Капсула на НАСА с "най-опасната скала в Слънчевата система" кацна на Земята Снимка: © Getty Images

Космическа капсула на НАСА, носеща най-голямата проба, събирана някога от повърхността на астероид, кацна на Земята. Дългоочакваният космически материал падна с парашут в Западната пустиня на щата Юта, като беше внимателно транспортиран чрез апаратa "Озирис-Рекс".

Пробата е взета от повърхността на астероида Бенну през 2020 г. и сега ще бъде изследвана от учени, които се надяват с нея да научат повече за произхода на Слънчевата система. Смята се, че това е е "най-опасната скала", известна в Слънчевата система до този момент, и в бъдеще има шанс тя да се сблъска с нашата планета.

Апаратът "Озирис-Рекс" (OSIRIS-REx), чието име в превод означава Изследовател на произхода, спектралната интерпретация, идентификацията на ресурсите, сигурността и реголита, беше изстрелян през 2016 г. Той започна да обикаля около Бенну през 2018 г. и се отправи обратно към Земята през май 2021 г. Мисията е изминала общо 3,86 млрд. мили до астероида и обратно.

Космическият апарат пусна капсулата с пробите - съдържаща около 250 гр. астероидни скали и почва - от разстояние 102 хил. км над повърхността на Земята.



"Поздравления за екипа на OSIRIS-REx. Успяхте. Той донесе нещо необикновено - най-голямата проба от астероид, получавана някога на Земята. Тази мисия доказва, че НАСА прави големи неща, неща, които ни вдъхновяват, неща, които ни обединяват. Това не беше невъзможна мисия. Това беше невъзможното, което стана възможно", заяви ръководителят на НАСА Бил Нелсън.

Агенцията иска да научи повече за космическия обект заради вероятността той да се сблъска със Земята през следващите 300 години. Проверките обаче ще дадат и нов поглед върху формирането на Слънчевата система преди 4,6 млрд. години и вероятно дори върху това как е започнал животът в нашия свят.

Някои изследователи смятат, че в пробата се съдържат въглеродни съединения, които може да са участвали в създаването на живота. Ако това се окаже вярно, то тогава те ще трябва да бъдат особени внимателни при тестовете и да избягва да доближават материала до съвременни химични вещества. Той ще бъде изпратен за анализ в Космическият център "Джонсън" в Тексас.

Британският учен Ашли Кинг ще бъде част от екипа от шестима души, който ще извърши първоначалната оценка.

"Очаквам да видя материал от скален тип, който е много мек, много крехък. В него ще има глинести минерали - силикатни минерали, които имат затворена в структурата си вода. Много въглерод, така че смятам, че вероятно ще видим карбонатни минерали и може би някои неща, които наричаме хондрули, а също и калциево-алуминиеви включвания, които са първите твърди материали, образували се в нашата Слънчева система", казва експертът, цитиран от BBC News.

През октомври НАСА ще даде пресконференция, на която ще представи първите си оценки, а малки екземпляри от астероида ще бъдат изпратени и до други изследователски екипи по целия свят, включително до Канадската и Японската космическа агенция.

Около 70% от пробата ще остане непокътната в специално хранилище, така че бъдещите поколения с по-добри технологии да могат да научат още повече от това, което е възможно сега.

Заедно с върнатата по-рано проба от астероида Рюгу от японската мисия Хаябуса2, скалите и почвата могат да разкрият ключова информация за началото на нашата Слънчева система. Учените смятат, че въглеродни астероиди като Бенну са се блъснали в Земята в началото на формирането на планетата, доставяйки елементи като вода.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024