Колко ефикасна е комбинацията от иРНК и векторни ваксини? Снимка: © Getty Images

Може ли имунизацията срещу Covid-19 да се направи с комбинация от ваксини? Възможно ли е имунитетът да е сравним или по-добър, ако първата доза е с иРНК-препарат, а втората - аденовирусна векторна ваксина?

Отговорът за България е - "не" и "не се знае".

Здравните власти не разрешават имунизиране с две различни по технологията си ваксини. Такава е позицията на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, който се позовава на разрешението за употреба на ЕМА за трите одобрени производители - Pfizer / BioNTech, Moderna и AstraZeneca.

"Нито едно от клиничните изпитвания за ваксините, за които ЕК е сключила договор, не включва такава комбинация", посочва той в интервю на 7 февруари.

По същото време обаче във Великобритания започна научно изследване, в което трябва да се оцени каква би била имунната реакция, ако различни видове ваксини (Pfizer и AstraZeneca) се поставят на един и същи пациент в съответните интервали между 4 и 12 седмици.

Ако експериментът се окаже успешен, това може сериозно да облекчи проблемите с логистиката, разпределението и пазенето на "първа" и "втора" игла от дозите на дефицитните ваксини.

Британското проучване би трябвало да обхване над 800 доброволци, хора над 50-годишна възраст, които все още не са ваксинирани и може да са изложени на по-висок риск при евентуална зараза с Covid-19. Това е значително по-малък брой от големите клинични изпитания, на база на които досега производителите правеха изводите си за безопасност и ефикасност.

Участниците ще се разделят на две групи - в първата ще бъдат имунизирани с два различни типа одобрени ваксини, а останалите ще се ваксинират по обичайния ред - 2 дози от един и същи производител. Интервалите на поставяне ще варират на случаен принцип - някои ще се ваксинират след 4 седмици, други след 12 седмици.

Доброволците ще си правят редовни кръвни изследвания, като ще попълват и онлайн-дневник в период от 28 дни след всяка получена доза.

Целта на изследователите е да измерят антителата и реакцията на Т-клетките на имунната система, като същевременно следят за евентуални нежелани ефекти.

Ръководител на изследването е Матю Снейп - вирусолог от Оксфордския университет. Цялото изследване ще протече в срок от една година за всеки от доброволците, но като първите предварителни данни от приложението на комбинирания режим би трябвало да станат ясни най-рано през месец юни.

"Ако успеем да докажем, че ваксините могат да се използват като взаимозаменяеми в същия график, това ще увеличи значително гъвкавостта на доставките на ваксини и може да ни даде допълнителна информация как да увеличим мащаба на защитата срещу новите вирусни варианти", казва той.

От Pfizer посочват, че до момента няма налични данни за взаимозаменяемостта на тяхната ваксина BNT162b2 с други Covid-препарати.

Американският център по контрол и превенция на болестите CDC приема поставяне на дози от ваксини на различни одобрени производители при "изключителни обстоятелства", но не ги смята за взаимозаменяеми заради липсата на изследвания в тази област.

Каква е логиката на комбинирането на ваксини?

The Scientist цитира изследователя от Медицинския факултет на Масачузетския университет Шан Лу, според когото практическите логистични ползи не са единственото предимство на този подход. Съществува теория, че е възможно комбинирането на различни платформи на ваксините да доведе до евентуално повишаване на ефикасността на първата доза.

"Форматът на ваксината е различен, но антигенът е същият", казва той. Ако първата доза е иРНК, тя ще внесе инструкции за създаването на шиповия протеин на SARS-Cov2 в клетките на организма. Предполага се, че тората доза с вирусен вектор или рекомбинантна версия на шиповия протеин (ваксини като Novavax) би могла да подсили имунната реакция.

За да се случи това, не просто трябва да се създадат вирусно-неутрализиращи антитела, но и двата вида Т-клетки, които ускоряват производството на антитела и изчистват инфектираните клетки. Именно те са ключът към дългосрочния имунитет на организма.

На теория, комбинирането на различни формати може да произведе "най-доброто от двата свята", но дали това ще бъде възможно на практика - все още никой не знае. Прекалено рано е и да се даде отговор на въпроса колко дълготрайна е защитната реакция от обичайния режим на имунизиране.

Подобен тип опити за подсилване на ваксинационния ефект с дози от различни типове не са нещо ново.

Ваксина срещу ебола, която е одобрена в ЕС, използва аденовирусна първа инжекция с гена на конкретен вирусен протеин и бустерна доза с друг безвреден вектор, носещ същия ген.

Руският Спутник V също е комбинация от два аденовирусни вектора. В момента тече изследване за ефекта от комбиниране на два различни формата при имунизиране за HIV.

И още едно изследване, публикувано на 1 март в Emerging Microbes & Infections, експериментира с нов тип ваксина, която едновременно внася в организма генетичния код за разпознаване на шиповия протеин на SARS-Cov2 като част от по-голям елемент кръгова ДНК (плазмид), и рекомбинантен шипов протеин в една-единствена доза.

Този експериментален препарат е показал, че успява да провокира силна реакция на антителата и Т-клетките при маймуни, като изцяло предотвратява инфекция при излагане на коронавируса.

Руската "Гамалея" планираше да започне комбининрани изпитания със Спутник V и доза от AstraZeneca, като преговаря и с китайската компания CanSino за подобни опити.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022