е посочена цена 3400 евро".

Експертизата по произхода им вече е назначена, но спецпрокурорите твърдяха, че "по първоначални данни монетите вероятно са от времето на Древен Рим и Древна Елада".

Разследването твърдеше, че са открити още мобилни телефони, над 10 флашки, CD-та, тефтери и записки с описание на лица и местности, които имат връзка с друго разследване, водено срещу организирана престъпна група за трафик на културни ценности и пране на пари. Такова дело беше образувано през 2020 г., като Васил Божков беше заподозрян за ръководител на групата.

В кабинета на Папалезов са намерени и "множество визитки на ръководителя на фондация „Тракия“ и на нейни членове, както и на обвиняем по друго досъдебно производство на Специализирана прокуратура, касаещо длъжностни престъпления в Държавна комисия по хазарта" - без да се споменават имена, отново се разбира, че става дума за Божков.


Хей, Google, къде е "Вилата на Баце"?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024