Когато шунката се превърне в лукс: Унгария се бори с най-високите цени на храните в ЕС Снимка: © Getty Images

През последните месеци цените на хранителните продукти се повишиха драстично в цяла Европа, като през март те скочиха с 19,6 % в сравнение с миналогодишните стойности. Най-големият скок обаче е в Унгария, където цените на храните са нараснали с над 45% през годината, показват данни на Евростат.

Поскъпването се отразява тежко на потребителите, които са принудени да променят хранителните си навици и да обмислят добре какво купуват, разказва "Асошиейтед прес". 83-годишната пенсионерка Магдолна Гозон например споделя, че вече не купува плодове от пазара.

"Получаваме картофи от общината, така че не се налага да ги купуваме. Лукът обаче също стана скъп", казва Гозон, която споделя, че е спряла да пазарува млечни продукти и вече рядко купува месо.

Силвия Букта е управител на месарски щанд на централния пазар в Будапеща. Тя посочва, че навиците на клиентите са се променили и хората вече наистина се замислят какво взимат.

"Докарали сме я дотам, че колбасите и шунката се смятат за луксозни храни. Освен това трябва да поръчваме по-малко месо, защото цените са по-високи и знаем, че няма да имаме толкова много клиенти", казва Букта.

Някои видове храни в Унгария са поскъпнали почти двойно през последната година. Основни продукти като яйца, мляко, масло и хляб струват със 72% до 80% повече, което оказва натиск върху финансите на потребителите в страната.

Снимка на централния пазар в Будапеща

Всъщност повечето европейски икономики са изправени пред подобни трудности. Войната в Украйна оказва влияние върху разходите за живот, а неефективността на унгарското земеделие и историческата девалвация на унгарския форинт направиха "екстремната инфлация" в страната по-лоша откъдето и да било другаде в ЕС. Това посочва Петер Вировач, главен икономист в ING Унгария.

"Навсякъде имаше засушавания, цените за електроенергия се увеличиха навсякъде, разходите на доставчиците се увеличиха навсякъде. Но ако производството не е достатъчно ефективно, тогава, разбира се, местните производители ще открият, че е много по-тежко да плащат за тези разходи", казва Вировач пред "Асошиейтед прес".

За да свържат двата края, не само фермерите, но и ресторантите, пекарните и други предприятия повишават крайните цени за клиентите си и дори променят някои от предлаганите продукти, за да избегнат най-скъпите съставки.

Кафенето "Цсига" в Будапеща например е решило да не предлага хамбургерите и пържените картофи в менюто си заради рязкото поскъпване на месото и олиото за готвене.

"Цената на съставките рязко се повиши. Някои продукти поскъпнаха с около 100%. Зеленчуците, особено през зимния период, и някои видове месо и месни продукти поскъпнаха неимоверно", казва управителят му Андраш Келемен.

Кризата доведе до повишаване на общата инфлация в Унгария до 25,6%, което е и най-високото ниво в ЕС. Нарастващите разходи за живот доведоха до бързо увеличаване на заплатите - допълнителни разходи, които предприятията отчасти прехвърлят върху клиентите.

"Всичките ни разходи непрекъснато се увеличават, а ние трябва да повишаваме заплатите. Има определена точка, над която не искаме или не смеем да повишаваме продажните цени - но 30% увеличение е най-често срещано", каза Келемен.

Естер Робоз, собственичка на пекарна в унгарската столица, споделя, че също е трябвало да таксува клиентите си повече. Освен това е започнала да използва зехтин вместо масло за някои от сладкишите си заради цените на последния продукт, които са скочили с 68% през март.

"Всички съставки поскъпнаха в определена степен, но за нас маслото, зехтинът и брашното бяха най-осезаеми", каза тя.

Въпреки че Унгария е основен производител на пшеница, царевица, маслодайни семена и месо, около 30% от хранителните продукти са вносни. Това показва проучване на Националната служба за безопасност на хранителната верига от 2022 г.

През миналата година унгарският форинт отслабна с повече от 40% спрямо щатския долар и с над 20% спрямо еврото, което направи разходите за внос много по-високи, каза Вировач.

Цените на хранителните продукти в Унгария показаха слаби признаци на овладяване, като спаднаха с три пункта от пика си през декември, когато нараснаха с почти 50%. Но Унгария, Полша, Словакия и България, които наскоро забраниха вноса на зърно от Украйна на фона на пренасищането, което според тях вреди на местните фермери, може да повиши отново инфлацията на храните, смята икономистът Иън Мичъл.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024