Кога се пада Великден? 

През 2023 година Великден се пада на 16 април. На този ден християните честват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос. Той бележи и краят на Великденските пости. Предходната неделя, 9 април, се пада Цветница.

Великден е третият ден, след като Христос е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Възкръсналият Иисус се явява на Мария Магдалена, а след това и на апостолите.

Католическата църква изчислява Великден по Грегорианския календар, докато православните църкви използват Юлианския календар. Затова и някои години празникът при двете църкви се пада на една дата, а в други години – на различна. За последно съвпадение имаше на 16 април 2017 година.
Следващият път, когато православният и католическият Великден ще съвпаднат, е Великден 2025 година – 20 април.

Вярващите християни посрещат Великден след строг 40-дневен пост, който тази година започна на 27 февруари – понеделника след Сирни Заговезни. Великият пост се нарича още Света Четиридесетница и се прави по примера на Иисус, който се оттеглил в пустинята, за да се отдаде на чистата молитва към Своя Отец.

Идеята на поста е човек да посвети мислите си на Бог и да се опитва да достигне нравствената извисеност на Спасителя. Затова се смята, че постът е въздържание не само от животинска храна, но и начин за духовно извисяване и откъсване от злободневието в материалния свят. Твърди се, че пречистени чрез поста, хората придобиват отново онова, което са загубили заради непокорството на Адам и Ева – правото да вкусят от Божествената храна – Светото причастие (тялото и кръвта Христови) и да пребивават отново в Бога.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024