Кирил Петков: ГЕРБ бавеше газовата връзка с Гърция, скрито работейки за "Газпром" Снимка: © Getty Images

Газовата връзка между България и Гърция вече има издаден Акт 14, а до края на август се очаква да получи окончателно и Акт 16, което ще позволи включването й в търговска експлоатация. Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет днес, свързан с напредъка на проекта.

Интерконекторът свързва българската газопреносна система с Южния газов коридор и осигурява трасе за договорените количества природен газ от Азербайджан като алтернатива на доставките от "Газпром". Заради забавянето в строителството страната ни по времето на ГЕРБ не получаваше пълните обеми от 1 млрд. куб. метра азерски газ годишно на цена по-ниска от тази на руското синьо гориво. Връзката дава възможност за достъп и до втечнен газ.

"През последните 12 г. бяхме свидетели на политическото нежелание на ГЕРБ да завърши интерконектора Гърция-България. По този начин т.нар. евроатлантици са работили скрито в полза на "Газпром" и против националните интереси", заяви Петков по адрес на забавянията в строителството на интерконектора. По думите на премиера в оставка за шест месеца неговото правителство е показало, че този проект може да се случи.

Петков и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов увериха, че с пускането на връзката с Гърция се очаква цената на газа за българските потребители да падне допълнително. "Това ще се усети от всеки български гражданин и ще се отрази пряко на живота на хората, точно когато идва зимата", добави министър-председателят. По думите му ако се случи забавяне на издаването на Акт 16, "то това ще означава, че отново сме се върнали в годините, в които националния интерес не е водещ".

Министър Николов отговори на твърденията на президента Румен Радев от предния ден, че кабинетът "Петков" е оставил хаос и криза в енергетиката. "България е износител на електроенергия в мащаб, в който не е била никога. Балансираме абсолютно целия регион и у нас за първи път има международни компании и инвеститори със заявен интерес от няколко стотин милиарда", обясни Николов.

По повод поисканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на природния газ с 54% през август, енергийният министър поясни, че в Европа ръстът на цените е с над 90 на сто. "Балансирането с количества и фактът, че има природен газ от Азербайджан, води до това увеличението в България да е 50%, а не 90%", каза Николов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024