Колежани в Китай излизат в "любовна ваканция". Как страната се бори с ниската раждаемост Снимка: © Getty Images

Девет професионални колежа в Китай насърчават своите студенти да се впуснат в търсене на любовта по време на едноседмичната им пролетна ваканция през април.

Училищата, управлявани от образователната група Fan Mei, обявиха, че излизат в почивка от 1 до 7 април, и възложиха на учениците да се забавляват, разказва изданието "Insider".

"Учебното заведение излиза в пролетна ваканция с надеждата, че студентите ще могат да се научат да обичат природата, да обичат живота и да се наслаждават на любовта", се казва в изявление на Лян Гуохуи, заместник-декан на авиационния професионален колеж в Миенян, Китай.

"Излезте извън кампуса, свържете се с природата и със сърцето си усетете красотата на пролетта", призовава колежът.

Всички участващи в инициативата учебни заведения са специализирани училища за професии в авиационната индустрия и обучават бъдещи пилоти, стюардеси, ръководители на полети и служители по сигурността на летищата.

Още от 2019 г. насам те дават на възпитаниците и учителите си една седмица почивка през пролетта. Тазгодишната тема обаче поставя специален акцент върху романтиката с призив: "насладете се на цъфтежа, отдайте се на любовта".

Съобщението идва на фона на стремежа на Китай да преодолее тенденцията на бързо намаляваща раждаемост и все по-малко сключени бракове. Местните компании, провинции и градове експериментират с начини да накарат хората да създават семейства, като например предлагат 30-дневен "сватбен отпуск" или организират кампании, приканващи жените от града да се срещат с по-възрастни ергени от селските райони.

Млада двойка влюбени в Китай

Лиу Пин, заместник-декан на Югозападния авиационен професионален колеж в Съчуан, казва пред China News Network, че колежът е започнал програмата си за пролетна ваканция в отговор на желанията на студентите, които искали фиксирано време за учене извън кампуса, за да намерят нови приятели и за "изживяване на красотата на любовта".

Учениците имат поставена домашна работа, но този път тя включва да опишат в дневници преживявания от своите пътувания, да разказват за собственото си израстване, да изработват занаятчийски изделия или да заснемат видеоклипове, посочва China Youth Daily, вестникът на Комунистическата младежка лига.

"Решихме да отидем на почивка в Лицзян за четири или пет дни, а последните два дни да използваме, за да се подготовим за уроците", казва Ян Ханюе, студент в колежа, пред China News Network.

Колежанката Лиу Инчжи разказва пред изданието, че ще посети баба си и дядо си и ще ги заведе да гледат цветя. Тя е получила задача за домашна работа да направи снимки на възрастната двойка.

Съобщенията за "любовната" ваканция в колежите станаха популярни в Weibo - китайската алтернатива на Twitter, като някои призовават в инициативата да се включат всички учебни заведения в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024