Картина на Бенчо Обрешков e продадена на търг за 37 500 евро Снимка: © Artmark

Картината „Ваза с лалета в Родопите“ на Бенчо Обрешков продадена на търг за 37 500 евро. Произведението се завърна в България след 90 години прекарани в Сърбия, където е част от частна колекцията.

Рекордната сума, срещу която картината е продадена е два пъти по-висока от максималната оценка (9000-16000 евро), след като колекционерите и любителите на изкуството я видяха за първи път в София и наддаваха за нея с начална цена от 9000 евро, съобщават oт аукционната къща Artmark.

Летният аукцион отбелязва внушителна продължителност - наддаването за художествените творби започва в 19.00 ч., продължава цяла вечер и приключва след точно 5 часа и 27 минути, около 1 ч. на следващия ден.

С общи продажби от почти 300 000 евро и около 90% присъдени лотове на търга от, летният аукцион на Artmark се нарежда, най-вероятно на първо място сред всички търгове за изкуство проведени до момента в България, допълват от Artmark.

"Голо тяло" на любимия сред колекционерите на съвременно изкуство, Димитър Буюклийски-Мичи е продадено за 13 500 евро, което е два пъти повече от началната цена от 6 000 евро.

Композицията с маслени бои "Старият град сред хълмовете" на Петър Морозов, художник известен най-вече със своите акватинти, беше много желана и се продаде за 11 000 евро, почти удвоявайки максималната си оценка (4000-6000 евро).

Значителен рекорд за художник беше и маслото "Кабаре" от Наум Хаджимладенов, което беше продадено за 7000 евро, почти три пъти повече от началната цена (оценка 2500-3500 евро).

Димитър Казаков-Нерон, едно от най-значимите имена в българската история на изкуството, реализира една много важна продажба по време на летния търг - "Митичната стомна", беше продадена за 7 750 евро, което е най-високата цена, постигната на публичен търг в България, и втората най-добра цена в света, след сделката от 2022 г. от 9 000 щатски долара на търг в САЩ.

Предпочитан от колекционерите и почитателите на изкуството, Васил Стоилов, включен в селекцията на Летния търг с голямоформатен акварел “Работен ден в село Герман”, датиран 1978 г., с начална тръжна цена от 4000 евро, бе вторият най-добре продаден лот отбелязвайки рекорд по отношение на техниката на рисуване, a именно акварелa.

Предишната рекордна достигната продажна цена за Васил Стоилов беше регистрирана за техника масло в пролетния търг на Artmark. 157 участници са били участниците в търга, като 52-ма от тях са спечелили лотове.

„За това вярваме, че бъдещето на българския пазар на изкуство изглежда оптимистично, увеличавайки от търг на търг броя на лотовете, на присъстващите и този на участниците, като много художници постигат невиждани авторски рекорди. Обнадеждаващо е, че интересът на колекционерите е все по-голям. Нямаме търпение за следващия аукцион през октомври месец тази година.” казва Александра Мицева, заместник-директор на Artmark и главен комисар-изпълнител на тръжните събития на аукционната къща.

Artmark е холандско-румънска марка, инициирана от колекционери на изкуството, с холандско и австрийско финансиране, която управлява няколко аукционни къщи за изящни изкуства, постоянни или временни изложбени павилиони за изкуство и компания за арт логистични услуги на Art Logistics в Букурещ, Клуж, Яш, Констанца, София и Загреб, с план за разширяване в бъдеще към балтийските страни и Гърция. На българския пазар, като аукционна къща, Artmark започва дейността си през декември 2023 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024
Технологии

Истинска пица пещ у дома - мисията е напълно възможна

Понеже излизането в последните години позагуби чара си, взехме решение да превърнем дома си в do it yourself пицария за семейни цели… Вижте как.

09:45 - 28.09.2024