Калина и Радина – в ритъма на психологията, икономиката и летния стаж Снимка: © Lidl

„Ще танцуваме ли?“ е въпросът, на който със сигурност ще получите положителен отговор, ако го зададете на момичетата, с които те срещаме по-долу – Калина Колева и Радина Славова. Двете заедно танцуват общо 31 години – почти през целия си съзнателен живот. Ако пък ги съберете на едно място, могат да ви посвирят и на три различни инструмента – пиано, китара и укулеле.

Приликите между двете не свършват дотук. Това, което ги събира в момента, е стажантската програма на Lidl. Именно тя ги връща у дома през лятото, за да работят по коренно различни проекти – Радина в областта на психологията, а Калина – в сферата на дигиталните споразумения.

Радина в ума на Фреди Меркюри

Интересът ѝ към психологията се появява още в гимназията, където има страхотен учител по този предмет. После разбира, че дядо ѝ е изучавал военна психология и се е занимавал с подбор на кадри. Така нещата си идват на мястото. В момента учи „Психология“ в Манхайм, Германия.

„Винаги ми е бил любопитен вътрешният свят на хората около мен и съм се опитвала да си обясня техните действия и поведение. Или може би несъзнателно съм искала да приличам на дядо“, казва Радина. Като стажант в Lidl проектът ѝ е свързан с въвеждането на психометричен тест в подбора на кадри. Това е инструмент, който може даде количествена оценка на човешки качества като интелигентност, личностни характеристики, мотивираност, креативност.

Когато е изработен качествено, той може да бъде могъщ способ за получаване на важни данни и може да предскаже колко добри резултати ще демонстрира кандидатът“, казва 20-годишното момиче.

Радина Славова Лидл

Радина Славова

Избира стажа в Lidl, защото иска да приложи на практика научената в университета теория.

„Исках да натрупам опит, да опозная различните кариерни възможности за един психолог и да видя дали подборът и корпоративната среда са нещо за мен“, споделя тя.

Още при посрещането разбира, че не е сбъркала с избора. „Не се притеснявай от грешки“ и „няма глупави въпроси“ са сред първите неща, които чува и които няма как да не ѝ подействат успокояващо. Другото, което също ѝ харесва, са хуморът и непринудената комуникация, които открива в компанията. Има обаче и още един силен стимул, който я кара да избере стаж в родината вместо в Германия.

Много искам да се прибера. Коренът ми е дълбок и си ме дърпа обратно. Не мога да си представя цял живот да бъда чужденец и да не съм си у дома“, признава Радина.

Затова и ако я помолите да ви се представи, първото, което ще каже, е, че е софийско чадо с голяма любов към столицата. Питаме я и в чий ум иска да влезе – в този на Фреди Меркюри, отговаря. „Интересно ми е да съпреживея неговото търсене на идентичност, откриване и приемане на себе си, както и какъв е бил мисловният процес при писане на велики песни като Bohemian Rapsody и Love of my Life“.

Калина – между икономиката и изкуството

Когато говорим за Калина, е трудно да се каже кое надделява – танците или точните науки. Макар да танцува от малка, от ранна възраст е предопределен и пътят ѝ към икономиката. Още в училище е с профил математика и география.

„Никога не съм била фен на точните науки, но за сметка на това много ми се отдават. Майка ми е учен, а баща ми – инженер. Може би заради това не съм се замисляла да тръгна в друга посока. Изразявам себе си чрез изкуството, но точните науки надделяват в професионален план“, казва Калина.

Затова и не учудва, че когато трябва да си избере специалност в университета, избира да учи „Икономика, бизнес и социални науки“ във Виена.

Калина Колева ЛИДЛ

Калина Колева

Задачата ѝ като стажант в Lidl е да оптимизира процеса по подписване на дигиталните търговски споразумения между търговците и доставчиците. За целта ежедневно говори с доставчици от различни страни и обмисля начини, с които да направи процеса по-ефективен.

„За мен стажът в Lidl не е просто опит в професионална среда, а една специална програма, която се надгражда всяка година, събира най-подходящите кандидати и им дава безценни знания от света на бизнеса“, казва тя.

Още в първия ден най-голямо впечатление ѝ правят хората – „екипът прави всичко възможно, за да сътвори едно незабравимо преживяване за всеки един от нас“.

Признава обаче, че не спира да търси допирните точки между икономиката и изкуството и не мисли, че едното изключва другото. „Мечтая някой ден да комбинирам полезното с приятното и да стъпя в сферата на музиката, модата или телевизията като икономист“, казва 19-годишното момиче.

Ще танцуваме ли?

Разбира се, само им дайте стил. И това обаче не е лесна задача, защото списъкът със стилове, които Калина и Радина могат да танцуват, е доста дълъг – балет, модерни танци, латино, народни танци, хип-хоп, contemporary и джаз.

Калина танцува от детската градина, вече около 15 години. Започва с модерни и латино танци, после народни танци, балет и така стига до днешната ѝ любов – хип-хопа и уличните танци. Част е от танцова формация, с която участват в много състезания и печелят не една награда.

За Радина пък може да се каже, че е започнала да танцува още преди да проходи. В продължение на 16 години танцува балет, contemporary и джаз. Има толкова награди от състезания, че в даден момент спира да ги брои. Ориентировъчно знае, че са над 100 медала, поне двойно повече дипломи и около десетина купи. От скоро прави и следващата крачка – преподава contemporary и джаз. Така намира още един начин, по който да се свързва с хората и да общува без думи с тях.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024