Кога се пада Великден? 

През 2023 година Великден се пада на 16 април. На този ден християните честват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос. Той бележи и краят на Великденските пости. Предходната неделя, 9 април, се пада Цветница.

Великден е третият ден, след като Христос е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Възкръсналият Иисус се явява на Мария Магдалена, а след това и на апостолите.

Католическата църква изчислява Великден по Грегорианския календар, докато православните църкви използват Юлианския календар. Затова и някои години празникът при двете църкви се пада на една дата, а в други години – на различна. За последно съвпадение имаше на 16 април 2017 година.
Следващият път, когато православният и католическият Великден ще съвпаднат, е Великден 2025 година – 20 април.

Вярващите християни посрещат Великден след строг 40-дневен пост, който тази година започна на 27 февруари – понеделника след Сирни Заговезни. Великият пост се нарича още Света Четиридесетница и се прави по примера на Иисус, който се оттеглил в пустинята, за да се отдаде на чистата молитва към Своя Отец.

Идеята на поста е човек да посвети мислите си на Бог и да се опитва да достигне нравствената извисеност на Спасителя. Затова се смята, че постът е въздържание не само от животинска храна, но и начин за духовно извисяване и откъсване от злободневието в материалния свят. Твърди се, че пречистени чрез поста, хората придобиват отново онова, което са загубили заради непокорството на Адам и Ева – правото да вкусят от Божествената храна – Светото причастие (тялото и кръвта Христови) и да пребивават отново в Бога.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Полицията в Пловдив издирва шофьорка, блъснала ученичка и избягала

Шофьорката казала на детето да не споделя с никого за катастрофата

20:35 - 21.10.2024
Важно днес

Молдова каза "да" на членството към ЕС след обрат от чужбина в последния момент

При 99,9% обработени протоколи мнозинството молдовци подкрепят членството към ЕС

18:45 - 21.10.2024
Живот

И други знаменитости са замесени в дело срещу "Пъф Деди" за изнасилване на дете

Един от исковете твърди, че рапърът е изнасилил 13-годишно момиче заедно с известен мъж, а популярна жена е наблюдавала

17:50 - 21.10.2024
Кино и сериали

„Бийтълджус Бийтълджус“ е част от А1 Видеотека

Американският игрален филм е продължение на култовата история за семейство Дийтс и пакостливия призрак Бийтълджус, с чиято лудост никой не може да се справи.

16:28 - 21.10.2024
Текстове от партньори

tbi bank добави регулярно захранване към гъвкавата спестовна сметка “Касичка”

Всеки може да създаде до пет „Касички“ за различни спестовни цели, да ги озаглави както пожелае и да зададе крайна цел (дата и нужна сума)

16:02 - 21.10.2024
Важно днес

И Франция връща граничния контрол

Страната е информирала ЕК, че от 1 ноември 2024 г. до края на април 2025 г. ще възстанови проверките по всички свои граници

15:56 - 21.10.2024