Кога се пада Великден? 

През 2023 година Великден се пада на 16 април. На този ден християните честват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос. Той бележи и краят на Великденските пости. Предходната неделя, 9 април, се пада Цветница.

Великден е третият ден, след като Христос е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Възкръсналият Иисус се явява на Мария Магдалена, а след това и на апостолите.

Католическата църква изчислява Великден по Грегорианския календар, докато православните църкви използват Юлианския календар. Затова и някои години празникът при двете църкви се пада на една дата, а в други години – на различна. За последно съвпадение имаше на 16 април 2017 година.
Следващият път, когато православният и католическият Великден ще съвпаднат, е Великден 2025 година – 20 април.

Вярващите християни посрещат Великден след строг 40-дневен пост, който тази година започна на 27 февруари – понеделника след Сирни Заговезни. Великият пост се нарича още Света Четиридесетница и се прави по примера на Иисус, който се оттеглил в пустинята, за да се отдаде на чистата молитва към Своя Отец.

Идеята на поста е човек да посвети мислите си на Бог и да се опитва да достигне нравствената извисеност на Спасителя. Затова се смята, че постът е въздържание не само от животинска храна, но и начин за духовно извисяване и откъсване от злободневието в материалния свят. Твърди се, че пречистени чрез поста, хората придобиват отново онова, което са загубили заради непокорството на Адам и Ева – правото да вкусят от Божествената храна – Светото причастие (тялото и кръвта Христови) и да пребивават отново в Бога.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024