Латвия ще конфискува коли от пияни шофьори и ще ги дава на Украйна Снимка: © Unsplash

Латвия предприема както мерки за пътната безопасност, така и в подкрепа на Украйна. Парламентът прие на последно четене закон, който позволява на държавата да конфискува автомобили от неправоспособни шофьори, след което да ги дарява на Украйна. Това съобщава латвийското издание Delfi.

"Можем да реализираме превозните средства, конфискувани от пияни шофьори, като ги продадем или предадем за скрап, или ги разглобим за части. Виждаме обаче, че в сегашната ситуация те биха били по-полезни в подкрепа на украинската нация", каза депутатът Раймондс Бергманис.

Всяко отделно дарение ще изисква одобрението на Министерския кабинет на Латвия, след което те ще бъдат изпращани към украинското правителството чрез организация, която ще сътрудничи в процеса.

Законопроектът беше внесен от латвийския министър на финансите Арвилс Ашераденс и първоначално предвиждаше само конфискуването на коли. Впоследствие управляващата коалиция в страната се съгласи, че би било възможно тези автомобили да бъдат предадени на украинската армия,

През ноември 2022 г. Латвия прие и закон, който разрешава отнемането на автомобили от хора, които шофират под въздействието на наркотици. Превозните средства ще бъдат конфискувани, ако концентрацията на алкохол надхвърля 1,5 промила или ако тестът за наркотици на водача е положителен. Действия ще бъдат предприети и ако шофьорите откажат да бъдат тествани.

Иззетите коли се съхраняват на паркинги на държавната агенция за снабдяване в цяла Латвия и по-късно се продават на търг.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024