"Уникален иновативен нов проект" - това описание стои в рекламното съобщение, което твърди, че предстои изграждане на четириетажен хотелски комплекс на Витоша, с "голям СПА център, витамин бар, нощен бар, голям покрит басейн с панорамна гледка към София и планината", остъклена фасада и 5-звезден статут. 

"Новината" не само провокира масово възмущение в социалните мрежи, но успя да изненада дори създателката на визуализацията, която според прессъобщението е финалист в конкурс на име Балкански туристически награди (a.k.a. "Балкански туристически Оскари", за още по-взискателната публика). 

Според плана за управление на природен парк "Витоша" строителството на нови сгради на територията му е забранено.

Причината за недоволството дойде и от дизайна на хотела, който лесно можеше да се впише в жанра "подпорна стена" по примера на незаконното съоръжение на брега на Алепу.  

Оказва се, че нито проектът е "иновативен и нов", нито дизайнерката му има намерение да строи на мястото на едноименния взривен стар хотел.

От управата на парк "Витоша" казаха за Булевард България, че до тях не е стигал инвестиционен проект за строеж на хотел и не могат да коментират “разказ по картинка“ от конкурс.

Автор на прессъобщението е агенцията на бившата репортерка от “Нощен труд” и предаването “Часът на блондинките” Патриция Кирилова. Нейната ВИП Комюникейшън организира Балкански туристически награди за седма поредна година, а проектът за хотела е обявен за "финалист" в една от категориите му. 

Негов архитект е интериорният дизайнер от Пловдив Антония Христова. Тя разказва пред "Капитал", че визуализациите на хотела са създадени още преди 4 години, а заданието за идейно проучване, съобразено с парцела, е било предоставено от университета, в който е учила. Участието й в конкурса е станало по покана на организаторите, които и преди са награждавали нейни проекти.  

Христова потвърждава, че стъкленият "Щастливец" няма да бъде реализиран, няма инвестиционно предложени и "няма входирано сериозно намерение". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия

Да ти се завие свят от розово: pop-up бутикът Balmain x Barbie

Neiman Marcus отпразнува 10-годишно партньорство с Balmain, като направи 185 квадрата розово - колекцията Balmain x Barbie в екслузивен pop-up бутик отворен до 30 януари