Знаете как се реди пъзел, нали? Парчетата се напасват едно до друго и лека-полека всички заедно в композиция съставят илюстрация, проявяваща се в цялост само тогава когато елементите са неразривно свързани.

В следващите редове ще ви разкажем за един пъзел, обрисуващ картина на доброто и неговите посланици. И по-точно – за няколко социални каузи от морската столица, посветени на по-доброто бъдеще за специалните деца около нас.

Рамката подрежда ИКЕА България със своята дългосрочна мисия за това повече деца да растат в сигурна среда. Компанията винаги е полагала усилия у нас и в глобален план в тази посока, с множество големи и малки реализирани инициативи, целящи значителна и трайна промяна.

Нашата „Картина на доброто“ е съставена от няколко елемента, запечатани от Вера Гоцева или Lomovera, както бихте я срещнали в интернет пространството.

Тя е опитен разказвач и ментор по фотография, с над 20 г. опит в журналистиката и изкуството на заснемането.

Едната половина на картината изобразява забележително място, което варненци познават като Карин дом – терапевтичен център за деца със специални потребности.

Карин дом Варна

Там напълно безвъзмездно работят висококвалифицирани специалисти, отдадени на децата със специални нужди и на семействата им - за тяхното пълноценно развитие и израстване и за успешното им приобщаване в обществото.

През изминалата 2022-а година Карин дом премества своята дейност в по- модерен и функционален център, част от чието оборудване е предоставено от ИКЕА България.

Компанията дарява обзавеждане за две от помещенията - Библиотеката на играчките и Стаята за семейно консултиране, предоставя безплатен транспорт на мебелите и организира доброволческа акция за сглобяването сред служителите в магазина във Варна.

Дарина Карин дом С подкрепата на ИКЕА, Lomovera ни запознава с това отличително място отвътре. Тя ни среща с Дарина Райкова, която от осем години отговаря за проектната дейност на организацията.

„Нашата цел е така да осъществяваме дейностите си, че услугите ни да са напълно безплатни и да достигат до все повече семейства“, споделя Дарина и разказва за множеството иновативни услуги в центъра, като ранната детска интервенция, впоследствие призната и от Министерство на труда и социалната политика.

Голяма роля по пътя към приобщаването на децата със специални потребности заема и Библиотеката на играчките. Нейната идея е там не само да се работи терапевтично с децата, но и те да общуват свободно помежду си – най-вече чрез игра, която специалистите определят като основен способ за интеграция.

Цялата психологическа грижа, която Карин дом предоставя, е с цел и родителите да усетят подкрепа, за да могат по-лесно да приемат затруднението на детето си, така че правилно да посрещнат неговите нужди. За дейностите в тази посока повече разказва

Варна Карин Дом Виргиния Василева, която от няколко години работи в центъра като психотерапевт: „Истината е, че родителите на деца със специални потребности се сблъскват с много предизвикателства, чието приемане е много дълъг процес. Подходящите методи за действие понякога изискват свръхтърпение, на което често е трудно да учим възрастните, тъй като изначално те са много изтощени и стресирани. Ето защо за нас е най-важно те да се чувстват подкрепени, за да бъдат наистина полезни спътници за своите малчугани“, споделя Виргиния.

Вторият голям елемент от нашата „Картина на доброто“ е едно не по-малко вдъхновяващо пространство, а именно – Социалната чайна. Нарича се така с причина – нейната мисия е чрез социализация и подпомагане да даде равен старт в живота на младежи, израснали в институции или семейства в риск.

Това се случва посредством менторска програма за личностно развитие и възможност за първа работа.

Социална чайна Варна

ИКЕА подкрепя Чайната от самото ѝ създаване. Компанията дарява мебелите за цялото пространство, а съвместно с организацията провеждат и различни благотворителни дейности.

Една от тях е веселата работилница за джинджифилови къщички, както и ежегодното издание на конкурса за детска рисунка на ИКЕА, преди появата на пандемията.

Първата среща на Вера там е със Стела - техният изпълнителен директор. Тя е започнала работа като доброволец, а днес е поела основната отговорност да развива проектите на Чайната, за да продължава успешното ѝ развитие като младежки център за защитена заетост.

Стела вярва, че постиженията на юношите зависят най-вече от тях самите.

,,Ако приемаме успехите за свои, ще ни е много трудно да продължаваме нашите дейности. Основното, за което работим в Чайната, е не съжаление към младежите, а тяхна пълна подкрепа и най-вече овластяването им, за да имат шанс наравно с останалите”, споделя тя.

Социалната чайна във Ванра

Lomovera ни запознава и със Снежи и Марина, които координират няколко от дейностите в центъра.

И двете дами разказват, че работата им в Чайната е наситена от интензивни емоции и преживявания, които им дават изключително много. Най-вече, защото са се научили на уважение към различните съдби и гледни точки, показвайки на младежите в организацията как да бъдат полезна част от обществото.

Социална чайна ВаранEдин от тях е 16-годишният Мухи. Той попада в дом още на 3 години, но малко по-късно отива при второто си приемно семейство, с което поддържа връзка и до днес.

Откакто работи в Чайната, той придобива далеч по-положително виждане за децата и семействата – защото се чувства спокоен, посрещайки добрина и уют всеки ден. А тази среда му дава усещане за истинско семейство, което го подкрепя и му създава сигурност да се развива самостоятелно както сега, така и занапред.

Затова Мухи жизнерадостно разказва за успехите си в училище, за своите приятели и мечти за бъдещето, щастлив от мястото, на което е.

С тази история поставяме последното парченце в „Картината на доброто“. Мухи и всички герои в пъзела, който подредихме, ни учат на това, че съвместните стъпки към по-добро бъдеще могат да вдъхнат незаменими надежда и вяра занапред, способни да променят нелеки житейски съдби.

Ангажирането на цялата общност по тези така значими теми е от изключителна важност, принос към което има ИКЕА и компаниите
като нея.

А сега си представете какъв би бил ефектът, ако всеки от нас успее със свои добрини да нарисува поне една такава картина… Ще се съгласите, че светът би изглеждал далеч по-светло място, нали?

Снимки: Вера Гоцева - Lomovera


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024