Как връстниците на Грета Тунберг в Швеция дадоха гласа си за крайнодясна партия Снимка: © Getty Images

На парламентарните избори в Швеция на 11 септември второто място - със сензационно висок резултат (20,5% от гласовете) - спечели крайнодясната формация "Шведски демократи".

Изненадващото в този резултат е, че ултрадесните политици се оказаха особено популярни сред младите избиратели и дори сред учениците. Въпросът, който си задават международните анализатори, е как страната на екоактивистката Грета Тунберг, се обърна надясно и то точно чрез нейните връстници.

Може би отговорът е в една шега от телевизонен сериал, която гласеше "Някога Швеция даде на света ABBA и шведската тройка, а сега Матц Виландрер и Грета Тунберг". Матц Виланедер е бивш тенисист, който в момента коментира турнири по Евроспорт, а Грета е младежкото лице на Швеция - или беше допреди няколко седмици.

Шведските демократи са основани през 1988 г. от членове на няколко расистки и неонацистки сдружения. Има категорични данни, че от 22-мата основатели на партията поне девет са имали връзки с фашистки или нацистки организации.

През 90-те години политическата формация беше по-скоро в маргинално състояние. От време на време избухваше по някой скандал, който водеше до това партията болезнено и неохотно да се раздели с най-радикалните елементи от образа си, които плашеха умерените избиратели.

Така, през 1996 г. на членовете на партията е забранено да носят якетата тип бомбър по време на партийните срещи. Популярните сред скинхедите връхни дрехи допреди това, бяха обичайно облекло за "Шведските демократи" .

Горе-долу по същото време в партията тъкмо е влязъл младият Ими Окесон - по онове време няма и 20 години. Неговата роля ще е да издигне партията от ъндърграунда и от подкрепата на основно от мъже с "бръснати глави" и кубинки, до парламента.

Окесон не е сам. Работи с още няколко приятели, с които заедно получават името "бандата на четиримата". Заедно с бомбърите от партийните мероприятия си заминават и откровено фашистките символи - горещият факел, аналог на британския неофашистки Национален фронт, е заменен с цвете.

Политическите послания се смекчават - вече не се говори за връщането на смъртното наказание, а арийските призиви за неосиновяване на деца, които не са с нордически произход, са забравени.

Окесон става лидер на "Шведските демократи" през 2005 г.. Към онзи момент формацията вече има по-умерен имидж и основното електорално послание, с което печели гласове, е, че имиграцията руши страната.

На изборите през 2014 г. ръководената от Окесон партия постига голям успех, като удвоява местата си в Риксдага - 49 от общо 349. Тогава обаче председателят ѝ обявява, че излиза в отпуск, заради прегаряне - т.нар бърнаут.

Шведски демократи - Матиас КарлшонСпоред Матиас Карлшон, един от "бандата на четиримата", да си шведски демократ е тежка задача, заради жестоката социална стигма.

Когато "Шведските демократи" спечелиха първите си места в Риксдага, депутатите от Лявата партия отказаха парламентарният им офис да е на същия етаж, заявявайки, че не се чувстват в безопасност в подобна компания.

Публичен факт е, че Окесон е заплашван и живее под охрана от тайните служби.

През 2017 г. младият депутат в Риксдага от "Шведските демократи" Павел Гъмов отива да наблюдава местните изборите в Москва по покана на близки до Владимир Путин.

Гъмов е руснак по рождение, но родителите му са напуснали страната, когато е бил на две години и са емигрирали в Швеция. В Русия Павел Гъмов се забавлява добре - с голяма доза алкохол и няколко жени на повикване, държи се арогантно и накрая настоява домакините му да покрият сметката му в бара.

Шведският журналист обаче, който придружава депутата в Москва, колоритно описва цялото пътуването на Гъмов, като твърди, че то е платено от Леонид Слуцки - в момента председател на комисията по външни работи на Държавната дума.

През същата 2017 г. Гъмов трябваше да напусне партията. Това ексцентрично поведение на неин член обаче не попречи на "Шведските демократи" да постигнат успех на парламентарните избори през 2018 г., когато спечелиха безпрецедентните 17,5% от гласовете.

През 2022 г. те вече имат 20,5% от вота и са голямата изненада на изборите.

Така бавно и полека, започвайки със скромните 2,6% през 2006 г., тези крайнодесни политици станаха втората политическа сила на Швеция.

„Окесон е харизматична личност, човек, който се свързва с шведския народ и се радва на невероятна популярност в ядрото на партията. Той се позиционира като политик на традициите и регионите“, обяснява пред сайта Meduza Кирил Филимонов, медиен изследовател и преподавател в университета в Упсала, Швеция.

Ядрото на партията наистина има за какво да бъде благодарно на лидера. Умереността на Окесон привлича гласоподаватели от политическия център и прикрива голяма маса от по-радикални членове на същата партия, много от които все още се придържат към една открито нацистка естетика. На тържеството след изборите Ребека Фаленквист, млада активистка от редиците на "Шведските демократи", използва в разговор с журналист шведския еквивалент на израза "sieg heil" - и това не е изолиран случай.

Що се отнася до връзката с регионите - Окесон идва от Южна Швеция, където партията все още има най-силните си позиции. В повечето райони на южния регион Сконе, "Шведските демократи" дори станаха най-популярната партия на парламентарните избори, като спечелиха до 40% от гласовете в избирателните секции.

„На юг в Малмьо, 30-40% от жителите са родени извън Швеция. В същото време самият Малмьо е доста ляв град, защото онези, които ежедневно се занимават с мигранти, са по-малко склонни да гласуват за крайната десница. Малките комуни около Малмьо обаче, които не са виждали въобще мигранти, но са чували много за тях , активно избират "Шведските демократи" “, казва Филимонов.

