Казусът с бебе Сара: България вече не може да отказва документи на деца с еднополови родители Снимка: © deystvie.org

Съдът на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург излезе с решение, че България е задължена да издава документи за самоличност на деца с еднополови родители. До него се стигна заради отказа на Столична община да издаде акт за раждане на двегодишната Сара, която е родена в Испания и има две майки - една от България и една от Великобритания.

Решението на СЕС беше взето на 14 декември 2021 г. по преюдициално запитване на Административен съд София-град (АССГ). Според него – веднъж установен произходът на детето в една държава членка, той следва да бъде признат навсякъде в Съюза, независимо от пола на родителите или националното законодателство.

Сара е родена на 8 декември 2019 г. в Барселона, Испания. Има издаден испански акт за раждане, в който са вписани двете ѝ майки – Калина (с българско гражданство) и Джейн (с британски паспорт). През 2015 г. двете сключват граждански брак в Гибралтар и решават да имат съвместно дете.

Сара обаче не може да придобие испанско гражданство, тъй като нито един от родителите ѝ не е испански гражданин. Джейн не може да предаде британско гражданство на дъщеря си, тъй като Сара е родена извън територията на Обединеното кралство.

Затова Калина подава молба до Столична община – район Панчарево за съставяне на български акт за раждане на детето. Общината изисква доказателства, съдържащи информация относно произхода на Сара и нейната биологична майка. Чрез входирана молба Калина заявява, че не е задължена да доказва това по нито един действащ в България закон и подзаконов акт.

Тогава Столична община отказва издаване на български акт за раждане, а Сара, която е европейска гражданка, остава без официално гражданство. Към настоящия момент тя не притежава лични документи и не може да напуска страната, където е родена (Испания), за да посети роднините си в България и Великобритания.

Освен че липсата на гражданство отнема правото на свободно придвижване на Сара и нейните родители, което е основополагащо право в Европейския съюз, са нарушени и техните права, свързани с личен живот, семейство и наследяване.

Отказът е обжалван пред Административен съд – София, който на свой ред подава преюдициалното запитване пред Съда на ЕС. Сега столичният съд ще приложи решението на СЕС, като задължи администрацията в България да издаде документи за самоличност на детето, за да може Сара да упражнява правото си на свободно придвижване в Европейския съюз и да бъде европейски гражданин.

С основна роля за успешния завършек са адвокат Деница Любенова, която е директор на Правната програма на ЛГБТИ организацията „Действие“, и Венета Лимберова – председател на организацията.

„Действие“ води стратегически дела за признаване на бракове, сключени в чужбина, на актове за раждане, издадени от други държави, при дискриминация, инциденти и престъпления от омраза срещу ЛГБТИ общността. Правната им програма е безплатна и се финансира чрез европейски програми, Фонд Активни граждани, Български фонд за жените и Фондът за равни права.

Организацията има над 30 заведени дела в национални съдилища през 2021 г., както и три пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) във връзка с нарушаване правата на ЛГБТИ хората в България, по които се очакват решения.

„България е длъжна да признае правната връзка на Сара с двете й майки. България не може да се позовава на националната си и конституционна идентичност и обществения ред, за да дерогира основни права на гражданите на ЕС. Детето Сара, казва Съдът на ЕС, е наследник на българската и великобританската си майка, както и двете майки взаимно имат право да се наследяват“, казва адвокат Любенова, цитирана от организация „Действие“.

Според председателя Венета Лимберова решението е знаково за цялата европейска общност, но също така и за България, тъй като институциите вече ще са длъжни да признаят и да не отказват права на децата с еднополови родители.

Майките на Сара нямат търпение да получат документите на детето и най-накрая да видят семействата си след повече от 2 години.

„За нас е важно да бъдем семейство не само в Испания, но и във всяка страна в Европа. Най-накрая това може да се случи. Това е дългоочаквана крачка напред за нас, но и огромна стъпка за всички ЛГБТИ семейства в България и Европа“, казват Калина и Джейн.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024