Човешката дейност променя по „безпрецедентен начин“ климата на Земята, а някои ефекти от изменението му вече са необратими. Това обявиха учените от Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC), които публикуваха мащабно проучване за климата, зад което стои ООН.

Според обобщените данни – през следващите две десетилетия температурите най-вероятно ще се повишат с повече от 1,5 градуса по Целзий над нормата, заложена в Парижкото споразумение от 2015, а това ще доведе до „много опустошения и екстремни метеорологични условия“. Подобен сценарий може да се избегне само с „бързи, стремителни и продължителни съкращения на емисиите на парникови газове“.

Изследването е публикувано в момент, в който редица пожари нанесоха щети и доведоха до жертви в България, Гърция и Турция, а същото важи за някои части на САЩ като Калифорния.

Документът е съставен от 42 страници и излиза три месеца преди ключовата световна среща за климата в Глазгоу, известна като COP26.

„Днешният доклад на IPCC е червен код за човечеството“, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. „Ако сега обединим силите си, можем да парираме климатичната катастрофа. Но както се посочва в документа, няма време за отлагане и място за извинения. Разчитам на правителствените лидери да постигнат успех на срещата COP26“.

В доклада пише, че е „недвусмислено, че човешката намеса е довела до по-голямо затопляне на атмосферата, океаните и земната повърхност“. Авторите посочват, че температурата на повърхността от 1970 досега се е повишила много по-бързо в сравнение с всеки един друг 50-годишен период през последните две хилядолетия.

Според проучването – тя е била с 1,09 градуса по Целзий по-висока между 2011 и 2020 в сравнение с периода 1850-1900 г. Последните пет години са били най-горещите на Земята от 1850 насам, а темпът на повишаване на нивото на моретата и океаните за този период се е увеличил почти тройно в сравнение с 1901-1971 г.

Човешката дейност е виновна на 90% за глобалното разтопяване на ледниците от 90-те години насам. Докладът посочва още, че горещите вълни са станали много по-често явление и са много по-опасни от 1950 г. насам, докато „студените събития“ са се превърнали в по-голяма рядкост и са по-малко фатални.

Учените съобщават, че океаните ще продължат да се затоплят и да увеличават киселинността си. Планините и полярните ледници ще продължат да се разтапят още десетилетия или векове наред. „Последиците ще стават все по-лоши с всяко малко увеличение на температурите“, казва проф. Ед Хоукинс от Университета в Рединг, който е един от авторите на доклада. „За много от тези последствия няма връщане назад“.

Той визира топенето на ледниците и повишаването на морското равнище. Не може да се изключи увеличаване на нивото на големите водни басейни с около 2 м до края на века, както и с 5 м до 2150 г. Подобни сценарии ще заплашат милиони хора в крайбрежните райони, предизвиквайки множество наводнения до 2100 г.

Една от ключовите точки в документа на ООН е очакваното повишение на температурите и какво значи то за безопасността на човечеството. Почти всяка една нация се съгласи с целите на Парижкото споразумение, което трябва да задържи покачването на температурите с под 2 градуса по Целзий до края на века, а след това да го държи до под 1,5 градуса ръст. Според учените – и двете цели ще бъдат нарушени, освен ако не се предприемат огромни съкращения на въглеродните емисии.

„Ще наблюдаваме още по-интензивни и по-чести горещи вълни“, казва друг от авторите – д-р Фридерике Ото от Оксфордския университет.

Учените все пак изразяват оптимизъм, че ако вредните емисии се съкратят наполовина до 2030 г. и достигнем до въглеродна неутралност в средата на века, можем да спрем и евентуално да преобърнем процеса на покачване на температурите.

Д-р Ото казва, че „не сме напълно обречени“. Почти веднага след евентуално преустановяване на вредните емисии, затоплянето ще спре и температурите ще се стабилизират в рамките на няколко десетилетия. Някои ефекти обаче - като повишаването на морското равнище - ще останат необратими в продължение на векове, отчита докладът на IPCC.

Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC) е част от ООН и е създадена през 1988 г. с цел оценка на климатичните промени. Тя предоставя на правителствата научно обоснована информация по темата, която да бъде превърната в политики срещу глобалното затопляне.

Първият доклад на групата за климата бе представен през 1992 г. Това е шестият им подобен документ, като засега е публикувана само първата му част.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Четвърти опит: Борисов, Пеевски и Добрев ще спират дерогацията на "Лукойл" от 1 януари

Депутатът от ГЕРБ твърди, че е получил уверение за подкрепа и от Христо Иванов от ДБ

18:13 - 05.12.2023
Важно днес

Смяната в "Пирогов" е спряна след жалба на уволнения Валентин Димитров

Съдът остави директора на поста му въпреки решението на здравния министър

17:48 - 05.12.2023
Култура

37 държави ще се състезават на "Евровизия" 2024, но без България

За втора поредна година България няма да участва в "Евровизия"

17:06 - 05.12.2023
Култура

65 г. по-късно песен на Бренда Лий оглави класацията на Billboard с помощ от TikTok

78-годишната изпълнителка става най-възрастният човек, оглавявал класацията на Billboard

16:28 - 05.12.2023
Важно днес

Нов скандал с "Човек на годината" на БХК: Майката на покойната Даная отказа номинация

Още двама номинирани се разграничиха от организацията след отхвърлянето на

16:20 - 05.12.2023
Важно днес

Магистратите се опълчиха на всички промени в Конституцията за Инспектората

Радомир Чолаков напомни на магистратите, че не могат сами да решават кой да ги проверява

16:00 - 05.12.2023
Важно днес

Все още има блокирани българи на летището в Мюнхен, транспортът в Южна Германия остава затруднен

Полетите на летището в Мюнхен все още са "силно ограничени"

14:36 - 05.12.2023