Как тръгнаха слуховете, че Путин е в кома след операция Снимка: © Getty Images

"Владимир Путин е изпаднал в кома след неуспешна операция" - това е най-пресният слух за здравословното състояние на руския президент. Новата версия за кондицията на владетеля на Кремъл се разпространи светкавично в социалните мрежи.

Непотвърдената информация тръгва от канали в Telegram, които се позовават на данни от разузнаването на Украйна. Твърди се, че Путин е в интензивно отделение, показва всички признаци на инхибиране на рефлексите на мозъчния ствол и тялото му не реагира на болка.

Според информацията обкръжението на държавния лидер е решило да запази това развитие в тайна, докато Кремъл не реши кой ще замести президента. Дотогава негов двойник щял да се появява публично, за да се избегнат подозрения.

Новият слух тръгна само ден, след като в онлайн пространството се появи видео, което цели да покаже как краката на Путин треперят на церемония по връчването на награди в Москва за Деня на Русия,12 юни. Спекулациите гласят, че той се намира "в последните дни от живота си" и причина за неговата нестабилност е или рак, или болестта на Паркинсон.

Един от основните дискутирани моменти се виждат между 0:29 и 0:36 минута от публикувано видео:

Платформата за проверка на фактите Snopes обаче прави проверка на фактите около последните публикации за здравето на Путин и посочва, че липсват солидни доказателства или официално становище, които да подкрепят твърденията, че лидерът на Кремъл страда от подобно заболяване: "Без доказателства, те остават нищо повече от непотвърдени слухове".

Освен това се показва и второ видео, за което се предполага, че е заснето след церемонията на 12 юни. На него президентът разговаря изправен с Никита Михалков - режисьор и един от наградените. "Нито един от 59-те кадръра на Getty Images не показва, че Путин сяда", продължава анализът на ситуацията.

В бележка под текста от Snopes коментират и големия брой на търсения в Google за това дали руският държавен глава е в кома - "Няма никакви доказателства за това."

Слуховете за влошеното здраве на Владимир Путин не са нещо ново, особено от началото на войната, започната от Русия в Украйна. През май бивш британски шпионин обяви, че Путин е "сериозно болен", а впоследствие New Lines цитира аудио запис на олигарх от обкръжението му, в който се казва, че държавният глава страда от рак на кръвта.

Обичайно здравословното състояние и личният живот на президента са тема табу за Кремъл. Въпреки това тогава външният министър Сергей Лавров отрече спекулациите публично в интервю пред френската телевизия TF1: "Не мисля, че разумните хора виждат у този човек признаци на заболяване. Можете да го гледате на екраните, да четете или слушате речите му. Оставям всичко това на съвестта на тези, които разпространяват слуховете."

Екипът на Snopes е прегледал и видео материали от публични изяви на Путин през 2020 и 2021 г. На тях се вижда как руският държавен глава също пристъпва от крак на крак, докато говори изправен пред микрофон.

Спекулации обаче имаше в последните месеци и покрай снимки как президентът, седейки, се държи за масата.

Лавров: Разумните хора не виждат признаци на заболяване при Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024