Снимка: © Getty Images

Китайски вирусолози докладват, че в местни прасета е открит вирус, с който може да бъде заразен човек. Те са категорични, че този вирус трябва да бъде наблюдаване много внимателно, за да не се превърне в "пандемичен вирус". Учените обаче споделят също, че за момента не съществува непосредствена заплаха.

Екип от китайски учени са изследвали проби от вируси, открити в прасета в периода 2011 - 2018 г. В този период са били взети общо 30 хил. проби от прасета в 10 китайски провинции, като 179 от пробите са показали наличие на вирус. Учените докладват, че са открили щам G4 на вируса H1N1, който "има всички предпоставки да се превърне в потенциално пандемичен вирус".  

Авторите на изследването посочват също, че кръвни проби на работници в свинеферми са показали завишени нива на вирус H1N1 при част от тях. Над 10% от работниците са били заразени с вируса съдейки по наблюденията на техните антитела. Масовите изследвания показват също, че около 4,4% от населението е било изложено на вируса на определен етап.

Учените са категорични, че "трябва да бъде наложен незабавен мониторинг на човешките популации, особено на хората работещи в свинеферми и в месопреработвателната индустрия". 

Учените посочват опасността от възможното бързо разпорстранение на вируса в гъстонаселените райони на Китай, визирайки най-вече Пекин и крайбрежните градове. Милиони хора в тези региони живеят в близост до ферми, кланици и пазари, където биха могли много лесно да се заразят с вируса. 

Именно така започна разпространението на коронавируса, който промени живота на хората в целия свят. Първоначалният идентифициран носител на Covid-19 бяха прилепи, а разпространението на вируса сред хората започна от пазара за морска храна в град Ухан

"Световната здравна организация ще се запознае много подробно с тези изследвания" заяви Кристиан Линдмайер, говорител на организацията. На последното събрание на организацията, провело се вчера в Женева, той сподели още, че е много важно държавите по света да работят съвместно и да наблюдават внимателно своите животиснки популации с цел ранното ограничаване на потенциално опасни вируси.

"Това изследване е красноречив знак за това, че трябва да продължим да бъдем бдителни и да се внимаваме за нови потенциални заплахи дори в условията на глобалната пандемия от коронавирус" добави Линдмайер.

Говорителят на китайското външно министерство Жао Лийян заяви, че китайското правителство следи случая много внимателно. "Ще вземем всички необходими мерки, за да избегнем разпространението на друг вирус" категоричен бе Лийян. 

През 2009 г. Китай пострада сериозно от разпространението на т.нар. "Свински грип". Тогава страната ограничи полетите от засегнатите страни и постави десетки хиляди хора под карантина. Новооткритият вирус е комбинация от този от 2009 г. и нов, нерегистриран досега щам.

Според Карл Бергстром, биолог от университета във Вашингтон, място за паника няма. "Въпреки, че щамът G4 съществува от години, все още няма доказателства, че той може да се развие в човешки организъм. Това е най-важното нещо, което трябва да имаме предвид" написа Бергстром в социалната мрежа Twitter.

Джеймс Ууд, оглавяващ отдела по ветеринарна медицина в Кеймбридж, сподели "Този научен труд трябва отново да ни напомни, че човечеството е в непрестанен риск от появата на нови вирусни заболявания. Освен това домашните животни, с които хората контактуват много повече, отколкото с дивите, биха могли да бъдат преносители на много опасни вируси, способни да предизвикат пандемия".

Китайските власти са категорични, че ще се отнесат много сериозно към ситуацията, макар и според техните думи все още да няма непосредствена заплаха от масовото разпространение на вируса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