Най-изненадващото в успеха на "Шведските демократи" е фактът, че тази партия е популярна сред младите хора.

Досега за света Швеция беше родното място на 19-годишната в момента екоактивистка Грета Тунберг, която плени цяло поколение европейски ученици с политически протести и лозунги за опазване на климата. Сега обаче идеите на Тунберг са по-популярни в чужбина, отколкото в самата Швеция, а самите млади шведи са леко уморени от екоактивизма. Ако в Германия, на изборите през 2021 г., 23% от избирателите под 25 години гласуваха за Зелените (което им позволи да станат най-популярната партия в тази възрастова група), то в Швеция от младите хора на възраст между 18-21 години за зелените партии са гласували само 5% .

"Шведските демократи" печелят 22% в тази възрастова група, което е дори повече от средното за всички възрасти.

Подобна е ситуацията и сред учениците, които все още нямат право на глас: 21% от тях са готови да гласуват за "Шведските демократи" и по-малко от 5% за Зелените.

Някои коментатори свързват възхода на крайната десница сред шведските младежи с влошаването на криминогенната ситуация в страната. „Ако говорите с млади хора, ще откриете видим страх от това да бъдат нападнати, ограбени, намушкани, унижени и той е особено изразен сред момчетата“, пише Ивар Арпи, десен политически коментатор.

„Десните коментатори, разбира се, се подиграват на „поколението Грета“. Те казват: Вижте, това беше само реклама, а тийнейджърите наистина се интересуват само от безопасността и бандите по улиците. Докато налагахте данъци върху найлоновите торбички и мислехте как да летите по-малко по света, пропуснахте какво се случва в задния ви двор“, обяснява Кирил Филимонов.

През 2017 г. американският президентът Доналд Тръмп произведе едно от многото си меме-та, само че свързано с Швеция.

На 18 февруари 2017 г. видимо развълнуван Тръмп се обърна към публиката в една от своите речи с въпроса: „Видяхте ли какво се случи снощи в Швеция?“

"Снощи в Швеция" не се беше случило нищо особено, но пък хаштагът lastnightinsweden изпълни интернет с шеги за шведи, които скачат в снега след сауна или изяждат всички кюфтета от IKEA. Всъщност Тръмп беше гледал репортаж на Fox News за тежкото положение на мигрантите в Швеция предната вечер и се изказва във Флорида, впечатлен от видяното, мислейки си, че Швеция не може да отговори на мигрантската вълна.

Наистина, само през 2015 г. Швеция, която има 10 милиона население, регистрира повече от 160 000 бежанци - на база на глава от населението тази страна прие повече бежанци от Германия. Въпреки това, ако в Германия опасенията, свързани с миграцията, бързо напуснаха политическия дневен ред - те бяха заменени от пандемията и покачването на цените, то в Швеция интеграцията на мигрантите продължава да вълнува жителите на страната. През 2015 г., в пика на миграционната криза, този въпрос се смяташе за важен от 53% от шведите, а през 2022 г. той тревожи 38% от тях - тоест голям спад няма.

Причината тази тема да не излиза от общественото внимание, наред с други фактори, е и политическата дейност на "Шведските демократи".

Друг тласък за успеха на десните партии в Швеция е рязкото увеличаване на броя на убийствата с огнестрелно оръжие. От 2011 г. до 2019 г. статистиката се удвоява, което извежда страната на второ място по този показател (между Хърватия и Латвия). Увеличаването на броя на убийствата тук се свързва с дейността на престъпни групировки, които са следствие от провалите при интеграцията на мигрантите.

Обществената загриженост за сигурността накара целия политически дневен ред на тези избори да се измести надясно - всички партии бяха принудени да говорят за престъпната дейност на бандите. Това наля избиратели на „Шведските демократи“, които се чувстваха най-уверени в тази област и освен това - не бяха обвързани с прекомерна политическа коректност. За тях няма проблем да обвинят директно мюсюлманските мигранти за ситуацията.

Други партии, правейки твърде груби изказвания, объркваха избирателите си

Много критики предизвика изказването на министър-председателя Магдалена Андерсон, която, говорейки за мигрантските гета в шведските градове, каза, че не иска в Швеция да има "китайските квартали, сомалийските квартали и "малка Италия"", като частта за Италия очевидно беше опит за политическа коректност.

Министърът на интеграцията Андерс Игеман, от своя страна, предложи определянето на максимален праг за броя на жителите от нескандинавски произход в мигрантските райони. Предложението повдигна множество въпроси като например - как ще бъдат идентифицирани гражданите, които не са скандинавци и дали ще бъде придружено от принудително депортиране.

Факт е, че нарастването на престъпността в районите с компактно заселване на мигранти е проблем - полицията в Швеция признава за съществуването на така наречените уязвими зони, в които живеят около 550 хиляди души и дори направи карти с подместа.

„Швеция е силно сегрегирана, а Стокхолм е един от най-сегрегираните градове в Европа. Динамиката през последните години показва, че етническите шведи се опитват да напуснат тези райони и те стават все по-етнически монотонни“, казва и Кирил Филимонов.

Всички тези проблеми ще трябва да бъдат решени от новото правителство, което може и да включи "Шведските демократи" (или партията може да подкрепи правителството, без официално да влиза в него). Преговорите за кабинет продължават, а изходът е несигурен: има партии, които не бързат да съсипват репутацията си, като си сътрудничат с крайната десница, а "Шведските демократи" разбират, че участието в правителството ще ги принуди да направят компромиси, които няма да се харесат на техните избиратели - което със сигурност ще прекъсне растежа на рейтингите им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024