Кисинджър вече вижда Киев като член на НАТО: "Идеята за неутрална Украйна вече няма смисъл"

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър показа, че е преосмислил позицията си за геополитическото място на Украйна, и се обяви за присъединяване на държавата към НАТО.

Кисинджър се включи в Световния икономически форум в Давос, откъдето представи своите възгледи за възможен изход от войната.

"Преди тази война бях против членството на Украйна в НАТО, защото се боях, че то може да задейства точно този процес, който наблюдаваме сега. Днес този процес достигна до ниво, при което идеята за неутрална Украйна при тези обстоятелства вече няма смисъл. И в края на процеса, който описах, (сигурността ѝ) ще трябва да се гарантира от НАТО в определена форма - но мисля, че украинското членство в НАТО би било подходящ резултат", казва Хенри Кисинджър.

В същото време той настоява Русия да получи възможност някой ден да се върне обратно в международната система след сключването на мирно споразумение с Украйна. Диалогът с Москва, според него, също трябва да продължава.

"Това може би звучи много кухо за държавите, които са били под руския натиск в по-голямата част от Студената война", признава доайенът на американската дипломация.

Въпреки това той твърди, че е необходимо да се избегне още по-голяма ескалация на конфликта между Русия и Запада.

Русия гледа на инвазията в Украйна като на реакция срещу "война, която се води срещу самата нея". Това може да предизвика Русия да преоцени своята историческа позиция, която е "амалгама от привличане към културата на Европа и страх от доминацията на Европа".

"Унищожението на Русия като държава, която може да води своя собствена политика, ще открие огромна територия с 11 часови зони към риск от вътрешен конфликт и външна интеревенция в момент, в който в нея има повече от 15 000 ядрени оръжия", казва още Кисинджър.

Бившият дипломат No.1 на САЩ подкрепя санкциите срещу Русия като част от мерките за упражняване на натиск в посока на постигане на финално споразумение за мир в Украйна. Подкрепя и американската военна помощ за Украйна - като дори предлага тя да се увеличи, при необходимост. Но призовава за продължаване на диалога с Кремъл.

В лекцията си Кисинджър, който тази година ще навърши 100 г., изрази възхищението си към украинския президент Володимир Зеленски и "героичното поведение на украинския народ".

Само преди година той провокира възмущение в Киев с тогавашните си позиции за войната, заради която - според него - Украйна трябвало да направи териториални отстъпки пред Путин. Кисинджър все още не е променил мнението си за това, че Крим едва ли ще се върне дори при бъдещ мирен договор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024