Как властта в Полша опита да си "купи" победа с бюджетни пари - и се провали Снимка: © Getty Images

Властта може да обещае на Полша това, което никой не може да изпълни - дори самата тя.

Управляващата "Право и справедливост" направи всичко възможно да запази контрол над Сейма и правителството си след 8 години на власт, изпълнени с политическо напрежение и конфликти с ЕС, но и пазеше популярността си със щедро раздаване на пари от бюджета.

Популистките обещания бяха стратегията на PiS и на парламентарните избори на 15 октомври, когато партията видя, че има риск да остане без мнозинство и без потенциален коалиционен партньор.

Кампанията им действително доведе до невиждан ръст на избирателната активност над 72% - повече от историческата 1989 г. в Полша.

Но не осигури победата, за която "Право и справедливост" наливаха пари в програми за безплатни лекарства, детски помощи, изкуствено сваляне на цените на горивата, отмяна на такси и др.

"Битката за пожарните"

Една от идеите на PiS да стимулира гласуването беше обещанието за "подаряване" на 1 млн. полски злоти за ремонт или построяване на пожарна станция (еквивалент на около 223 хиляди евро) за общината с най-високата избирателна активност в съответната област.

Общата сума на схемата е 300 млн. злоти, или близо 65 млн. евро.

Уловката е, че конкурсът важи само за общини с по-малко от 20 000 души население - традиционните малки, селски консервативни "крепости" на "Право и справедливост". Големите градове не получават стимул за гласуване.

Отделно от това - правителството обещава и по 250 000 злоти (около 56 000 евро) помощ за женски организации, фолклорни състави или други местни културни организации в малките общини, в които избирателната активност надмине 60%.

60% увеличение на детските помощи

Пет месеца преди изборите "Право и справедливост" обяви, че ще повиши детските помощи, които се полагат за всяко дете, всеки месец.

Програмата влиза в сила още през 2016 г., след идването на партията на власт, като е известна като "Семейство 500+" заради стойността от 500 злоти (110 евро). Първоначално се предоставя само при раждане на второ или следващо дете в семейството, но на миналите избори през 2019 е разширена до всички деца в Полша. Няма праг за доходите на родителите, които искат да кандидатстват.

Целта на мярката е да поощри младите родители в Полша - една от страните в света с най-нисък коефициент на раждаемост. С изключение на моментно повишение през 2016 и 2017 г. обаче броят на живородените деца в страната продължава да спада всяка следваща година до 2022, когато пада до историческо дъно.

Откакто 500+ е въведена, размерът на помощта не е индексиран, а инфлацията доведе до обезценяването на парите. Според полското издание на Business Insider, днес реалната стойност е намаляла до по-малко от 350 злоти спрямо периода през 2016.

През май Ярослав Качински обяви, че вдига помощите от 500 на 800 злоти (около 177 евро) от януари следващата година - т.е. с 60%.

Безплатни лекарства за деца и пенсионери

През август 2023 президентът Анджей Дуда подписва указа, с който всички деца до 18-годишна възраст и всички хора над 65 г. вече ще получават безплатно лекарствата си - над 2800 вида медикаменти за децата и близо 3800 за възрастните, вкл. за високо кръвно, диабет, и др.

Дотогава подобни облекчения са съществували само за хората над 75 г. или бременни жени. С последната промяна, влязла в сила 1 месец преди изборите, към тях се добавят още 11,5 милиона души, които се освобождават от заплащане на медикаменти.

Тази мярка се оценява на над 530 млн. евро допълнителни бюджетни разходи всяка година, заради което опозицията критикува "Право и справедливост".

Евтин бензин и отмяна на пътните такси за лични автомобили

От 1 юли правителството отмени и тол таксите за придвижване по магистралите за шофьори на лични автомобили.

Същевременно полската държавна компания Orlen, която контролира много от бензиностанциите в страната, изкуствено потиска цените на горивата точно преди изборите - отново част от кампанията на правителството да не дразни гласоподавателите.

Страхът на хората, че евтиният бензин ще "свърши" след изборите, обаче доведе до обратен ефект - презапасяване с горива и въвеждане на ограничения за зареждане. По бензиностанциите до границата се появяват и чешки шофьори, решили да заредят на по-ниски цени в Полша.

Стимул за избирателите на PiS за сметка на Варшава

PiS увеличава и броя на избирателните секции и изисква от местните власти да предоставят безплатен транспорт на хората със затруднено придвижване. Мярката звучи отлично - но отново таргетира високата избирателна активност в полза на управляващите, които разчитат на гласовете на възрастното население.

В същото време, управляващите отказват да въведат препоръките на местната Национална избирателна комисия за промяна в разпределението на мандатите в парламента според промяната в населението на съответните области.

Столицата Варшава, например, би трябвало да има допълнителни 14 депутатски мандата заради все по-големия си брой жители. Това би довело до още по-голяма тежест на опозицията, която е много по-силна в големите градове.

Към броя на гласувалите във Варшава се добавят и бюлетините на поляците, които живеят в чужбина - а тази година са се регистрирали рекорден брой от 608 000 граждани, желаещи да гласуват извън страната.

Странният референдум, който се провали

В опита си да припишат на опозицията всички непопулярни политики - които самата опозиция не припознава - "Право и справедливост" организира и паралелен референдум с 4 спекулативни въпроси:

  • Подкрепяте ли продажбата на държавни предприятия на чуждестранни фирми, което ще доведе до загуба на контрол на поляците върху стратегически сектори на икономиката?
  • Подкрепяте ли повишаването на възрастта за пенсиониране, вкл. възстановяването на високата възраст от 67 г. за жени и мъже?
  • Подкрепяте ли премахването на оградата на границата между Полша и Беларус?
  • Подкрепяте ли приемането на хиляди нелегални имигранти от Близкия изток и Африка в съответствие с механизма за насилствена релокация, наложен от европейската бюрокрация?

Всичко това цели да удари по имиджа на Доналд Туск - лидер на "Гражданската коалиция" и бивш председател на Европейския съвет.

Освен че е олицетворение на събирателния образ на "Брюксел", Туск е премиерът, в чийто мандат през 2012 г. Полша въвежда политика за поетапно вдигане на възрастта за пенсиониране на 67 г. към 2020 г. за мъжете и към 2040 г. за жените.

"Право и справедливост" идват на власт с обещание да отмени тази мярка и го прави. Сега жените имат право да се пенсионират на 60 г., а мъжете - на 65, въпреки дългосрочните проблеми с баланса между застаряващото население и загубата на работоспособни хора, които да поддържат пенсионната система.

Туск изрично заяви, че няма намерение да връща старото непопулярно решение, като се разграничи от по-ранни коментари на свой икономически съветник.

Самият референдум се оказа поредната грешка на управляващите. Допитеването се оказа невалидно заради слабо участие на избирателите - само 40% на фона на общата активност от близо 73%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024