"Уникален иновативен нов проект" - това описание стои в рекламното съобщение, което твърди, че предстои изграждане на четириетажен хотелски комплекс на Витоша, с "голям СПА център, витамин бар, нощен бар, голям покрит басейн с панорамна гледка към София и планината", остъклена фасада и 5-звезден статут.

"Новината" не само провокира масово възмущение в социалните мрежи, но успя да изненада дори създателката на визуализацията, която според прессъобщението е финалист в конкурс на име Балкански туристически награди (a.k.a. "Балкански туристически Оскари", за още по-взискателната публика).

Според плана за управление на природен парк "Витоша" строителството на нови сгради на територията му е забранено.

Причината за недоволството дойде и от дизайна на хотела, който лесно можеше да се впише в жанра "подпорна стена" по примера на незаконното съоръжение на брега на Алепу.

Оказва се, че нито проектът е "иновативен и нов", нито дизайнерката му има намерение да строи на мястото на едноименния взривен стар хотел.

От управата на парк "Витоша" казаха за Булевард България, че до тях не е стигал инвестиционен проект за строеж на хотел и не могат да коментират “разказ по картинка“ от конкурс.

Автор на прессъобщението е агенцията на бившата репортерка от “Нощен труд” и предаването “Часът на блондинките” Патриция Кирилова. Нейната ВИП Комюникейшън организира Балкански туристически награди за седма поредна година, а проектът за хотела е обявен за "финалист" в една от категориите му.

Негов архитект е интериорният дизайнер от Пловдив Антония Христова. Тя разказва пред "Капитал", че визуализациите на хотела са създадени още преди 4 години, а заданието за идейно проучване, съобразено с парцела, е било предоставено от университета, в който е учила. Участието й в конкурса е станало по покана на организаторите, които и преди са награждавали нейни проекти.

Христова потвърждава, че стъкленият "Щастливец" няма да бъде реализиран, няма инвестиционно предложени и "няма входирано сериозно намерение".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024