Как Западът може да направи безполезни голяма част от 630-те млрд. долара валутни резерви на Русия Снимка: © Getty Images

Значителният запас от резерви на Централната банка на Русия има за цел да поддържа стабилността на валутата в условията на пазарна паника на фона на западните санкции.

Резервите - на стойност 630 млрд. долара към края на януари - се състоят от активи и депозити, деноминирани в основните световни валути (долар, евро, лира и юан). В тях има и почти 2300 тона злато.

Запасът е създаден, за да може Централната банка да оперира на валутните пазари, подкрепяйки рублата в случай на нестабилност. „Натрупването на резерви е свързано и с един джедайски умствен трик - ако пазарите знаят, че разполагате с много резерви, е по-малко вероятно да ви предизвикат да ги използвате“, анализира Financial Times.

Санкциите вече дават ефект - рублата поевтиня с близо 30%, дъщерни дружества на Сбербанк фалират Санкциите вече дават ефект - рублата поевтиня с близо 30%, дъщерни дружества на Сбербанк фалират

Санкциите, наложени от САЩ, ЕС и Обединеното кралство срещу Централната банка – да не може да разполага с чуждестранните си резерви - вероятно ще направят безполезни голяма част от тези резерви, смятат анализаторите от FT.

Те представят "Шаблон за данните за международните резерви и валутната ликвидност", публикуван от Централната руска банка за януари 2022 г. От документа се вижда, че повече от 311 млрд. долара са под формата на ценни книжа. Според годишния доклад на банката тези активи са предимно с висок рейтинг, като само 6.8% от тях са с рейтинг, по-нисък от А.

Високият рейтинг означава, че повечето от тях вероятно ще бъдат високоликвидни и лесни за продажба по време на пазарна паника. Но как Руската централна банка ще превърне тези ценни книжа в пари в брой, в случай че се нуждае от бърз достъп до долари или евро? Е, тя трябва да разчита на глобалната финансова система.

Усмен Манденг, научен сътрудник в Лондонското училище по икономика и политически науки, който от десетилетия работи в областта на управлението на резервите на централните банки, обяснява ситуацията пред FT: „Валутните резерви не се държат от централните банки. Ценните книжа и парите никога не се движат, всичко е външно“.

„В случая с ценните книжа - централните банки биха поискали от своите брокери да продадат въпросния актив. Например в случай на германска държавна облигация, която Централната банка на Русия притежава, брокерът във Франкфурт ще се обади на други брокери, за да обяви продажбата, и след като бъде договорена цена, ще инструктира попечителя на ценната книга да я прехвърли на купувача. След получаване на плащането по банкова сметка, обикновено във Франкфурт, попечителят ще инструктира централния депозитар на ценни книжа да назначи купувача като нов собственик. След това централната банка вече е кредитирала постъпленията по своята сметка при брокера“.

„След това постъпленията могат да се използват за инструктиране на брокера или на дилърите на чуждестранна валута, повечето от които са в Лондон, да купят рублата по определен курс. Продавачът обикновено е руска търговска банка. Продавачът и купувачът могат да имат една и съща банка-кореспондент. След като покупката бъде осъществена, Банката на Русия инструктира своята банка-кореспондент да кредитира сметката на продавача с евро“.

Следователно, когато се спре използването на ценни книжа на Централната банка за стабилизиране на рублата, това би означавало да се инструктират финансовите посредници, които участват в тази верига - брокери, попечители, централни депозитари на ценни книжа, валутни дилъри и банки-кореспонденти - да замразят активите и да спрат да действат от името на централната банка.

Съдейки по скорошното поведение на САЩ, има много основания да се предполага, че от Вашингтон ще са готови да направят точно това, пише Financial Times.

Втората част от резервите, които ЦБР държи, са под формата на валута и депозити. Те са на стойност 152 млрд. долара. Около две трети от тях се държат в официални институции. Това включва други централни банки, Банката за международни разплащания и Международния валутен фонд.

Централните банки в Евросистемата, където се държат около една четвърт от активите на ЦБР, вече замразиха сметките на Централната банка на Русия. Европейската централна банка заяви, че ще приложи всички санкции, за които са взели решение ЕС и европейските правителства.

Не е ясно какви ще са ходовете на останалите институции, които имат отношение - по-специално, Китай. Според годишния доклад на ЦБР - към началото на 2021 г. 14% от валутните резерви на Русия се държат в Китай. Почти 13% от резервите са в юани или в активи, деноминирани в юани.

Според Манденг - Пекин може да предложи на Русия начин да продължи да търгува нормално поне с някои части на света.

Как Западът може да направи безполезни голяма част от 630-те млрд. долара валутни резерви на Русия

Според данни от 30 юни 2021 г. – над 32% от чуждестранните активи на банката са в евро, над 16 на сто – в щатски долари, а 6,5% - в британски лири.

Друга част от депозитите на ЦБР – 57 млрд. долара - се държат в частни банки. Отново е невъзможно да се каже каква част от тях се държат в САЩ, Великобритания или ЕС. Но тъй като почти 60% от резервите на ЦБР са в долари, евро или лири, може да се предположи, че става въпрос за повече от половината.

Финансовите посредници в останалата част на света също може да не искат да работят с ЦБР, дори ако не са пряко обхванати от санкциите. Когато САЩ ви включат в черния си списък, това може да има смразяващ ефект. Кари Лам, лидерът на Хонконг, прибягна до "купища пари в брой", след като местните институции не пожелаха да работят с нея след санкциите на Вашингтон.

И още – златото е фаворитът на централните банки по света, пише FT. Включително и на руския паричен пазител. Акциите на ЦБР са пети по големина в света и според браншовата организация World Gold Council банката е сред най-големите купувачи напоследък. Според годишния доклад на Съвета цялото количество злато на стойност 130 млрд. долара се съхранява в трезори на територията на Руската федерация.

Да държите цялото си злато толкова близо до дома си, е необичайно. Повечето централни банки по света го съхраняват предимно в трезори под централата на Английската централна банка или близо до Уолстрийт, в хранилищата на Федералния резерв на Ню Йорк. Причината е, че Лондон и Ню Йорк са двата центъра на световния пазар на злато, което улеснява покупката и продажбата на кюлчета.

Но Русия държи златото си в Москва и това ще затрудни централната банка да се разпорежда с него в големи количества. В същото време наличието на злато в близост до страната затруднява САЩ, Обединеното кралство и ЕС при налагането на санкции върху руските кюлчета.

Анализаторите, които познават пазара, смятат, че би било глупаво да се предполага, че Русия ще бъде напълно „замразена“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024