Как стана така, че цялата машина за сигурност на най-могъщата държава в света беше изпреварена от медиите при разкриването на човека, който изнесе топ секретни документи от Пентагона?

Преди дни 21-годишният гвардеец Джак Тейшейра беше заловен от властите в дома му в Норт Дайтън, щата Масачузетс. Часове преди ареста обаче медиите вече знаеха кой е той.

Защо ФБР го арестува, едва след като журналистите го разпознаха? Дали следователите са искали да го наблюдават и да видят какви контакти има и са ударили, когато заподозреният е изглеждал разкрит?

Или просто са били по-бавни от "ловците" от редакциите на New York Times и Washington Post? Тези въпроси задава Петер Бургард, кореспондент на "Зюдойдче Цайтунт" във Вашингтон, който припомня хронологията на събитията.

Когато ФБР пристига, репортерите на New York Times вече имат готово интервю с майката на Джак.

Жената потвърждава, че синът ѝ е член на Националната въздушна гвардия и току-що е приключил нощно дежурство във военновъздушната база в близкия Кейп Код. Пак от нея журналистите разбират, че през последните няколко дни младият мъж е сменил телефонния си номер.

Джак Т. вероятно е подозирал, че с оглед на международното вълнение около разкритата от него информация от Пентагона и ЦРУ, не само журналистите, но и властите вече са по следите му. В края на краищата става въпрос за изключително поверителни документи за войната в Украйна, за Китай или за това как САЩ разузнават партньорски страни.

Хроникьорите на New York Times виждат как Джак Тейшейра пристига с червен пикап, а доведеният му баща отхвърля поканите им за разговор с думите: „Ако нещата продължат така, той ще има нужда от адвокат. Сигурен съм, че ФБР скоро ще е тук."

Оказва се прав. Не след дълго всички ние по света вече гледахме снимки и видеоклипове на служителите на службите в пълно бойно снаряжение, които арестуваха млад мъж по червени бермуди. От една страна операцията изглежда доста мащабна с оглед на не особено плашещия заподозрян. От друга обаче, този специален отряд вероятно е знаел, че католикът Джак Т. не само харесва военни игри в интернет, но също така притежава и оръжия.

По време на ареста му, младият мъж чете книга. Очевидно вече е бил изчел всичко изписано за него в New York Times и Washington Post, които макар да не го споменаваха поименно, добре описваха цялото му онлайн присъствие в статиите си от предходните дни.

Те знаеха за канала Thug Shaker Central в платформата Discord, в която потребители обсъждат оръжия и видеоигри.

Известно им беше потребителското име на Джак - "OG", както и че първите течове на информация тръгват оттам.

От New York Times забелязват изтичането на данни на 5 април, когато в руски канал в Telegram се появява фотографски материал, свързан с войната в Украйна.

Разследващият портал Bellingcat се включва в разследването на New York Times. Така се установява, че първите изтекли документи са от профила на OG и че са публикувани в платформата Discord в началото на март или дори по-рано.

Екип от разследващи журналисти интервюира анонимни последователи на Джак Тейшейра и разбира, че намеренията на младия военен са били "да покаже истинската война", разказва "Зюддойче Цайтунг".

Общото между потребителите в канала в Discord e, че играят игри с виртуални войни, правят свободно расистки коментари и споделят любовта си към оръжията. Имиджът на Джак в тази виртуална среда, където преобладават тийнейджъри, е като на някаква смесица от модерен геймър и Джейсън Борн от "Самоличността на Борн", пише Washington Post.

Журналистите събират доказателства за гвардееца дни наред. New York Times пише, че той и няколко негови роднини служат в армията, че родителите му са се разделили преди време, че е близък със сестра си и е фен на "Бостън Селтикс", както и че има две кучета.

Световните медии не разкриват самоличността му чрез феновете му в Discord - те все пак не го предават. Снимките на Джак го издават и по специално шарката на кухненския плот, която присъства и в личните му снимки, и в тези със секретните документи.

Когато документите, които младият мъж си мисли, че разпространява само в тесен кръг, изведнъж добиват публичност в доста по-големи форуми и малко преди New York Times да съобщи за изтичането на секретни файлове за първи път, потребител от общността на OG споделя, че Джак е изглеждал отчаян, „което е необичайно за него“, пише Washington Post като цитира геймъра.

"Той каза, че нещо се е случило и се молеше на Бог това да не става."

Джак едва ли си е давал сметка, че американската преса ще бъде по-бърза от службите.

Истината е, че ролята на медиите в разследванията не е никак малка. В Америка медийните групи са наясно, че инвестирането в журналистика се отплаща. Специално New York Times разполага с огромен отбор от редактори и може да си позволи обширни разследвания - както финансово, така и от гледна точка на човешки ресурси.

Един от най-забележителните моменти в историята на Washington Post е, когато в началото на 70-те години на миналия век двама от репортерите на вестника, Боб Удуърд и Карл Бърнстийн, разкриват скандал с незаконно шпиониране от страна на представители на щаба на кандидата за президент и действащ към същия период президент на САЩ Ричард Никсън. В този скандал, известен като аферата „Уотъргейт“, репортажите на вестника хвърлят светлина върху задкулисната игра по време на президентската предизборна кампания и водят до оставката на Никсън.

В последните години разследвания от подобен характер бяха Panama Papers и Paradise Papers - милиони поверителни документи, които дадоха на света информация за повече от стотици хиляди офшорни фирми, включително за идентичността на техните собственици и директори. Чак до България.

Без подобни разследвания измами от най-високо ниво никога нямаше да добият публичност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024