Китай ще похарчи 224 милиарда долара за армията си през 2023 г.

Китай си постави официална цел за икономически растеж от около 5% за 2023 г., а военните разходи на страната ще са над 7,2% от очаквания брутен вътрешен продукт или 224 милиарда долара.

Военният бюджет бележи ръст спрямо 2022 г., макар и неголям, но втора поредна година е над 7 на сто от БВП. Новината от откриването на годишното събрание на Общокитайското събрание на народните представители - законодателния орган на комунистическата страна, идва на фона на опасенията на западните страни, че Китай може да подпомогне Русия с оръжие във войната ѝ срещу Украйна. Пекин не изглежда и да се е отказал от претенциите си спрямо Тайван - автономната и самоуправляваща се страна, която Пекин смята за своя територия.

Проектобюджетът на Китай за годината ще се стреми към възстановяване на икономиката от последиците от пандемията, след като драконовските ограничения срещу разпространението на коронавируса отпаднаха едва в самия край на 2022 г. след мащабни протести. Политиката на "нулев Ковид" удари сериозно икономическите резултати на "фабриката на света". Растежът на Китай беше 3% през 2022 г. - далеч от прогнозираните 5,5 на сто, каквато беше и официалната държавна цел. Това е вторият най-нисък годишен темп на растеж от 1976 г., като изключение е само 2020 г., когато пандемията парализира почти напълно страната, а след това и света.

По думите на премиера на Китай пред Общокитайското събрание обаче "икономиката на Китай се възстановява стабилно и демонстрира огромен потенциал и импулс за по-нататъшен растеж“.

„Въоръжените сили трябва да засилят военното обучение и готовността навсякъде, да разработят нови военностратегически насоки, да посветят повече енергия на обучението в бойни условия и да положат добре координирани усилия за укрепване на военната работа във всички посоки и области“, се казва в работния доклад на премиера Ли Къцян, представен пред делегатите на събранието.

Увеличението от 7,2% е поредна стъпка в по-мащабните инвестции в армията на Китай. В последните години ръстът на харчовеге за отбрана расте постоянно, като в момента сумата е двойно по-голяма в сравнение с преди 10 години, припомня CNN. Китай в момента контролира най-големия флот в света.

Китайските официални лица многократно са се опитвали да представят военните си разходи като разумни в сравнение с други страни като Съединените щати - част от стремежа на Китай да се представи като мирна сила, въпреки действията си по милитаризирането на Южнокитайско море и интензивното патрулиране около Тайван.

По време на пресконференция в събота преди откриването на ключовото политическо събитие, говорителят на Общокитайското събрание Уанг Чао каза, че бюджетът за отбрана на Китай поддържа „сравнително умерен и разумен темп на растеж“.

„Разходите за отбрана на Китай като процент от БВП остават стабилни през годините. Той остава като цяло стабилен, по-нисък от средния за света“, каза Уанг.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024