Когато природата ти дава знак

Вярвате ли в знаците?

Ако младоженците, които се опитаха да сключат брак този уикенд в Кайлуа-Кона, вярват, вероятно би следвало да се разделят и никога повече да не се погледнат.

Да сключиш брак на Хаваите звучи като сбъдната мечта: бели покривки, тропически палми, шумът на океана...може би леко клише, но със сигурност много романтично.

Понякога обаче природата се намесва и нещата излизат извън контрол. Жалко за тортата.

През последните дни необичайно огромните вълни по южните брегове на Хаваи създадоха редица проблеми и влязоха в много домове и офиси.

Според метеоролозите вълните (високи над 6 метра) са резултат от комбинация между мощно мъртво вълнение от юг и покачващите се заради климатичните промени нива на моретата и океаните.

Сара Акерман е гост на злополучната сватба и автор на видеото, което вече стана вайръл в социалните мрежи.

"Вълната беше огромна", казва тя. "Исках да я снимам и тя просто заля всичко и унищожи масите и столовете", добавя Акерман.

Тя казва, че вълната е помела партито пет минути преди официалната церемония да започне.

"Не беше животозастрашаваща ситуация, беше по-скоро...о, Боже...какво ще правим, къде ще сложим масите сега?", разказва Акерман и допълва, че церемонията все пак се е състояла и е било много красиво заради бурния океан, който се е превърнал във фон за сватбената фотосесия.

Крис Бренчли, дежурен метеоролог в Националната метеорологична служба в Хонолулу, казва, че за появата на такива вълни са се събрали няколко фактора:

"Рядко засичаме вълни над 5 метра, в случая мъртвото вълнение се е заформило в Южния Пасифик, където в момента е зима. Имало е силна зимна буря и ветровете са били фокусирани предимно на места като Самоа, след което са се отправили на север към Хавайските острови", казва Бренчли.

Въпреки че е трудно за метеоролозите да свържат подобни явления директно с климатичните промени, според него глобалното затопляне със сигурност играе роля във възникването на подобни феномени.

“Най-директното влияние на глобалното затопляне върху появата на неестествено гигантски вълни, естествено, е покачването на морското равнище. Говорим за това отдавна, но сега вече ефектите започват да стават видими при всяка по-голяма буря или дори при всяка по-висока вълна", казва още метеорологът.

Северните брегове на Хаваи, известни като рая за сърфистите, обикновено имат много по-големи вълни от други части на островите. През изминалия уикенд спасителните екипи са били необичайно заети.

Извършили са над 1,960 спасителни операции само на територията на остров Оаху в рамките на събота и неделя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024