Кога последно ви се случи, докато вървите забързано в центъра на Столицата, да забавите ход, да вдигнете очи от танца на плочките в краката ви и да се огледате? Да се загледате по някое древно парче история, напомнящо, че преди нас тук са ходили траки и римляни, прабългари и византийци, а по-късно и османци? Ако не гледаме на града си с жаждата на турист, често забравяме, че пътят към метрото минава покрай останките от любимия град на император Константин I. Древна Сердика е била опасана от три крепостни стени, изградени през различни периоди за защита на жителите ѝ, особено на по-знатните сред тях. Част от останките от античния град могат да бъдат видени в едноименния комплекс, който се гордее с това, че е най-големият музей на открито на Балканите.

Немалко разкопки обаче чакат своя ''звезден миг“, приютени в основите на стари и по-нови сгради в центъра на София. Някои от тях бързо изчезват зад плътните огради на поредния инвеститор, а върху тях за няколко месеца изниква нов блок или бизнес сграда.

Едни разкопки обаче, няма да бъдат затрупани от бетон. Става дума са малко познатите римски останки в сутерена на сградата на Централните софийски хали. Години наред солидна част от Югозападната стена на стара Сердика беше буквално заключена в мазето на Халите. Без план и финансова възможност за представянето ѝ пред широката общественост, тя си остава скрита за очите на хората.

Проверка на сайта на новия инвеститор на сградата на Халите – Kaufland България, показва, че в плановете за възстановяване на сградата, проектирана от арх. Наум Торбов, обхващат и римските останки в сутерена. Според проекта те ще се превърнат в част от обособена зона за културни събития.

Проектът предвижда, с помощта на експерти от Регионалния исторически музей – София, археологическите разкопки да станат "сърцето на нова модерна архитектурно-историческа среда".

На специалистите от РИМ е възложена задачата да изготвят идейната концепция за „съвременно музейно пространство", което да използва "нови технологии и интернет при представянето на културното наследство, с оглед привличането на все повече младежка публика“ (от интервю на д-р Даниел Иванов, главен експерт в Регионален исторически музей – София).

Повече за плановете за обживяване на среда - това е понятието за вкарването на подобен тип исторически забележителности във всекидневния живот, има на създадения от инвеститора сайт sofia-hali.bg .

„Посетителите ще могат да се запознаят с богатото минало на Стара София и нейните централни улици, както и с историческия път на Централните градски хали и пазарите, които са се намирали в района на сградата.", пише там.

В непосредствена близост до разкопките ще бъде изградена функционална зона за събития и изложби. На същото ниво ще отвори врати и най-голямата детска книжарница в България. За проекта Kaufland работи с Greenwich Book Center, като под деца се има предвид не само най-малките, но вече попорасналите младежи. Самата книжарницата, позната ни от локацията си на бул. "Витоша" и ул. "Солунска" има доста добра селекция от тийнлитература и не веднъж е събирала опашки пред вратите си на премиерата на някоя книга.

Детската книжарница в Халите ще е обърната изцяло към археологическите находки. Нейните собственици имат идеята децата да се запознават с интересни исторически факти по време на регулярни срещи и открити уроци с експертите на Регионалния исторически музей.

Предстоящата реконструкция на Халите има за решаване не една или две отговорни задачи, а очакванията към инвеститора за възстановява на емблематичното софийско тържище са наистина високи.

Амбициозният проект сам по себе си е уникален и за най-големия ритейлър у нас и очите на много хора, включително професионалист в различни сфера на живота, вече дадоха заявка, че ще следят всяка крачка.

По думите на главния изпълнителен директор на Kaufland - България Иван Черенев, компанията си е поставила за цел да върне блясъка на архитектурния шедьовър на арх. Торбов – заедно с него и живота вътре в сградата. За да се случи това, Kaufland работи в тясна колаборация с експерти от различни области. Тяхната основна задача е не само да преплетат и съхранят различните исторически пластове, събрани в сградата на Халите, но и да пресъздадат оригиналната ѝ концепция и предназначение – за пазар на хранителни продукти – плодове и зеленчуци, хляб, мляко, месо.

Това е реален шанс една красива, но занемарена сграда, продадена от общината преди години на частен инвеститор, без интерес към нейната история, най-после да получи шанс за втори живот.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Правната комисия се зае със съдебната реформа. Нищо, че тя е обречена

Правната комисия в парламента се събра извънредно заради съдебната реформа, въпреки че време за нея едва ли ще има

11:06 - 31.01.2023

Франция отново е блокирана заради стачка срещу пенсионната реформа на Макрон

Демонстрациите ще засегнат произовдството на електроенергия, обществения транспорт и училищата

10:29 - 31.01.2023

Племенникът на Майкъл Джексън влиза в неговия образ във филма "Майкъл"

Режисьор на биографичната продукция е Антоан Фукуа

09:35 - 31.01.2023

Възможна следа от мъжа, изчезнал на "Сурва". Издирването продължава

Братът на 25-годишния Емил твърди, че той е засечен на видеокамера

09:20 - 31.01.2023

Защо да избягваме хора, които се хвалят, че не четат книги

Едно е да не четете книги или да не го правите толкова често, съвсем друго е да презирате четенето по принцип

09:00 - 31.01.2023

Москва посрещна новия посланик на САЩ с прокремълски протест

Протестите в Русия са на практика забранени, но не и когато става дума за "недоволство" срещу САЩ

08:04 - 31.01.2023

Байдън каза "не" на изпращането на F-16 за Украйна. Рюте е готов да си помисли

Президентът на САЩ последва примера на Олаф Шолц и отказа искането за изтребители на Украйна.

07:34 - 31.01.2023

Пореден саботаж. Пет партии бойкотираха приемането на важен закон за влизане в еврозоната

Вероятността България да влезе в еврозоната през 2024 г. е все по-малка

18:20 - 30.01.2023

Три от три. И "Зелено движение" подкрепи преговори за коалиция между ДБ и ПП

"Зелено движение" последва примера на "Да, България" и ДСБ и подкрепи преговори за общо яваване с ПП на изборите

17:05 - 30.01.2023