Кирил Петков: Не знам дали президентът е подведен или объркан, но не е човекът, който беше

"Не само, че не се купува, не само, че не се пазарува, ние сме тук, за да ги убедим, че имат историческа роля. В момента са шест човека, от които зависи превеса накъде отива България." - така премиерът Кирил Петков отговори пред "Дарик" на изказването на президента Румен Радев, че в парламента се търгува с депутати.

"И днес ще продължим да говорим с всеки един, който вярва, че отговорността за промяната не е на партия, не е на лидер, всеки от нас носи своята отговорност."

Министър-председателят каза, че още преди седмица в "Продължаваме промяната" е витаело усещането, че "задкулисието дърпа с всички възможни лостове, за да свали това правителство":

"Имаше гласове от хора, които аз много уважавам, които казваха, че нищо не може да се направи в момента и трябва да се ходи на избори. Имаше някои от нас, които казаха "напротив, трябват ни 12 гласа." Ние трябва един по един да говорим с всеки възможен депутат, който вярва, че клетвата му е за България, а лоялността не е за нечий партиен лидер."

Петков наблегна и на това какво зависи от предстоящия вот на недоверие в сряда: "Да кажем, че правителството пада, отиваме на нови избори. Оттам веднага изгубваме парламента и шанса да направим новите 22 закона, за да усвоим 12-те милиарда. Веднага изчезва шансът да се смени управлението на КПКОНПИ и антикорупционната битка да продължи. Веднага свършва шансът да сложим съдия, който да може да следи какво прави главният прокурор и да го разследва, ако прави грешки, които ние знаем, че прави."

"Всичко това отива на заден план и България влиза в една спирала на избори, може би след избори, в безвремие в средата на война, в средата на икономическа криза, в средата енергийна криза, в предверието на следващата зима, когато не се знае какво ще се случва в цяла Европа. В този момент шест човека, ако натиснат бутона "свобода"... Ако натиснат бутона "нормална държава", ако натиснат бутона "не със статуквото и задкулисиет"о, а този с "ние имаме право на собствено мнение", България има съвсем друга посока."

Премиерът добави, че ако това се случи, първото нещо, което ще направи управлението, е да назначи Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, да приеме нужните 22 закона, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, както и Закона за съдебната власт.

"Този исторически вододел не зависи от хора, които са скрити някъде, а от шест депутати."

Петков коментира поведението на държавния глава по следния начин: "Никога не съм атакувал президента Радев. Аз си спомням много добре как започнахме в първия служебен кабинет, имахме общи цели с борбата с корупцията - как например никога не ми беше казано да спра с Българската банка за развитие. Това никога не може да се забрави. Това, което аз мисля, че се случва, е, че той се обърка - не знам дали е подведен, объркан, но има нещо, което го кара вече да не е човекът, който беше. Има шанс още бързо да се върне към своята сила. Когато задкулисието влезе в президентската институция, всички ние излязохме на площада. Излязохме, защото искахме да покажем, че това е червена линия, която ако прекосиш, гражданското общество идва и те защитава."

"Когато видяхме как "Възраждане" с Герб, с ДПС ни нападнаха като коалиция на задкулисието, гласуваха Никола Минчев и унищожиха ролята на един толкова светъл човек, излязох на площада пред парламента с моите приятели и колеги и като видяхме това море от хора, видяхме същите лица."

Министър-председателят призова президента "да се замисли защо същите хора, които бяха на площада, когато главният прокурор влезе в президентската институция, сега са на площада, за да подкрепят правителството. Аз може да съм се объркал, той може да се е объркал, всеки може да се обърка. Но когато имаме няколко хиляди човека, които са там с цялата си воля и цялото си желание да промени промяната, не вярвам те са се объркали."

Той коментира и дали според него Радев вече взима ясна страна срещу правителството: "Виждам реакция на някаква грешна информация и невглеждане в това какво хората искат."

"На кого му трябва стабилност само, ако цената е да се правят задкулисни сделки. Знаете ли как това правителство можеше да бъе много стабилно? С два хода. Казваме не се притеснявайте за пътните строителства, това си е на МРРБ. Това е на коалиционния ни партньор. Милиард и сто милиона - харчете си ги както душа ви иска. Имате нужда от още пари, въпреки че бюджетът на АПИ вече е два милиарда и двеста. Искате още - три милиарда и деветстотин. Тези пенсионери пък вече са си получили заплатата, нека ги оставим назад и да оставим този бюджет пак на АПИ. Казвам ви - в момента правителството щеше да е като камък. Слави Трифонов нямаше да се сеща за Македония."

Петков допълни, че щеше да е "силна постъпка", ако Радев бе подкрепил Никола Минчев:

"Лесно е човек да стои отстрани и да не си цапа ръцете - "Става някаква битка в момента в парламента, по-добре да сме извън скандала". Ако човек наистина държи на ролята си като лидер, той трябва да може да вземе тежкото решение дори това да му струва някакъв политически риск. Никола Минчев е олицетворение на един професионалист, на диалогичен човек, който цяла България харесва. Ако не смееш да застанеш зад такъв човек, трябва да се замислиш "Дали не съм загубил ролята и значението на моята позиция?". Това не е упрек - това е призив за едно осмисляне и аз имам надежда, че президентът може да дойде от правилната страна на историята."

Премиерът коментира реалните причини за това ИТН да напусне управляващата коалиция, като акцентира върху темата за ремонтите на пътищата: "Министър Караджов дойде в офиса ми и каза, че в оценката на обществените поръчки 40% не трябва да са свързани с цената. Тоест 40% да са качествени критерии. Възпротивих се, защото това е най-лесният начин да се манипулират конкурсите. Строители ще пишат някакви тези и теории как ще запълват дупките, седи една комисия при затворени врати в АПИ и решава кое е качествено, кое - не. Това дава огромна възможност за корупция. И предложих схемата качествените критерии да само с 20% тежест в оценката, а цената 80%, защото така не може да се нагласи коя фирма да спечели." Последвала е среща със Слави Трифонов, който директно му казал, че "нямаш проблем с г-н Караджов, а с мен. Той е само един брокер". След като Петков отказал да се съгласи на условията му дори под заплаха от вот на недоверие, лидерът на ИТН отстъпил, но с думите: "Добре, съгласен съм на 80:20. Но в едни отношения винаги има вземане и даване. Сега аз дадох!"

"Какво си дал? Тук нямаме вземане и даване, а даване и даване," реагира министър-председателят. "Това не са наши пари, не са наши проекти. Ние сме тук служители на този народ и това са неговите пари. Това беше едната причина за конфликта ни - нашата неготовност да харчим непрозрачно парите в МРРБ. Ако се бяхме съгласили, Трифонов за никаква Македония нямаше да се сети"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024