Някога това място е било тиха крайбрежна ивица, на която се чуват само вълните на Персийския залив. Догодина обаче там ще закипи от 40 хиляди футболни фенове, пристигащи да гледат мачовете от световното първенство.

На това място край столицата Доха се изгражда катарският стадион „Рас Абу Абуд“ – първият в историята на Мондиалите, който ще бъде съборен след шампионата.

По проект той се гради благодарение на 974 контейнера от рециклирана стомана, взети от корабното пристанище в Доха. Числото символизира кода за телефонно набиране на Катар.

„Рас Абу Абуд“ ще е домакин на 7 мача на световното първенство през 2022 – до четвъртфиналите на надпреварата. Тя ще се проведе от ноември до декември следващата година – необичайно време за Мондиал, но наложително заради високите летни температури в страната домакин.

Новият стадион е символ на обещанието на организаторите за устойчивост и грижа за околната среда. След като турнирът приключи, повечето части от арената, включително преместваемите седалки, контейнери и дори покрива, ще бъдат демонтирани и използвани за конструкция на други спортни съоръжения в Катар или чужбина.

„40-хилядният стадион може напълно да бъде премахнат и транспортиран някъде другаде, а след това – построен наново. Може в чужбина да решат от него да направят два стадиона с по 20 хиляди места“, казва мениджърът на проекта Мохамед Ал Атван пред CNN.

„Наистина, частите могат да бъдат дарени на страни, които се нуждаят от спортна инфраструктура. Това е красотата на съоръжението – възможността за продължаване на наследството му е безкрайна“, добавя той.

По план стадионът трябва да е напълно завършен в края на тази година. Според мениджърите, отговарящи за конструкцията – „Рас Абу Абуд“ може да се превърне в пример за строеж на много подобни съоръжения по света за бъдещи футболни турнири.

Доклад на ФИФА от юни 2021 г. пресметна, че Катар ще произведе до 3,6 милиона тона въглероден диоксид до началото на световното първенство през 2022. Това е с 1,5 млн. тона повече от числото, отчетено за Мондиала в Русия, спечелен от Франция през 2018 г.

Катарските власти и организаторите са обещали на световната футболна централа „въглеродно-неутрално световно първенство“. Те твърдят, че ще компенсират за изпуснатите емисии преди, по време на събитието и след него.

Организаторите опитват да спазват задължението за реализиране на устойчиви методи на строеж на спортната инфраструктура. Искат да използват повече материали, които „увеличават ефикасността и намаляват вредните емисии, както и отпадъци, замърсяващи околната среда“. Планират още засаждане на дървета около стадионите.

Отговорността е тяхна, но те искат да предадат част от нея и на феновете, и на участниците в шампионата. За целта ще им дадат препоръки как да намалят емисиите парникови газове.

Благодарение на две „мега“ слънчеви електроцентрали, Катар поема ангажимент да компенсира изпуснатите емисии в следващите от 10 до 15 години.

Стадионите, които ще приемат срещите от първенството, са общо 8. За разлика от останалите, „Рас Абу Абуд“ и неговата „временна природа“ водят до по-малка нужда от материали, по-евтин строеж и по-малък период от време за пълния му завършек, казва мениджърът на проекта.

Съоръжението се простира на 450 хиляди кв. м. Останалите стадиони в Катар разполагат със системи за охлаждане, за да предоставят възможно най-добрите условия за игра на футболистите и за феновете по трибуните. „Рас Абу Абуд“ обаче не се нуждае от такава технология, а ще разчита само на морския бриз, идващ от Персийския залив през пристанището в Доха.

Катар обаче е подложена и на критики от международните организации в защита на човешките права, след като разследване на The Guardian разкри, че около 6500 имигранти от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка, наети за строители на стадионите, са загинали от началото на действията по конструкцията.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин