Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери продаде правата над музикалния си каталог в сделка за 225 млн. долара. С продажбата нетното ѝ състояние се увеличaва до близо 340 млн. долара, което я прави една от най-богатите жени в Америка, съобщава бизнес изданието "Forbes".

По-рано тази седмица стана ясно, че певицата е продала своята част от авторските си права за записите и издателските права за петте си студийни албума, които е издала в периода между 2008 и 2020 г. Те са продадени на компанията Litmus, която е основана през август 2022 г. от ветераните в музикалната индустрия Ханк Форсайт и Дан Маккарол.

Това не е първата подобна покупка на Litmus. През август тя закупи правата върху музикалния каталог на кънтри звездата Кийт Ърбан, а през юни придоби правата върху хитовете на музикалния продуцент Бени Бианко, които включват песни на Риана, Джъстин Бийбър и Камила Кабело.

Сделката с Пери е една от най-големите продажби в сферата на музиката през 2023 г. Тя следва други подобни, като през януари тази година канадския певец Джъстин Бийбър продаде своите права от творчеството си за сумата от 200 млн. долара.

38-годишната Пери не е в списъка на Forbes за 2023 г. на най-богатите жени в Америка, който беше публикуван през юни, но със сигурност ще се бори за място в него през следващата година, пише изданието.

През юни Forbes оценява нетното ѝ състояние на под 200 млн. долара въз основа на доходите ѝ от турнета, записи и ролята ѝ като член на журито в музикалния формат "American Idol". С увеличаването на нетната ѝ стойност тя ще се присъедини към редиците на други богати жени музиканти като Риана, Тейлър Суифт, Мадона, Бионсе, Селин Дион, Доли Партън и Барбра Стрейзанд.

Музикалната кариера на Пери започва през 2008 г. с нейния дебютен сингъл "I Kissed A Girl". Песента става номер 1 в класацията Billboard Hot 100, където се задържа седем седмици. Осем други хита на Пери също успяват да оглавят класацията. Сред тях са "California Gurls", "E.T" и "Firework".

През 2015 г. тя е на корицата на Forbes и е обявена за третия най-добре печелещ изпълнител за годината, задминавайки доходите на Тейлър Суифт, Риана и Майли Сайръс, взети заедно. Същата година тя оглавява и популярното шоу на полувремето на Суперкупата.



Богатството на поп звездата се състои предимно от парични средства, придобити от музикалната ѝ кариера и приходи от турнета. През 2018 г. тя става част от реалити формата "American Idol", от който, според съобщения в медиите, печели по 25 млн. долара.

"Наистина се гордея, че ми плащат. И знаете ли защо? Платиха ми, почти, повече от всеки мъж, който е бил в това шоу", казва тя в отдавашно интервщ по повод информацията за високата ѝ заплата.

Певицата има собствено самостоятелно шоу в Лас Вегас, от което също печели приходи, както и марка обувки Katy Perry Collections и марка безалкохолни напитки De Soi.

Последният албум на Пери - "Smile", излезе през 2020 г. Продажбата на правата над музикалния ѝ каталог обаче не означава, че тя се отказва от кариерата си. Това е ход, който някои изпълнители решават да предприемат, за да получат чиста сума пари, които впоследствие да използват за пенсиониране или инвестиции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Вълната от студентски протести срещу войната в Газа достигна университетите в Европа

Студенти от Амстердам, Виена, Копенхаген, Кеймбридж и Оксфорд протестират срещу войната в Газа

09:50 - 07.05.2024
Важно днес

Путин влиза в петия си мандат и нареди учения с тактически ядрени оръжия

САЩ и повечето страни от ЕС бойкотират церемонията по формалното му встъпване в длъжност

08:55 - 07.05.2024
Важно днес

Израел установи контрол над границата на Газа при Рафах (Обновена)

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024