"Клоун", "пълен некадърник", или какво говорят политиците за Борис Джонсън, когато няма кой да чуе Снимка: © Getty Images

"Клоун", "пълен некадърник", "обида за всички политици" - това са част от сочните ругатни на бившия шотландски премиер Никола Стърджън по адрес на колегата ѝ Борис Джонсън, които изтекоха в британските медии в четвъртък.

Още през 2023 г. всички държавни служители на правителствено ниво в страната бяха принудени да предадат цялата кореспонденция от WhatsApp и други приложения, които са използвали в периода на Covid-пандемията за обсъждане на пандемичните мерки.

Причината е, че в Лондон се води голямо разследване срещу правителството на Борис Джонсън, което трябва да изясни дали неговата политика не е довела до още по-опасни последствия за гражданите и здравната система по време на пандемията.

Чатовете на екипа на Никола Стърджън потвърждават това, което беше ясно от самото начало - пълен хаос и неподготвеност в администрацията в Лондон, ръководена от Джонсън. И не само там, разбира се.

Британските медии откриват в тях не само свидетелства за слабо управление, а и неприкрит личен потрес на бившата правителствена ръководителка към колегите ѝ в Англия.

Борис Джонсън е наречен "ш**** клоун" в послание на Стърджън до личната ѝ асистентка Лиз Лойд.

"Пълната му некомпетентност във всяко едно отношение вече ме обижда, казвам го от името на всички политици по света", коментира още тя на 31 октомври 2020 г., когато тогавашният британски премиер обяви нов локдаун - явно изненадвайки властите в Единбург.

Стърджън се оплаква от липсата на логика и последователност в комуникационната политика на Джонсън, като казва "И ние не сме перфектни, но хората не си дават достатъчно ясна сметка колко много по-добри сме от тях (в Лондон, б.р.)".

На въпрос към Лиз Лойд дали отношенията между тогавашните премиери на Шотландия и Великобритания са били разрушени, бившата съветничка на Стърджън отговаря: "Мисля, че това до известна степен надценява състоянието на отношенията им".

Лойд беше привикана да дава обяснения за това как е протичал процесът по вземане на решения за Covid-мерките между двете части на Обединеното кралство.

В един от чатовете тя пише на Стърджън, че си мечтае за някоя "караница с Лондон като в доброто старо време", за да може да помисли за нещо друго "освен за болни хора".

Достъпът на анкетната комисия до служебната комуникация на служителите в двете правителства се оказа крайно затруднен.

Борис Джонсън отказа да предостави своите WhatsApp-съобщения, като си измисли оправдание, че приложението е изтрило всички чатове при прехвърлянето на нов телефон.

Премиерът Риши Сунак също не позволи данните му да стигнат до разследващите. Той обяви, че не знаел, че е нужно да пази архив на съобщенията, въпреки че са свързани с официалната му държавна служба.

Водещият медицински експерт към шотландското правителство Джейсън Лийт стана обект на критики, след като в общ работен чат е написал, че триенето на историята от чатовете му в WhatsApp било "рутинен навик преди лягане".

Никола Стърджън твърди, че е предоставила своя онлайн комуникация на разследващата комисия, но не от WhatsApp или друга платформа за кратки съобщения, защото е използвала само официални канали за обсъждане на решенията със своите колеги.

Това обаче не отговаря на факта, че явно е коментирала кризата през мобилното приложение със своята съветничка Лиз Лойд - и за разлика от нея не е архивирала или е изтрила данните.

Още миналия ноември, когато комисията публикува чатовете на британски висши чиновници и политици, се видя колко грешки и неразбирателства е имало в кабинета от първия момент на Covid-кризата. Бившият главен стратег на Борис Джонсън Доминик Къмингс беше един от хората, които са разпращали груби и обидни съобщения по адрес на министри и други колеги.

В един от чатовете си секретарят на кабинета през 2020 г. Саймън Кейс описва Борис Джонсън като човек, който "не може да ръководи и ние не можем да го подкрепяме в този подход".

"Вече не издържам. Той променя стратегическите насоки всеки ден. В понеделник - всички говорим за страха от завръщането на вируса през Европа. Днес вече говорим как трябвало да го оставим да се вихри... Капитанът на един отбор не може да променя стратегията за големите игри всеки ден. Отборът не може да свърши нищо при тези обствоятелства", пише той през септември 2020.

"Решаваш и задаваш посоката - изпълняваш - обясняваш. Управлението не е чак толкова сложно нещо, но този човек наистина го прави невъзможно", оплаква се още Кейс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024