"Песента на пророка" на ирландския писател Пол Линч печели наградата "Букър" за 2023 г. - най-престижното годишно отличие за роман на английски език.

Линч печели с петата си книга - антиутопия за Ирландия, която във въображението на автора попада под режим на крайнодясна тирания.

Действието на "Песента на пророка" се развива в алтернативен Дъблин, управляван от тоталитарно правителство.

В града е сформирана нова тайна полиция, която действа като наказателен отряд срещу всеки, който се възприема като опозиционер на режима.

Агентите се появяват в дома на микробиолога Айлиш Стак и питат за съпруга ѝ - член на профсъюза на учителите в Ирландия.

Скоро след това той изчезва - заедно със стотици други цивилни граждани.

Айлиш е оставена да се грижи сама за четирите си деца и възрастния си баща в условията на гражданска война.

Наградата за романа на Пол Линч идва дни след като в центъра на Дъблин избухнаха бурни протести.

  • Поводът за напрежението беше атака с нож пред начално училище, при което бяха ранени три деца. Нападателят е идентифициран като мъж на 50-тина години, който е пристигнал в Ирландия преди 20 г. и е натурализиран гражданин.
  • Това доведе до избухване на безредици с вандализъм, палежи и мародерство, провокирани от антиимигрантски настроения.
  • Полицията заявява, че безредиците са причинени от "напълно луда фракция, водена от крайнодясна идеология", пише „Гардиън“.

Попитан какво мисли за случващото се в родината му, Линч казва, че е „изумен“, но признава, че винаги е знаел „че този вид енергия съществува под повърхността“.

"Не написах тази книга като конкретно предупреждение. Написах я, за да формулирам следното послание - нещата, които се случват в тази книга, са се случвали многократно през вековете. И може би е време да помислим как ние бихме отговорили в подобен случай", каза Линч и категорично подчерта, че не е „политически романист“.

Председателят на журито Еси Едугян отрича случващото се в Дъблин през последните дни да е повлияло на решението на съдиите.

Едугян определя романа като "разтърсващ и истински", и като книга, която "улавя социалните и политическите тревоги на настоящия момент".

От думите й става ясно още, че решението за присъждане на наградата от 50 000 паунда на Линч не е било взето единодушно.

Едва след множество кръгове на гласуване, продължили "около шест часа" в събота, и дълги дискусии, членовете на журито са успели да стигнат до единно мнение.

  • "Антиутопичната Ирландия на Линч отразява реалността на разкъсваните от войни страни, където бежанците се отправят към морето, за да избягат от преследване на сушата", пише Еймън Уолш в рецензия за "Обзървър".
  • "Песента на пророка е отзвук от насилието в Палестина, Украйна и Сирия, както и от преживяванията на всички, които бягат от разкъсвани от война страни", допълва още Уолш.

За втора поредна година роман, който е посветен на политически конфликт, печели най-престижната английска литературна награда.

През 2022 г. Шехан Карунатилака спечели с романа "Седемте луни на Мали Алмейда", чието действие се развива по време на гражданската война в Шри Ланка.

  • Основната реч на церемонията по връчването на наградата в Лондон беше произнесена от Назанин Загари-Ратклиф, която миналата година беше освободена от затвора в Техеран, Иран. Тя разказа за начините, по които книгите са ѝ помогнали, когато е била в карцер.
  • "Когато надзирателят отвори вратата и ми предаде книгите, се чувствах освободена. Можех да чета книги, те можеха да ме отведат в друг свят и това можеше да промени живота ми", споделя Ратклиф.

Заедно с два пъти номинираната за „Букър“ Едугян в тазгодишното жури участваха актьорът Аджоа Андо, поетесата Мери Джийн Чан, писателят и академик Джеймс Шапиро и актьорът Робърт Уеб.

През май 2023 г. българският писател Георги Господинов и романът му “Времеубежище” спечелиха престижната награда International Booker Award в оспорваната надпревара за най-добра преводна литература. Така той стана първият български писател, който получава отличието.


Времеубежище, Timeshelter, Booker, Георги Господинов, Анджела Родел Георги Господинов стана първият българин с награда Booker за романа му “Времеубежище”


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024