Казусът с бебе Сара: България вече не може да отказва документи на деца с еднополови родители Снимка: © deystvie.org

Съдът на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург излезе с решение, че България е задължена да издава документи за самоличност на деца с еднополови родители. До него се стигна заради отказа на Столична община да издаде акт за раждане на двегодишната Сара, която е родена в Испания и има две майки - една от България и една от Великобритания.

Решението на СЕС беше взето на 14 декември 2021 г. по преюдициално запитване на Административен съд София-град (АССГ). Според него – веднъж установен произходът на детето в една държава членка, той следва да бъде признат навсякъде в Съюза, независимо от пола на родителите или националното законодателство.

Сара е родена на 8 декември 2019 г. в Барселона, Испания. Има издаден испански акт за раждане, в който са вписани двете ѝ майки – Калина (с българско гражданство) и Джейн (с британски паспорт). През 2015 г. двете сключват граждански брак в Гибралтар и решават да имат съвместно дете.

Сара обаче не може да придобие испанско гражданство, тъй като нито един от родителите ѝ не е испански гражданин. Джейн не може да предаде британско гражданство на дъщеря си, тъй като Сара е родена извън територията на Обединеното кралство.

Затова Калина подава молба до Столична община – район Панчарево за съставяне на български акт за раждане на детето. Общината изисква доказателства, съдържащи информация относно произхода на Сара и нейната биологична майка. Чрез входирана молба Калина заявява, че не е задължена да доказва това по нито един действащ в България закон и подзаконов акт.

Тогава Столична община отказва издаване на български акт за раждане, а Сара, която е европейска гражданка, остава без официално гражданство. Към настоящия момент тя не притежава лични документи и не може да напуска страната, където е родена (Испания), за да посети роднините си в България и Великобритания.

Освен че липсата на гражданство отнема правото на свободно придвижване на Сара и нейните родители, което е основополагащо право в Европейския съюз, са нарушени и техните права, свързани с личен живот, семейство и наследяване.

Отказът е обжалван пред Административен съд – София, който на свой ред подава преюдициалното запитване пред Съда на ЕС. Сега столичният съд ще приложи решението на СЕС, като задължи администрацията в България да издаде документи за самоличност на детето, за да може Сара да упражнява правото си на свободно придвижване в Европейския съюз и да бъде европейски гражданин.

С основна роля за успешния завършек са адвокат Деница Любенова, която е директор на Правната програма на ЛГБТИ организацията „Действие“, и Венета Лимберова – председател на организацията.

„Действие“ води стратегически дела за признаване на бракове, сключени в чужбина, на актове за раждане, издадени от други държави, при дискриминация, инциденти и престъпления от омраза срещу ЛГБТИ общността. Правната им програма е безплатна и се финансира чрез европейски програми, Фонд Активни граждани, Български фонд за жените и Фондът за равни права.

Организацията има над 30 заведени дела в национални съдилища през 2021 г., както и три пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) във връзка с нарушаване правата на ЛГБТИ хората в България, по които се очакват решения.

„България е длъжна да признае правната връзка на Сара с двете й майки. България не може да се позовава на националната си и конституционна идентичност и обществения ред, за да дерогира основни права на гражданите на ЕС. Детето Сара, казва Съдът на ЕС, е наследник на българската и великобританската си майка, както и двете майки взаимно имат право да се наследяват“, казва адвокат Любенова, цитирана от организация „Действие“.

Според председателя Венета Лимберова решението е знаково за цялата европейска общност, но също така и за България, тъй като институциите вече ще са длъжни да признаят и да не отказват права на децата с еднополови родители.

Майките на Сара нямат търпение да получат документите на детето и най-накрая да видят семействата си след повече от 2 години.

„За нас е важно да бъдем семейство не само в Испания, но и във всяка страна в Европа. Най-накрая това може да се случи. Това е дългоочаквана крачка напред за нас, но и огромна стъпка за всички ЛГБТИ семейства в България и Европа“, казват Калина и Джейн.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024