Снимка: © deystvie.org

Съдът на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург излезе с решение, че България е задължена да издава документи за самоличност на деца с еднополови родители. До него се стигна заради отказа на Столична община да издаде акт за раждане на двегодишната Сара, която е родена в Испания и има две майки - една от България и една от Великобритания.

Решението на СЕС беше взето на 14 декември 2021 г. по преюдициално запитване на Административен съд София-град (АССГ). Според него – веднъж установен произходът на детето в една държава членка, той следва да бъде признат навсякъде в Съюза, независимо от пола на родителите или националното законодателство.

Сара е родена на 8 декември 2019 г. в Барселона, Испания. Има издаден испански акт за раждане, в който са вписани двете ѝ майки – Калина (с българско гражданство) и Джейн (с британски паспорт). През 2015 г. двете сключват граждански брак в Гибралтар и решават да имат съвместно дете.

Сара обаче не може да придобие испанско гражданство, тъй като нито един от родителите ѝ не е испански гражданин. Джейн не може да предаде британско гражданство на дъщеря си, тъй като Сара е родена извън територията на Обединеното кралство.

Затова Калина подава молба до Столична община – район Панчарево за съставяне на български акт за раждане на детето. Общината изисква доказателства, съдържащи информация относно произхода на Сара и нейната биологична майка. Чрез входирана молба Калина заявява, че не е задължена да доказва това по нито един действащ в България закон и подзаконов акт.

Тогава Столична община отказва издаване на български акт за раждане, а Сара, която е европейска гражданка, остава без официално гражданство. Към настоящия момент тя не притежава лични документи и не може да напуска страната, където е родена (Испания), за да посети роднините си в България и Великобритания.

Освен че липсата на гражданство отнема правото на свободно придвижване на Сара и нейните родители, което е основополагащо право в Европейския съюз, са нарушени и техните права, свързани с личен живот, семейство и наследяване.

Отказът е обжалван пред Административен съд – София, който на свой ред подава преюдициалното запитване пред Съда на ЕС. Сега столичният съд ще приложи решението на СЕС, като задължи администрацията в България да издаде документи за самоличност на детето, за да може Сара да упражнява правото си на свободно придвижване в Европейския съюз и да бъде европейски гражданин.

С основна роля за успешния завършек са адвокат Деница Любенова, която е директор на Правната програма на ЛГБТИ организацията „Действие“, и Венета Лимберова – председател на организацията.

„Действие“ води стратегически дела за признаване на бракове, сключени в чужбина, на актове за раждане, издадени от други държави, при дискриминация, инциденти и престъпления от омраза срещу ЛГБТИ общността. Правната им програма е безплатна и се финансира чрез европейски програми, Фонд Активни граждани, Български фонд за жените и Фондът за равни права.

Организацията има над 30 заведени дела в национални съдилища през 2021 г., както и три пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) във връзка с нарушаване правата на ЛГБТИ хората в България, по които се очакват решения.

„България е длъжна да признае правната връзка на Сара с двете й майки. България не може да се позовава на националната си и конституционна идентичност и обществения ред, за да дерогира основни права на гражданите на ЕС. Детето Сара, казва Съдът на ЕС, е наследник на българската и великобританската си майка, както и двете майки взаимно имат право да се наследяват“, казва адвокат Любенова, цитирана от организация „Действие“.

Според председателя Венета Лимберова решението е знаково за цялата европейска общност, но също така и за България, тъй като институциите вече ще са длъжни да признаят и да не отказват права на децата с еднополови родители.

Майките на Сара нямат търпение да получат документите на детето и най-накрая да видят семействата си след повече от 2 години.

„За нас е важно да бъдем семейство не само в Испания, но и във всяка страна в Европа. Най-накрая това може да се случи. Това е дългоочаквана крачка напред за нас, но и огромна стъпка за всички ЛГБТИ семейства в България и Европа“, казват Калина и Джейн.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени