Как родителите могат да намалят доходите си с 4500 лв. за дете преди облагане с данъци Снимка: © Unsplash

Родителите вече ще могат да ползват по-големи данъчни облекчения - отстъпката сега е значително по-висока в сравнение с предходни години и засега ще се прилага само за доходите от 2021 г.

За тази година сумите, с които е възможно да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за деца, са: 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две деца и 13 500 лв. за три и повече деца, като родителите ще получат съответно до 450 лв. за едно дете, до 900 лв. за две и до 1350 лв. за три и повече деца.

За отглеждане на едно дете с увреждания намалението за тази година е в размер на 9000 лв., като сумата за получаване е 900 лв.

За да ползва данъчните облекчения, физическото лице (включително едноличен търговец) трябва през 2021 г. да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци.

Има два начина родителите да се възползват от данъчните отстъпки – чрез работодателя си или чрез подаване на редовна данъчна декларация.

Ако изберат първия вариант, трябва да предоставят декларация за ползване на данъчното облекчение за деца пред работодателя по основния трудов договор – в срок от 30 ноември до 31 декември 2021 г. Нужна е и писмена декларация, че към момента на подаването ѝ пред работодателя няма подлежащи за принудително изпълнение публични задължения или че за данъчната година ще се подава годишна данъчна декларация (вижте повече информация тук).

В срок до 31 януари 2022 г. работодателят по основното трудово правоотношение изчислява годишната данъчна основа за доходите от трудови правоотношения, намалена с размера на данъчните облекчения, и определя годишния размер на данъка. Предвид че новите размери са много по-високи, а тези данъчни облекчения се ползват само в годишен размер, в голяма част от случаите ще е налице надвнесен данък. Така работодателят в срок до края на януари 2022 г. възстановява разликата. В този случай възстановената сума се прихваща от работодателя последователно от следващи вноски към държавния бюджет за данъци върху доходите от трудови правоотношения на това физическо лице или на други лица по трудови правоотношения.

Хора, които през годината са били по майчинство или са получили други необлагаеми доходи, не е възможно да ползват данъчни облекчения, тъй като не са получавали облагаем доход и съответно не формират годишна данъчна основа, към която да се прилага намалението.

За всички родители, които няма да ползват отстъпката чрез работодателите си, остава в сила вторият вариант - да го поискат при подаване на данъчната си декларация в НАП. Срокът е от 10 януари до 3 май 2022 г.

Важно е да се отбележи, че отстъпката по този начин може да се ползва само от единия родител. Тогава той ще намали данъчната основа от доходите си с 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две и 13 500 лв. за три и повече деца, а налогът му ще падне съответно с 450 лв., 900 лв. или 1350 лв.

В преобладаващата част от случаите ще е налице надвнесен авансово данък и НАП ще възстанови разликата по банковата сметка на данъкоплатеца – след направена проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на декларацията.

Данъчното облекчение за дете с увреждания може да се ползва включително за годината, през която са установени видът и степента на увреждане, както и за годината, в която изтича срокът на валидност на решението. То е за родители на деца с 50 и с над 50 на сто вид и степен на увреждане.

Важно условие за ползването на всички данъчни облекчения е родителят да няма никакви просрочени задължения към бюджета. Затова от НАП препоръчват хората да проверят данъчно-осигурителната си сметка в сайта на НАП с помощта на персонален идентификационен код - ПИК. Ако имате неплатени задължения, първо трябва да ги погасите, за да се възползвате от отстъпката.

Възможно е, при наличието на необходимите условия и обстоятелства, родителите на дете с увреждане да ползват и двете данъчни облекчения едновременно - за дете и за дете с увреждане. Двете облекчения могат да се ползват от единия родител, да се разпределят между двамата или единият родител да ползва облекчението за дете, а другият - за дете с увреждане.

Също така е възможно тези данъчни облекчения да се ползват и от родител, на когото не е предоставено упражняването на родителските права в случаите на развод, когато за него са налице всички необходими условия.

Допустимо е, когато размерът на облекчението надвишава сумата на годишните данъчни основи на единия родител, разликата да се ползва от другия родител.

Отстъпките могат да се ползват още от настойник или попечител, както и от член на семействата на роднини или близки - при настаняване на детето при роднини или близки по смисъла на Закона за закрила на детето за срок не по-кратък от 6 месеца. Могат да се ползват и от приемен родител - при дългосрочно настаняване на детето за отглеждане в приемно семейство.

Данъчното облекчение важи включително за родител на дете, което е навършило пълнолетие или е родено през 2021 г.

Законът допуска, че работодателят по основното трудово правоотношение може да няма финансова възможност да изплати в началото на годината данъчните облекчения за деца на своите служители. При по-високите суми, въведени сега, има голяма вероятност много фирми да се окажат в затруднение.

По време на преговорите в сектор „Финанси“ 4-те партии, готови да съставят коалиционно споразумение, се разбраха, че по-високите данъчни облекчения за деца ще са в сила и за доходите, получени през 2022 г. Настоящото облекчение беше гласувано още в края на 2020 от ГЕРБ и ОП, в навечерието на избори.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"

"Не на руския закон" - скандираха хиляди протестиращи пред парламента. Много от тях развяваха знамена на ЕС и Грузия.

08:02 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024