Снимка: © Getty Images

Газовата връзка между България и Гърция вече има издаден Акт 14, а до края на август се очаква да получи окончателно и Акт 16, което ще позволи включването й в търговска експлоатация. Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет днес, свързан с напредъка на проекта.

Интерконекторът свързва българската газопреносна система с Южния газов коридор и осигурява трасе за договорените количества природен газ от Азербайджан като алтернатива на доставките от "Газпром". Заради забавянето в строителството страната ни по времето на ГЕРБ не получаваше пълните обеми от 1 млрд. куб. метра азерски газ годишно на цена по-ниска от тази на руското синьо гориво. Връзката дава възможност за достъп и до втечнен газ.

"През последните 12 г. бяхме свидетели на политическото нежелание на ГЕРБ да завърши интерконектора Гърция-България. По този начин т.нар. евроатлантици са работили скрито в полза на "Газпром" и против националните интереси", заяви Петков по адрес на забавянията в строителството на интерконектора. По думите на премиера в оставка за шест месеца неговото правителство е показало, че този проект може да се случи.

Петков и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов увериха, че с пускането на връзката с Гърция се очаква цената на газа за българските потребители да падне допълнително. "Това ще се усети от всеки български гражданин и ще се отрази пряко на живота на хората, точно когато идва зимата", добави министър-председателят. По думите му ако се случи забавяне на издаването на Акт 16, "то това ще означава, че отново сме се върнали в годините, в които националния интерес не е водещ".

Министър Николов отговори на твърденията на президента Румен Радев от предния ден, че кабинетът "Петков" е оставил хаос и криза в енергетиката. "България е износител на електроенергия в мащаб, в който не е била никога. Балансираме абсолютно целия регион и у нас за първи път има международни компании и инвеститори със заявен интерес от няколко стотин милиарда", обясни Николов.

По повод поисканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на природния газ с 54% през август, енергийният министър поясни, че в Европа ръстът на цените е с над 90 на сто. "Балансирането с количества и фактът, че има природен газ от Азербайджан, води до това увеличението в България да е 50%, а не 90%", каза Николов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"